06.12.2007. / 19:59

Autor: Martina Čizmić

RATNI ZLOČNICI

Del Ponte: "Izvješće o Srbiji bit će negativno"

"Politička volja danas traži da Mladić bude doveden u Den Haag kako bi se Srbiji omogućio nastavak procesa približavanja Europskoj uniji, ali oni ga ne žele uhititi, a znaju da ga ne mogu nagovoriti da se preda", rekla je Del Ponte

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte najavila je kako će njezino posljednje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije biti negativno ukoliko do 10. prosinca ne bude izručen bivši zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić. Priznala je da situacija oko Kosova otežava Mladićevo uhićenje.

Rekla je kako će takvo negativno izvješće Srbiji otežati put prema EU. "Za mene potpuna suradnja znači, Mladić u Den Haagu", rekla je Del Ponte.

"Isključivo o EU ovisi hoćemo li dobiti Mladića. On mora u ponedjeljak, 10. prosinca biti u Den Haagu, jer će u suprotnom moje izvješće o suradnji (Srbije) s ICTY-em biti negativno. Sada je vrlo važno da EU održi pritisak na Srbijiu. Dobije li Srbija potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to će oslabiti naše namjere da dobijemo bjegunce", tvrdi glavna tužiteljica.

Vijeće sigurnosti će u ponedjeljak raspravljati i o statusu Kosova. "Politički je to vrlo osjetljiva situacija. U konačnici, prema mojem mišljenju, odluka o Kosovu onemogućuje uhićenje Mladića", naglasila je.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika