Objavljeno u Nacionalu br. 629, 2007-12-03

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Paštete Svetoga Nikole

Svojim blagoslovom Sveti Nikola spasio je dijete kojem je u grlu zapela riblja kost, a premazanim hljepčićima nahranio je gladne mališane u Miri

Veljko BarbieriVeljko BarbieriDjeci je najmiliji svetac Sveti Nikola, zaštitnik malenih, dobročinitelj o kojem su napisane i ispričane stotine priča. Ali on je i za života učinio toliko dobrih dijela da mu ju i među svecima teško naći premca, osim možda Svetog Franje i Svetog Ante. Rođen je u Patari u maloazijskoj provinciji Liciji sredinom III. stoljeća, u obitelji imućnih roditelja. Oni su oboje zašli u visoke godine i već gotovo izgubili nadu da će imati potomka, usrdno moleći Boga da im podari nasljednika. I Bog je uslišio njihove molitve i gospođa zatrudni, a nakon devet mijeseci donese na svijet maloga Nikolu, koji je nazvan tim imenom po svom stricu, biskupu u Miri. Ali jao, čim se ispunila Božja milost, Nikolini roditelji obole od neizlječive bolesti i umru ostavivši malog Nikolu samog na svijetu. Živio je teško, jer su sve njegovo bogatstvo spiskali lukavi obiteljski savjetnici, i uskoro je ostao na ulici. Kad je za to čuo njegov stric, pohitao je u Pataru i odveo već gotovo izgladnjelog dječarca sa sobom u Miru. Pripremio ga je za svećenički poziv, jer je Nikola već zarana pokazivao sposobnost za nadnaravna i Bogu ugodna djela. Kad je postao svećenik i počeo oko sebe širiti dobrotu, nastavila su se još veća čuda koja je počinio u slavu Božjeg imena. Jednom je, poput Isusa, smirio olujno more i spasio mornare od utapanja. Otada do danas Sveti Nikola zaštitnik je svih moreplovaca. Svojim je blagoslovom spasio i dijete kojem je u grlu zapela riblja kost, a u jednom je danu premazanim hljepčićima nahranio, opet po uzoru na Isusa, sve gladne mališane u Miri.


Zbog toga ga smatramo i zaštitnikom djece pa na njegov spomendan 6. prosinca svi roditelji i sva sirotišta daruju svoju djecu i štićenike. Ali postoji još jedna legenda o pašteticama Svetog Nikole. Blizu njegove kuće živio je čovjek, nekoć bogat kao i Nikolini roditelji, ali baš u doba vladanja cara Dioklecijana izgubio je carsku službu i sav imutak. Imao je tri kćeri ljepotice, ali nije ih mogao udati jer im više nije mogao dati miraz. I nesretni i okrutni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, ma koliko ga one preklinjale da spasi njihovu čast. Sveti Nikola doznao je za tu njegovu zlu nakanu pa se noću prišuljao do njihove kuće, ubacio kroz prozor vreću punu zlatnika, nalik onim zazlaćenim premazanim hljepčićima što ih je udijelio gladnoj djeci. Kad je otac onih djevojaka ujutro našao blago, pokajao se zbog svoje nečasne nakane i dao zlatnike najstarijoj kćeri za miraz. A čudo se dogodilo i sutradan i preksutradan, pa je tako bogato opremio sve kćeri. Dok je Nikola ubacivao kroz prozor posljednju vreću sa zlatnicima, sretnik ga je prepoznao. Unatoč zaklinjanju neka šuti, razglasio je ime svog dobrotovora i posvuda proširio slavu Svetoga Nikole. Skroman kakav je bio, ujedno strepeći da će ga građani Mire postaviti za biskupa jer mu je umro stric, Nikola je utekao u pustinju i nakon mnogo godina, iscrpljen pokorom, umro 6. prosinca 327. Pokopan je u Miri, a nekoliko stoljeća poslije, od straha da Turci ne razvale njegov grob, prenijeli su ostatke Svetoga Nikole u Bari, gdje ga i danas slave kao sveca zaštitnika i, kao i mi, uživaju u malim paštetama.

Crna pašteta

Skuhajte 1 kg sipa koje ste očistili i sačuvali im crnilo, sameljite ih s 20 dag očišćene kuhane ribe, 4 fileta inćuna, 1 dl maslinova ulja i žlicom soli. Kad dobijete glatku smjesu, ubacite vrećice s crnilom, sok od 1 limuna i malo papra, pa sve dobro usitnite u mikseru. Služite na prepečenim kruščićima od lisnatog tijesta.

Pašteta od peradi

Na 10 dag maslaca zazlatite 3 kapule i 10 dag pancete. Ubacite 1 kg pilećih, pačjih ili guščjih jetara i pirjajte podlijevajući prošekom. Flambirajte jetru s 1 dl konjaka. Posolite, popaprite i dodajte 2 tvrdo kuhana jaja i 5 dag mljevenih crnih ili bijelih tartufa. Sve usitnite u mikseru pa služite paštetu u prepečenim turbančićima od lisnatog tijesta.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika