30.11.2007. / 10:36

Autor: Katarina Zorić

URED PREDSJEDNIKA

Milanović kod predsjednika u 17, a Sanader oko 18 sati

Predsjednik će danas na razgovor primiti čelnike HDSSB-a, a zatim i IDS-a te HNS-a, dok bi čelnici vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, na Pantovčak trebali doći poslijepodne - neslužbeno se doznaje da će u 17 sati na konzultacije doći čelnik SDP-a Zoran Milanović, a prije 18 sati predsjednik HDZ-a Ivo Sanader...

U Uredu Predsjednika na Pantovčaku jutros su nastavljene konzultacije koje predsjednik države Stjepan Mesić vodi s predstavnicima parlamentarnih stranaka i nacionalnih manjina oko davanja mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade.

Nakon što je jučer u okviru konzultacija razgovarao sa svih osam manjinskih zastupnika te čelnicima HSP-a i HSU-a, kod predsjednika Mesića jutros su prvi došli čelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Đurđa Adlešić, a sastanak bi, doznaje se, trebao trajati jedan sat.

Predsjednik će potom na razgovor primiti čelnike HDSSB-a, a zatim i IDS-a te HNS-a, dok bi čelnici vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, na Pantovčak trebali doći poslijepodne - neslužbeno se doznaje da će u 17 sati na konzultacije doći čelnik SDP-a Zoran Milanović, a prije 18 sati predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Predsjednik Mesić konzultacije je počeo na temelju izvješća o privremenim rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora, koje mu je prije dva dana dostavio predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

Prema tim rezultatima, HDZ će u šestom sazivu Sabora imati 66 zastupnika, slijedi SDP koji je osvojio 56, koalicija HSS-HSLS s ukupno osam zastupničkih mjesta, HNS sedam, IDS i HDSSB po tri, a HSP i HSU po jedan mandat.

U novom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Nakon što od DIP-a dobije konačne službene rezultate izbora (kada se ponove izbori na tri biračka mjesta i isteknu žalbeni rokovi), predsjednik će, kako je najavio, prema članku 97. Ustava, mandat za sastavljanje Vlade ponuditi onome tko mu dokaže da ima većinu u Saboru. Ta je većina 77 zastupnika.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika