03.12.2007. / 13:53

Autor: Marko Biočina

IZBORI

Zastupnici iz dijaspore ucjenjuju Sanadera

Osim što će u pregovorima oko formiranja nove vlade morati ispuniti uvjete svojih potencijalnih koalicijskih partnera iz Hrvatske, Ivo Sanader će morati zadovoljiti zahtjeve HDZ-a BiH i šefa te stranke Dragana Čovića, piše bosansko-hercegovački portal Pincom.

Naime, dvojica zastupnika koji su ušli u Sabor na listi HDZ-a u dijaspori formalno su članovi HDZ-a BiH. Radi se o Ivi Andriću Lužanskom i Radi Bošnjaku,a njihov stranački šef Dragan Čović sada želi iskoristiti tu situaciju kako bi od Sanadera iznudio značajne ustupke.

HDZ-ova lista u dijaspori sastojala se od članova dvije zavađene frakcije te stranke u Bosni i Hercegovini, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Sada Čović potporu svojih dvaju zastupnika navodno uvjetuje time da Sanader izvrši pritisak na Božu Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990. kako bi ovaj pristao da Čovićeva stranka uđe u vladajuću koaliciju u tri hercegovačke županije, gdje je sada u oporbi.

Čović tvrdi kako je takav dogovor postignut na sastanku u Neumu prije nekoliko mjeseci kada je ključnu ulogu u mirenju dotad zavađenih frakcija HDZ-a navodno odigrao ministar Dragan Primorac. S druge strane, Ljubić uporno je opovrgavao takav dogovor, tvrdeći kako je dogovorena suradnja oko ključnih pitanja vezanih za nacionalne interese Hrvata u BiH, ali kako se nije razgovaralo o podjeli vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnhercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji, kako tvrdi Čović.

Da će HDZ BiH tražiti podjelu lokalne vlasti u Hercegovini kao uvjet potpore Sanderovoj vladi u Hrvatskoj dokazuje i izjava glasnogovornika te stranke Miše Relote kako će tražiti da se ispoštuje neumski dogovor.

”HDZ BiH, kao što je to učinio i u predizbornoj kampanji, i sada podržava premijera Sanadera i želi da on sastavi novu hrvatsku vladi, ali isto tako smo stavili do znanja da se neumski dogovor mora ispoštovati”, izjavio je Relota za Pincom.

Vezane vijesti

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, razgovarao je u subotu s posebnim izaslanikom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika