23.11.2007. / 18:25

Autor: Martina Čizmić

INOVACIJE

Instant betonsko sklonište

Sklonište se dostavlja upakirano u veću torbu, a za podizanje je dovoljno 40 minuta

Will Crawford i Peter Brewin sa svojim skloništemWill Crawford i Peter Brewin sa svojim skloništemBetonsko sklonište koje su izmislili dvojica Velšanina, dvadesetosmogodišnjaci Will Crawford i Peter Brewin, može izdržati oluje, ekstremnu hladnoću pa čak i metke. Dolazi upakirano u veću torbu, a dvanaest sati nakon otvaranja torbe postaje čvrsta betonska građevina.

Kako bi ga se podiglo dovoljno je doliti vode, napuhnuti ga i pričekati da se osuši. Njihov izum, betonsko platno, već je izazvao mnogo pozornosti među svjetskim vojskama, ali i humanitarnim agencijama.

"Betonsko platno inspirirano je materijalom koji se koristi u bolnicama za gipsanje slomljenih dijelova tijela. No, morali smo smisliti potpuno drugačiji način kako bi to radilo", rekao je Crawford.

Sklonište se dostavlja upakirano u veću torbu. Torbu se otvori i doda vode. Materijal upija vodu i aktivira beton, no platno ostaje fleksibilno pa ga baterijska pumpa napuhuje dok ne poprimi oblik skloništa. Dvanaest sati kasnije sklonište je čvrsto i čak može izdržati metke.

Dvojac je već prodao nekoliko primjeraka američkoj vojsci koja će ga testirati, a sljedeće godine otići će u SAD kako bi održali predstavljanje svog izuma pred drugim američkim investitorima. Instant sklonište trebalo bi se početi proizvoditi u novoj tvornici kraj Pontypridda u Walesu sredinom sljedeće godine.

Fotogalerija

  • Will Crawford i Peter Brewin sa svojim skloništem
  • Vađenje iz torbe
  • Dodavanje vode
  • Napuhavanje
  • Postavljanje

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika