Objavljeno u Nacionalu br. 628, 2007-11-26

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Zoran Milanović ostaje predsjednik SDP-a

VODEĆI ČLANOVI SDP-a čvrsto su stali iza svog stranačkog vođe iako je njihova stranka na izborima osvojila manje saborskih mandata od HDZ-a

LJUBO JURČIĆ u kampanji je neoprezno najavio porez na kapitalnu dobit, a Zoran Milanović ga je bezrezervno podržaoLJUBO JURČIĆ u kampanji je neoprezno najavio porez na kapitalnu dobit, a Zoran Milanović ga je bezrezervno podržaoČak i ako poslije ovih izbora ne uspije formirati vladajuću većinu, Zoran Milanović će vrlo vjerojatno ostati na položaju predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske. Dvadeset i četiri sata nakon završetka parlamentarnih izbora, veći broj istaknutih članova SDP-a, potvrdio je u razgovorima za Nacional, kako se stranka našla u neočekivanoj situaciji: pod Milanovićevim su vodstvom osvojili gotovo 70 posto više zastupničkih mandata nego 2003., a opet se može dogoditi da HDZ zadrži vlast. Takav bi rasplet i u formalnom smislu predstavljao poraz, a opet, Milanovićev čelni položaj i dalje je stabilan, i veliki su izgledi da na stranačkoj konvenciji koja će se održati u proljeće 2008., dobije potporu delegata za nove četiri godine na čelu hrvatskih socijaldemokrata.

”Što još trebamo napraviti da bismo pobijedili. Izabrali smo odličnog predsjednika, odradili dobru kampanju, a ipak je HDZ osvojio više zastupničkih mandata, i izgleda kako ćemo još četiri godine provesti u oporbi”, glasila je reakcija članice stranačke mladeži, kojoj je izborni rezultat, predstavljao i egzistencijalno pitanje. U slučaju SDP-ove pobjede i formiranja vlasti, ona bi ušla u novi saziv sabora, a ovako će ostati obavljati sitne poslove za stranku. Na isti način, prošlo je još desetak novih mladih političara bliskih Zoranu Milanoviću, za koje izborni poraz znači i, barem, odgodu afirmacije na nacionalnoj razini.

Usprkos tome, mlađi članovi ostaju njegov unutarstranački temelj, i uspije li progurati ideju da na konvenciji o predsjedniku odlučuje svih 25.000 članova, Milanović će imati veliku startnu prednost pred potencijalnim protukandidatima. Osim toga, iz kontakta s poznatim esdepeovcima kao što su Antun Vujić, Slavko Linić, Rajko Ostojić, Ante Kotromanović, Ivan Račan, Ranko Ostojić, Neven Mimica, Vojko Obersnel ili Igor Dragovan, vidi se da ovi članovi neslužbenog ”establishmenta”, ne smatraju 41-godišnjeg nasljednika Ivice Račana, odgovornim za osvajanje manjeg broja mandata od Hrvatske demokratske zajednice. Jasno da postoje i nezadovoljnici poput Milana Bandića i Željke Antunović, međutim Milanović je u I. izbornoj jedinici postigao najbolji rezultat od svih stranačkih lista, i na taj se način potvrdio među biračima, ali i u SDP-u.

MILAN BANDIĆ nije bio jako aktivan u kampanji, a Milanoviću nije sklon otkako ga je ovaj porazio na stranačkoj konvencijiMILAN BANDIĆ nije bio jako aktivan u kampanji, a Milanoviću nije sklon otkako ga je ovaj porazio na stranačkoj konvencijiDodatni argument koji mu ide u prilog, je podatak o pobjedi u šest od deset izbornih jedinica što govori da socijaldemokratska partija ponovno ima široku podršku među građanima. Zahvaljujući savezništvu s Toninom Piculom, njegovi prijedlozi na Glavnom odboru SDP-a se jednoglasno usvajaju, što je izuzetno važno jer je riječ o glavnom stranačkom tijelu.

Unatoč za sada neupitnom Milanovićevu statusu, kao i zadovoljstvu osvajanjem više od 30 posto glasova, SDP je u ovoj kampanji napravio nekoliko strateških grešaka, koje su utjecale na konačni ishod.

Ljubo Jurčić je u kampanju ušao s lošom inicijativom uvođenja poreza na kapitalnu dobit, a Milanović ga je bezrezervno podržao. Jedan od temelja kampanji je izbjegavanje priča o novim nametima, čak ako za njih postoji opravdano pokriće. S druge strane, HDZ-ova vlada je građanima omogućila povoljan otkup dionice, i unatoč njihovoj precijenjenoj vrijednosti, kod 200.000 stanovnika stvoren je dojam kako su danas bogatiji nego prije.


Marija Lugarić, SDP-ova zastupnica je izjavom o ukidanju vjeronauka u školama, otvorila sasvim bespotrebni sukob s Katoličkom crkvom.

ZLATKO KOMADINA župan primorsko-goranski i potpredsjednik SDP-a i Zvonimir Mršić, gradonačelnik KoprivniceZLATKO KOMADINA župan primorsko-goranski i potpredsjednik SDP-a i Zvonimir Mršić, gradonačelnik KoprivniceUnatoč brzom Milanovićevu demantiju i obećanju kako SDP ne namjerava ignorirati ugovore sa Svetom Stolicom, šteta je napravljena, i na mnogim misama svećenici su eksplicitno upozoravali vjernike da ne glasaju za ”crvene”. Letimičan pogled na rezultate pokazuje da je HDZ osvojio ruralne krajeve u kojima crkvene strukture imaju snažan utjecaj. Zato će Milanović u predstojećem razdoblju, morati poboljšati odnose s Crkvom, jer takvog protivnika mogu imati neki mediji, nezavisni intelektualci ili manje stranke, ali ne i kandidati za preuzimanje vlade.

ŽELJKA ANTUNOVIĆ nosila je listu SDP-a u X. izbornoj jedinici gdje je osvojila 28 posto glasovaŽELJKA ANTUNOVIĆ nosila je listu SDP-a u X. izbornoj jedinici gdje je osvojila 28 posto glasovaTreći značajni Milanovićev krivi potez bilo je tek usputno spominjanje korupcije, a to je pitanje na kojem se moglo snažno napasti Ivu Sanadera. Umjesto toga, SDP-ovci su usputno spominjali premijerove satove ili afere Brodosplit i Verona, međutim u njihovim nastupima nije bilo odlučnosti, i izgledalo je da bi u slučaju pobjede, bili jednako mlitavi kao nekadašnja Račanova vlada. A radi se o problemu za koji znaju i u inozemstvu što je u izbornoj noći potvrdio predstavnik njemačkog SPD-a, koji je na pitanje o glavnim hrvatskim problemima, naveo korumpiranost sudstva i zdravstvenog sustava, a tek onda i potrebu jačanja gospodarstva.

Koliko god Zoran Milanović nije nedužan zbog SDP-ova zaostatka za HDZ-om, njegov položaj u stranci vrlo je čvrst. To ne znači da u idućih pola godine neće dobiti izazivača, poput Zlatka Komadine ili Zvonimira Mršića, ali ovi izbori, u njegovu slučaju mogu pokazati, da ponekad i poraz može značiti korak naprijed. Prve reakcije stranačkog vodstva i brojnih članova ne pokazuju tendenciju traženja novog predsjednika Socijaldemokratske partije, a ako naposljetku ipak uspije nagovoriti HSS i HSLS na formiranje zajedničke vlade, definitivno će se etablirati kao najvažniji političar u Hrvatskoj.

Potencijalni oponenti

Iako je Milanovićev položaj u stranci veoma čvrst nakon solidnih rezultata na parlamentarnim izborima, nije isključena mogućnost da će na idućoj Konvenciji SDP-a imati jake protukandidate. Kao potencijalni kandidati za šefa stranke spominju se Zlatko Komadina i Zvonimir Mršić.

Nezadovoljnici u SDP-u

Jasno je da u SDP-u postoje nezadovoljnici poput Milana Bandića i Željke Antunović, međutim Milanović je u prvoj izbornoj jedinici postigao najbolji rezultat od svih stranačkih lista, i na taj se način potvrdio među biračima, ali i unutar Socijademokratske partije.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika