04.12.2007. / 13:51

Autor: Martina Čizmić

BRUXELLES

Mesić i Đelić polemiziraju oko Kosova i BiH

"Vi ste mlađi od mene, pa ću vas poučiti. Kosovo je bilo konstitutivni dio jugoslavenske federacije", poručio je Mesić Đeliću

Polemika između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i potpredsjednika srbijanske vlade Božidara Đelića oko Kosova i BiH obilježila je raspravo na konferenciji o budućnosti zapadnog Balkana.

Mesić je u svom uvodnom govoru rekao kako Hrvatska ustraje na tome da entiteti u BiH nisu države, niti se smiju ponašati kao države. "Posebni odnosi između entiteta i susjednih država nisu u funkciji jačanja BiH kao države. I Republika Hrvatska je od takvih odnosa odustala", rekao je Mesić. Podsjetio je kako je Hrvatska nakon demokratskih promjena Hrvatima u BiH poslala nedvosmislenu poruku da svoju sreću trebaju tražiti u granicama BiH.

Đelić je na to odgovorio kako Beograd ne govori bosanskim Srbima što da rade, ali da zato bosanskohercegovački Hrvati glasuju za Hrvatski sabor i za predsjednika, a Srbi nemaju to pravo u Srbiji.

Mesić je istaknuo kako je izborni zakon donesen davno, u vrijeme kada se razbijala BiH. "Samo naivci mogu misliti da je stvaranje Republike Srpske i Herceg-Bosne bilo u funkciji utvrđivanja BiH. Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani i dok postoji taj izborni zakon, on se mora primjenjivati, premda ja nisam sretan zbog toga", rekao je Mesić.

U dijelu rasprave o Kosovu, Mesić je rekao kako bi podjela te pokrajine bila opasna. U slučaju da Srbi na sjeveru Kosova proglase neovisnost, Albanci na jugu Srbije napravili bi isto, a to bi značilo rat. "Nikakva podjela Kosova ne odlazi u obzir", napomenuo je Mesić.

Đelić je dobavio da to vrijedi i za Srbiju jer je Kosovo njezin sastavni dio i nema pravo na samoodređenje kao što su ga imale bivše jugoslavenske republike. "Vi ste mlađi od mene, pa ću vas poučiti. Kosovo je bilo konstitutivni dio jugoslavenske federacije", poručio je Mesić Đeliću.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika