30.11.2007. / 08:14

Autor: Marijana Zrinjski

POSKUPLJENJE

Mlijeko 8 do 15 posto skuplje

Radi nove uredbe dogovorene između proizvođača, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda od 1. prosinca u trgovinama biti će veće od 8 do 15 posto.

Mlijeko i mliječni proizvodi varaždinske Vindije bit će skuplji od pet do osam posto, osječke mljekare Meggle od deset do 15 posto, a najveća mliječna industrija u Hrvatskoj, Dukat, cijenu mlijeka povećat će za osam-devet posto.

Komercijalni direktor Vindije Božidar Cikač kaže kako je na rast cijena utjecao rast otkupne cijene mlijeka te rast tvorničkih premija za ukupno 15 posto pa će tako Vindija svoje cijene mlijeka povećati za oko osam posto, dok će cijene fermentiranih proizvoda i sireva biti više od pet do sedam posto. Konkretno to znači da će cijena Vindijina trajnog mlijeka od 2,8 posto mliječne masti poskupjeti s 4,99 na 5,35 kuna.

Sanja Šijanec, glasnogovornica Megglea, potvrdila je da je ta mljekara u svojim maloprodajama već podigla cijene od deset do 15 posto, a da će se to isto dogoditi u svim prodavaonicama od 1. prosinca. "U našim maloprodajama cijena svježega mlijeka povećana je s 4,35 na 4,75 kuna, dok je cijena trajnog mlijeka skočila s 4,82 na 5,24 kune", dodala je.
U Meggleu pojašnjavaju da je unatoč povećanju otkupne cijene mlijeka od proizvođača za 10 posto, što je dogovoreno s ministrom poljoprivrede, ta mljekara zbog pritiska svojih proizvođača bila prisiljena otkupljivati mlijeko po cijeni višoj i do 30 posto. Zbog inzistiranja velikih farmi, članica udruge Naše mliko, bili smo im prisiljeni otkupnu cijenu mlijeka povećati čak 37 posto, kažu u Meggleu.

I u Dukatu kažu da su cijene morali podići zbog značajnog povećanja cijene osnovne sirovine, i do 20 posto, te povećanja cijene repromaterijala i energije, piše Jutarnji list.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika