10.12.2007. / 14:55

Autor: Eduard Šoštarić, Marko Biočina

NESREĆA U BRATISLAVI

Poginuo poznati hrvatski pilot Stjepan Fekonja

Nacional.hr neslužbeno doznaje kako su poginuli Željko Fekonja, iskusni pilot i vlasnik pilotske škole Air Krapina, Dragutin Šanjek, mehaničar Croatia Airlinesa te zasada neimenovani 19-godišnjak, inače brat Šanjekove djevojke

Tri hrvatska državljana poginula su danas ujutro u avionskoj nesreći u okolici Bratislave.

Pad malog zrakoplova tipa Cessna 303 s hrvatskim registracijskim oznakama 9A-DGV, u vlasništvu hrvatskog maloprodajnog lanca "Getro", potvrdio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Željko Belaj.

"Hrvatsko veleposlanstvo u Bratislavi obaviješteno je o udesu zrakoplova Cessna 303 s hrvatskim oznakama", rekao je Belaj.

Nacional.hr neslužbeno doznaje kako je jedan od poginulih hrvatskih državljana Stjepan Željko Fekonja, iskusni pilot i vlasnik pilotske škole Air Krapina. Fekonja je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih instruktora letenja, a njegova tvrtka D.B.M. promet stopostotni vlasnik spomenute pilotske škole.

Prema neslužbenim ali pouzdanim informacijama do kojih je došao Nacional.hr danas su na put za Slovačku, pored zrakoplova Cesne T 303 Crusader oznake 9A-DGV koja se srušila u blizini Bratislave, trebala krenuti još dva zrakoplova, Cessna T 303 Crusader reg.oznake 9A-DGN i Piper Cheyenne.

Međutim, još jučer se među članovima posade moglo čuti kako će se put trebati odgoditi zbog loše vidljivosti, odnosno magle. Nije poznat razlog zašto je Željko Fekonja ipak odlučio danas letjeti unatoč lošim vremenskim uvjetima.

Tvrtka "Getro“ je srušeni zrakoplov Cessna 303 kupila još 1999. za 350 tisuća američkih dolara, te je njime najviše upravljao Vjekoslav Gucić. Letjelica je godišnje u zraku bila 200 sati, a njome je Getro rješavao probleme dislociranosti i većih udaljenosti, problem odlazaka na razne stručne sajmove po Europi.

"Način poslovanja u našoj branši brz je i dinamičan, tako da se investicija tvrtke u zrakoplov pokazala potpunoi opravdanom”, objašnjavao je prije nekoliko godina Gucić razloge zbog kojih je Getro prije četiri godine odlučio uložiti 350 tisuća američkih dolara u kupnju Cessne T 303 Crusader, jednog od malobrojnih dvomotornih zrakoplova s hrvatskom registracijom.

Prema neslužbenim informacijama, drugi poginuli je 35-godišnji mehaničar Croatia Airlinesa Dragutin Šanjek. Treća žrtva je zasad neimenovani 19-godišnjak, inače brat Šanjekova djevojke.

S obzirom da je po svemu sudeći uzrok pada bio tehničke naravi, a ne loša vidljivost zajednička slovačko-hrvatska komisija koja će istražiti okolnosti nesreće svoju će istragu usredotočiti na servisne preglede zrakoplova, odnosno da li je zrakoplov redovito i periodično održavan u skladu s propisanim normama i nakon određenog broja sati naleta.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika