29.11.2007. / 08:00

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Veze u mozgu odgovorne za pedofiliju

Prije se smatralo kako pedofiliju potiče zlostavljanje ili nekakav traumatičan događaj iz djetinjstva

Studija koju je proveo Centar za ovisnost i mentalno zdravlje u Torontu, a objavljena je u časopisu „Psychiatry Research“, otkrila je da pedofilija nastaje zbog nedostaka veza u mozgu.U studiji je sudjelovalo 127 muškaraca. Otprilike jednak broj pedofila i kriminalaca koji nisu počinili seksualne zločine.

Znanstvenici su koristili sofisticiranu magnetsku rezonancu kako bi skenirali mozak pedofila i drugih kriminalaca koji nisu počinili seksualne zločine. Pedofili su imali znatno manje moždane tvari poznate kao „bijela tvar“, koja je odgovorna za povezivanje dijelova unutar mozga.

Studija nastavlja istraživanje sa Yalea koje je otkrilo da pedofili drugačije razmišljaju od ostalih ljudi. Yaleov tim je otkrio da je aktivnost u određenim dijelovima pedofilovog mozga bila niža nego kod ostalih dobrovoljaca kada im je pokazan erotski materijal za odrasle.

Prije se smatralo kako pedofiliju potiče zlostavljanje ili nekakav traumatičan događaj iz djetinjstva. No, pedofilija je povezivana i sa niskim kvocjentom inteligencije, što sugerira moguću vezu sa razvojem mozga. Također, pedofili su tri puta češće lijevaci.

Voditelj istraživanja dr. James Cantor rekao je kako ova studija u Torontu nije pokazala da pedofili ne mogu biti odgovorni za svoje ponašanje. „Ako ne možete utjecati na seksualne interese ili želje, to ne znači da ne možete kontrolirati svoje postupke“, rekao je.

Dr. Narender Ramnani, stručnjak kognitivne neuroznanosti na Sveučilištu Royal Holloway u Londonu bio je iznenađen ovakvim rezultatima. „Okolina može uzrokovati promjene na strukturi mozga pa nije potpuno jasno da li je do ovih razlika došlo zbog utjecaja okoline ili su to zaista karakteristične razlike koje čine ljude podložnima takvom nagonu“ rekao je dr. Ramnani.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika