30.11.2007. / 13:10

Autor: Marijana Zrinjski

IZMJENE U SDP-U

Jurčić: "Nisam razočaran"

Ako SDP uspije sastaviti vladu Ljubo Jurčić neće biti premijer već potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Kazao je to danas na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji "smatra da sam mora preuzeti odgovornost za izvršnu vlast i sastavljanje Vlade".

Dodao je kako je tu odluku suglasno donijelo vodstvo stranke, a o njoj su obaviješteni i koalicijski partneri. Demantirao je tvrdnju da je do te promjene došlo zbog pritiska iz redova HNS-a.

Na pitanje novinara zašto nije ovu odluku donio prije izbora, odgovorio je: "Cijenim analitičare ali i oni katkad griješe, jer su naša istraživanja pokazala da to što je Ljubo Jurčić naš kandidat ne utječe loše na potencijalne birače".

No, nesuđeni SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić za Nacional.hr rekao je kako nije razočaran odlukom koju je, kako naglašava, zajednički donio u razgovoru s predsjednikom SDP-a i političkim partnerima. Prema njegovim riječima to je trenutačno jedino moguće rješenje. "Nisam razočaran, ne, ne. To je umijeće mogućeg. Čelnici stranka koje će koalirati s nama u budućoj vladi moraju podnijeti dio odgovornosti. Radi stabilnosti Vlade u kojoj će biti dosta stranaka odlučili smo da ja ne budem premijer već Milanović", rekao je Jurčić koji nije htio odati tko je prvi pokrenuo pitanje o njegovom odstupanju s mjesta premijerskog kandidata. Inače, Jurčić se do nedjelje nalazi u rodnoj Hercegovini. Dodao je kako ovo putovanje nije bijeg nakon promjene u stranci, već ga je planirao davno prije.

Malo nakon konferencije oglasio se i glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček koji je odluku o povlačenju SDP-ovog premijerskog kandidata Jurčića, za Index.hr komentirao ovako: "Lagali su ljude cijelo vrijeme! Ovo je samo dokaz tome! Tužno!". Na pitanje hoće li Milanović lakše privući koalicijske partnere za sastavljanje Vlade, odgovorio je da su koalicijski partneri njihov problem, ali da se njihova koalicija neće dogoditi bez obzira na to.

I drugi političari komentirali su promjene u SDP-u. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i predsjednica HNS-a Vesna Pusić složile su se da je Milanović bolji kandidat za premijera od Jurčića. Predsjedniku HSS-a Josip Friščiću "je drago što napokon zna s kim će razgovarati, jer su to mogli činiti dosad sa pogrešnim čovjekom".

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a kazao je pak kako je očekivao ovakav rasplet u SDP-u te izrazio žaljenje što se to nije dogodilo ranije. "Mi smo to očekivali, smatrali smo da je to neminovno, ako SDP želi ostati u utrci za mjesto mandatara, jer teško da bi Jurčić mogao koordinirati tako šarolikom ekipom", kazao je za Index.hr no, nije želio odgovoriti na pitanje hoće li nova SDP-ova odluka utjecati na koaliranje s najvećom lijevom strankom.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić nakon konzultacija s predsjednikom države Stjepanom Mesićem, izjavio je kako vijest iz SDP-a da Milanović preuzima odgovornost za sastav vlade lijevog centra ne mijenja stav HDSSB-a oko toga kome će se prikloniti. "To je unutarstranačka stvar onih koji pretendiraju na sastav vlade i to ne mijenja naš stav. Poznati su nam predizborni programi i obećanja, ali HDSSB traži čvrsta jamstva da će se realizirati ono što se dogovorimo prije nego donesemo konačnu odluku kome ćemo se prikloniti", rekao je Šišljagić koji nije odbacio mogućnost da njegova stranka podrži lijevu vladu ako je to u interesu Slavonije i Baranje.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika