11.12.2007. / 10:32

Autor: Katarina Zorić

NOVA VLADA

Ivo Sanader novi mandatar?

Nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma HDZ-a i HSU-a sve je izglednije da će novu vladu sastaviti HDZ na čelu s Ivom Sanaderom

Ime mandatara nove vlade trebalo bi se doznati do kraja tjedna. Prema svemu sudeći novu će vladu sastaviti HDZ jer, nakon što su jučer potpisali sporazum o suradnji s Hrvatskom strankom umirovljenika, zasada imaju 68 mandata.

Kako prenosi Vjesnik, prema potpisanom sporazumu buduća se Sanaderova vlada obvezuje da će nastaviti provoditi mjere za poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika. Među mjerama se navode zadržavanje i moguće unaprijeđenje sadašnjeg modela isplate dodatka na mirovinu novih umirovljenika te napori za unaprijeđenje zdravstvene zaštite i prava iz zdravstvenog osiguranja za umirovljenike. Silvano Hrelja se pak obvezao da će Sanaderovoj vladi iskazati povjerenje u Saboru te i ubuduće glasovati za Vladine prijedloge u skladu s potpisanim sporazumom i programom HSU-a.

HDZ privodi kraju i pregovore s koalicijom HSS-a i HSLS-a. Na pitanje hoće li do sutra, do kada bi mogli biti objavljeni i službeni rezultati izbora, završiti s pregovorima, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odgovorio je kako je važnija kvaliteta sporazuma od toga kada će on biti potpisan.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izvijestit će tijekom dana svoje Predsjedništvo o pregovorima s HDZ-om. Jučer je ustvrdio da "samo čudo" može prekinuti pregovore. Nijedan uvjet HSS-a za HDZ nije bio problematičan pa je Friščić izjavio kako bi pregovore o koaliciji, navodno, moglo ugroziti pitanje raspodjele poticaja. Damir Polančec odgovorio je kako "pregovori idu u vrlo dobrom smjeru".

Predsjednik Stjepan Mesić trebao bi ovaj tjedan odrediti mandatara. Kako je najavio, učinit će to kada dobije službene rezultate parlamentarnih izbora, što bi trebalo biti sutra.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika