30.11.2007. / 11:23

Autor: Katarina Zorić

KLAĐENJE

Hrvati ove godine u kladionicama ostavili 660.000 prosječnih plaća!

Ukoliko se ovakav tempo nastavi do kraja godine u kladionice će biti uplaćeno 4,19 milijardi kuna, što je čak 1,1 milijarda kuna više nego 2005. godine, no neznatno više nego lani, kad je ukupno uplaćeno 4,17 milijardi kuna...

Hrvati su u prvih devet mjeseci ove godine u sportskim kladionicama ostavili 3,14 milijardi kuna što još jednom potvrđuje da su građani ove zemlje strasni kladioničari.

To znači da su građani u prvih devet mjeseci ove godine u kladionicama ostavili 660.000 prosječnih plaća od 4.700 kuna, a s obzirom na to da neslužbene informacije govore o brojci od oko 600.000 osoba koje se klade, može se reći da svaki od njih u kladionicama ostavi jednu svoju plaću.Ako je svakog mjeseca u kladionicama ostavljeno čak 73.300 prosječnih hrvatskih plaća, to znači da se unutar svakog sata u kladionicama potroše gotovo 102 prosječne plaće, odnosno gotovo dvije plaće svake minute.

Ukoliko se ovakav tempo nastavi do kraja godine u kladionice će biti uplaćeno 4,19 milijardi kuna, što je čak 1,1 milijarda kuna više nego 2005. godine, no neznatno više nego lani, kad je ukupno uplaćeno 4,17 milijardi kuna.

Drugim riječima, svota ostavljena u kladionicama unatrag godinu dana "vrti" se oko četiri milijarde kuna, dok su 2005. godine u kladionicama ostavljene tri milijarde, a 2004. godine manje od 2,5 milijarde, piše Glas Slavonije.

Prema podacima Ministarstva financija od siječnja do rujna ove godine sportske kladionice, građanima su na račun dobitaka vratile više od 2,56 milijardi kuna, što znači da su zaradile 580 milijuna kuna.

Većina kladionica maksimalno isplaćuju dobitke od 20.000 kuna, ali ima i onih koje isplaćuju od 100.000 do 500.000 kuna.

U Hrvatskoj trenutno ima 12 trgovačkih društava registriranih za kladioničke igre s ukupno 2.329 poslovnica. Prema podacima Ministarstva financija to je 150 poslovnica više nego prošle godine i gotovo 450 više nego 2005. godine.

Strast za klađenjem odgovara i državi jer kladionice u proračun moraju mjesečno plaćati naknadu u iznosu od pet posto osnovice koju čini ukupni iznos uplate. Država je na taj način od siječnja do rujna zaradila nešto više od 157 milijuna kuna, a lani gotovo 209 milijuna.

Polovina tog prihoda odlazi u plemenite svrhe, prvenstveno za organizacije koje promiču razvoj sporta, pridonose borbi protiv droga i svih drugih oblika ovisnosti. Trenutno nije poznato je li, zahvaljujući državnom prihodu od klađenja, do sada izliječen koji ovisnik o klađenju. Uostalom, i država sama organizira klađenje jer se ono obavlja i u poslovnicama Hrvatske lutrije koja je državna tvrtka.

Virtualne kladionice za novog mandatara vlade

U posljednje vrijeme zanimljive su i virtualne kladionice, a ovih dana najposjećenije su one koje se bave aktualnom političkom situacijom u zemlji. Jednu takvu kreirao je bloger Zvone Radikalni, a ona posjetiteljima omogućuje klađenje na budućeg mandatara vlade. Ta je virtualna kladionica jučer imala 20 uplata, a svaka iznosi 100 kuna. Za Ivu Sanadera početni koeficijenti su bili 1,2, a za Zorana Milanovića 3,7, ali dan kasnije već je došlo do promjena i sada iznose 1,14 za predsjednika HDZ-a i 4,5 za predsjednika SDP-a.

Vezane vijesti

Ministarstvo financija izmjenama zakona planira kazniti dužnike

Ministarstvo financija izmjenama zakona planira kazniti dužnike

Ministarstvo financija namjerava javnom objavom dužnika i izmjenama općeg poreznog zakona planira zaustaviti kriminalne prakse u poslovanju domaćih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika