06.12.2007. / 13:36

Autor: Marijana Zrinjski

HRVATSKA

Samohrane majke najčešće su žrtve mobbinga

Unatoč činjenici da je u Hrvatskoj pokrenuto više od sto tužbi radi mobbinga, od kojih još nijedna nije pravomoćno riješena, u hrvatskim zakonima zasad nije definiran pojam mobbinga

Najčešće žrtve mobbinga ili zlostavljanja na radnom mjestu su samohrani roditelji, među kojima je najveći broj žena.

Kazala je to danas na otvorenju dvodnevne međunarodne konferencije o mobbingu Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga kojoj se svakodnevno zbog zlostavljanja na radnom mjestu obrati između četiri i deset osoba.

Osim samohranih roditelja, mobbingu su vrlo često izvrgnuti državni službenici i namještenici te radnici u trgovini koji žele ostati anonimni jer se boje da će izgubiti posao. Prema evidenciji Udruge mobbing čak 90 posto osoba koje im se obrate trebaju pomoć psihijatra jer im je zbog zlostavljanja načeto psihičko zdravlje.Unatoč tome, te unatoč činjenici da je u Hrvatskoj pokrenuto više od sto tužbi radi mobbinga, od kojih još nijedna nije pravomoćno riješena, u hrvatskim zakonima zasad nije definiran pojam mobbinga. Radnici zaštitu na sudu traže prema odredbama ZOR-a i drugim zakonima, no Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu upućen je u prošlom sazivu Sabora u zakonsku proceduru.

Na ovoj konferenciji u zagrebačkom hotelu Dubrovnik na kojoj će svoja iskustva razmijeniti stručnjaci različitih profila iz nekoliko europskih zemalja, prisustvovao je i sveprisutan zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je izjavio: "Tijekom radnog vijeka mobbingu je izložen svaki četvrti radnik, a to je pojava koja se ne smije smatrati trendom već opasnošću".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje Veljko Đorđević kazao je pak da "ne reagirati na mobbing isto što i ne prijaviti zločin kojega ste svjedoci".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika