Objavljeno u Nacionalu br. 630, 2007-12-10

Autor: Maroje Mihovilović

NovI PREDSJEDNIK RUSIJE

Putinov liberal preuzima Rusiju

RUSKI PREDSJEDNIK Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak odluku o tome koga želi za nasljednika: to je Dmitrij Medvedev, zamjenik ruskog premijera i predsjednik Gazproma

'Poznajem Medvedeva već 17 godina i s njim sve vrijeme tijesno surađujem. Potpuno podržavam ovu kandidaturu', rekao je Putin u ponedjeljak'Poznajem Medvedeva već 17 godina i s njim sve vrijeme tijesno surađujem. Potpuno podržavam ovu kandidaturu', rekao je Putin u ponedjeljakU ponedjeljak 10. prosinca ruski predsjednik Vladimir Putin primio je predstavnike četiriju ruskih političkih stranaka, među kojima i najveće, njemu vjerne Jedinstvene Rusije, da sasluša njihov službeni prijedlog kandidata za novog predsjednika Rusije koji bi ga trebao naslijediti nakon predsjedničkih izbora u ožujku sljedeće godine. Superpopularni Putin - unatoč podršci naroda - po ruskom ustavu ne može se kandidirati za treći mandat zaredom. Predstavnici četiriju stranaka obavijestili su Putina da će njihov kandidat biti Dmitrij Medvedev, prvi zamjenik premijera Ruske federacije i predsjednik divovske ruske državne energetske kompanije Gazprom. Putin, koji je, naravno, znao s kojim će imenom oni k njemu doći, te koji je vjerojatno sam odlučio o tome, odmah je javno podržao taj prijedlog: “Poznajem Medvedeva već 17 godina i s njim sve vrijeme tijesno surađujem. Potpuno podržavam ovu kandidaturu.”

Time bi trebala biti riješena dilema tko će naslijediti Putina na predsjedničkom položaju. Stranke koje ističu Medvedevljevu kandidaturu imaju veliku većinu u nedavno izabranom ruskom parlamentu, Dumi, i što oni predlože, podržat će i većina ruskih građana. Uz to, s obzirom na golemu popularnost samog Putina, svaki kandidat kojeg podrži Putin bit će veliki favorit sljedećih izbora. Malo je vjerojatno da će se iz kruga Putinovih pristaša nakon ovakve demonstracije Putinove volje kandidirati još netko, iako to nije sasvim isključeno. Sigurno će se kandidirati netko iz opozicije - nagovještava se da bi se kao predsjednički kandidat mogao pojaviti bivši svjetski šahovski prvak, sada jedan od najglasnijih Putinovih kritičara Gari Kasparov, ali on nema nikakve šanse za bilo kakav bolji rezultat na izborima.

Medvedev se posljednjih godinu-dvije često spominjao kao mogući Putinov nasljednik, ali se još češće spominjalo ime drugog njegova bliskog suradnika, donedavnog dugogodišnjeg ministra obrane Sergeja Ivanova, sada prvog zamjenika premijera. Tek početkom ove godine počeli su se Ivanov i Medvedev spominjati kao ravnopravni suparnici, pri čemu se uvijek isticalo da su obojica dva glavna stupa Putinove vlasti.

Za bivšeg agenta KGB-a Sergeja Ivanova uvijek se isticalo da on stiže iz istog miljea iz kojeg je došao i Putin, iz tajnih službSergej Borisovič Ivanov, bivši ministar obrane, bio je glavni protukandidat Medvedevu za mjesto Putinova nasljednikaSergej Borisovič Ivanov, bivši ministar obrane, bio je glavni protukandidat Medvedevu za mjesto Putinova nasljednikai i vojske, te da je jedan od ključnih ljudi grupe tzv. silovika, bivših pripadnika tajnih službi i vojske, koje je Putin kao sebi najvjernije kadrove razmjestio na ključna mjesta svoje administracije. Za mnogo mlađeg Medvedeva uvijek se isticalo da je predstavnik drugog kraka Putinove vlasti, velikog ruskog državnog biznisa, koji je brzo narastao po moći i bogatstvu posljednjih godina zbog velike konjunkture energenata - nafte i plina - na čemu su se obogatile te velike kompanije, ali i cijela Rusija. Iako je Putin isprva bio vrlo sumnjičav prema tom miljeu, pogotovo stoga što su iz njega bili i neki njegovi oštri protivnici, on je upravo preko Medvedeva, u kojeg je imao povjerenja dok su zajedno radili u Sankt Peterburgu, preuzeo kontrolu nad njim. Medvedev ima samo 42 godine.


Putin je Medvedeva upoznao kad je ovaj sa samo 25 godina 1990. počeo raditi u gradskoj upravi Sankt Peterburga kad je gradonačelnik bio liberalni Anatolij Sobčak. Medvedev je iz intelektualne sanktpeterburške obitelji, diplomirao je pravo, na početku radio na pravnom fakultetu, a poslije se pridružio Sobčaku, za kojeg je radio i bivši pripadnik KGB-a Vladimir Putin kao šef gradskog odjela za međunarodne odnose. Medvedev je počeo raditi kao pravni savjetnik tog odjela i tako surađivati s Putinom pa su se tada zbližili. I kad su im se profesionalni putovi razišli, ostali su u kontaktu, pa se Putin sjetio Medvedeva kad ga je 1999., na opće iznenađenje, tadašnji predsjednik Boris Jeljcin imenovao premijerom. Kao i mnogi drugi ruski rukovodioci, vrlo sumnjičavi prema onima koje dobro ne poznaju, i Putin se odlučio okružiti osobama u koje otprije ima povjerenja, pa je pozvao Medvedeva da uđe u njegovu vladu i imenovao ga zamjenikom šefa državne administracije.

TRENING ZA DRŽAVNIKA Medvedev (desno) u posjetu Groznome s čečenskim predsjednikom Ramzanom Kadirovom (lijevo)TRENING ZA DRŽAVNIKA Medvedev (desno) u posjetu Groznome s čečenskim predsjednikom Ramzanom Kadirovom (lijevo)Koliko je povjerenje Putin imao u Medvedeva, vidjelo se već sljedeće godine, kad je upravo njemu povjerio vođenje svoje predizborne kampanje na predsjedničkim izborima 2000. Čim je Putin izabran za ruskog predsjednika, imenovao ga je na novi položaj, na mjesto šefa najveće ruske energetske kompanije Gazprom, gdje je naslijedio moćnog i bogatog bivšeg premijera Viktora Černomirdina, koji je još imao političkih ambicija. Medvedev se jako istaknuo kao šef Gazproma, koji je postao jedno od najmoćnijih oruđa ruske međunarodne politike.

Potom ga je imenovao zamjenikom šefa svog predsjedničkog stožera, a kad je njegov dotadašnji šef stožera Aleksandar Vološin zbog spora s Putinom 2003. napustio taj položaj, naslijedio ga je Medvedev. U studenome 2005. imenovao ga je prvim zamjenikom premijera, a tada su se pojavila prva nagađanja da bi Medvedev mogao postati Putinovim nasljednikom. Te su spekulacije dvije godine prolazile kroz razne faze, uvijek u kontekstu spekulacija što će nakon ožujka 2008. biti sa samim Putinom.

Isprva je opće mišljenje bilo da će se Putin, kao i njegov prethodnik Jeljcin, povući u duboku mirovinu i upravljanje zemljom dokraja prepustiti nasljedniku. U takvoj kombinaciji bilo je logičnije da njegov nasljednik bude Ivanov, jer je on dolazio iz miljea koji kontrolira vlast, osnovne poluge moći, a to su sigurnosne strukture. Tako se procjenjivalo na temelju analizaSASTANAK U PUTINOVOJ REZIDENCIJI Šef Vijeća Federacije Sergej Mironov, šef Dume Boris Grizlov, zamjenici premijera Sergej Ivanov i Dmitrij MedvedevSASTANAK U PUTINOVOJ REZIDENCIJI Šef Vijeća Federacije Sergej Mironov, šef Dume Boris Grizlov, zamjenici premijera Sergej Ivanov i Dmitrij Medvedev stanja ruske demokracije, koja je još krhka, nestabilna, pa joj je potrebno nešto što će joj davati stabilnost, a to su Putinovi siloviki, koje bi tada kontrolirao Ivanov. Ali s vremenom - kako su rasli Putinova popularnost i autoritet - bilo je sve jasnije da on neće jednostavno otići s vlasti u mirovinu, nego će i dalje kontrolirati državu na ovaj ili onaj način, što je i sam javno nagovijestio. Bilo je čak i zahtjeva da se promijeni ustav i dopusti Putinu i treći predsjednički mandat, ali je on to odbio pa su se pojavile nove spekulacije odakle će i dalje vladati. I sada još to nije sasvim jasno, hoće li to činiti s položaja šefa najjače stranke, Jedinstvene Rusije, s položaja predsjednika parlamenta, predsjednika vlade ili šefa nekog nacionalnog sigurnosnog tijela, npr. Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje bi dobilo nove velike ingerencije. Upravo posljednja varijanta spominje se kao vrlo realna, i to baš zbog isticanja Medvedeva za predsjedničkog kandidata.

S DIREKTOROM GAZPROMA Aleksejem Milerom (desno); to je milje iz kojeg potječe Medvedev i stoga je veoma prihvaljiv ZapaduS DIREKTOROM GAZPROMA Aleksejem Milerom (desno); to je milje iz kojeg potječe Medvedev i stoga je veoma prihvaljiv ZapaduPodržavajući Medvedeva, koji je iz poslovno-administrativnog miljea, a ne Ivanova, koji je iz miljea silovika, Putin je, tvrde neki komentatori, dao do znanja da mu u vrhu vlasti ne treba silovik, jer će on sam ostati na vrhu vlasti pa će sam upravljati silovikima. U početku je Putin, doduše, otvoreno promovirao Ivanova, davao mu dosta prostora da se iskaže i kao političar na raznim svečanostima i manifestacijama, ali je toga bilo sve manje. U veljači ove godine Putin je smijenio Ivanova s mjesta ministra orbane, na kojem je bio od 2001., te ga postavio za zamjenika premijera, što je formalno viši položaj, ali s manje ovlasti. Za Ivanova se i zbog toga počelo govoriti da je pao u nemilost, navodno zbog nekih krivih poteza, krutih stavova i u javnosti loše prihvaćenih izjava, a spominjala se kao mrlja na njegovoj biografiji i prometna nesreća njegova sina u kojoj je poginula jedna žena, a koja je navodno zataškana.

U prvim zapadnim komentarima novog raspletanja kremaljskih kadrovskih zagonetki može se nazreti pozitivna opća reakcija. Medvedeva na Zapadu smatraju liberalom, svakako liberalnijim od Ivanova, predstavnikom onog dijela Rusije s kojim Zapad poslovno kontaktira u vezi s energetikom. Smatraju ga prihvatljivijim od rigidnog Ivanova, prema kojem su na Zapadu, jer potječe iz sigurnosno-vojnog miljea, vrlo sumnjičavi. Londonski Times otvoreno hvali “Putinov mudri potez” i ocjenjuje da je Medvedev sa zapadnog stajališta odličan izbor, jer je liberal, jer će unijeti dozu pragmatizma u vanjsku politiku, a zbog iskustva u Gazpromu kompetentno će voditi rusku privredu. A ako se Putin jednom poželi vratiti na predsjednički položaj, Medvedev će se maknuti u stranu, dok bi Ivanov, koji je stvorio osobne veze u sigurnosnim strukturama, mogao Putinu praviti probleme i dovesti Rusiju u krizu, tvrdi Times.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika