12.12.2007. / 14:34

Autor: Marijana Zrinjski

HDZ-HSS-HSLS

Božidar Pankretić poručio SDP-u: "Nada umire posljednja"

Ostalo je još samo pet od ukupno 30 poglavlja oko kojih se pregovarački timovi HDZ-a, HSS-a i HSLS-a moraju suglasiti kako bi potpisali koalicijski sporazum i oformili novu hrvatsku vladu.

Priopćili su to danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj središnjici HDZ-a čelnici te stranke Damir Polančec, Petar Čobanković i Božidar Kalmeta, Ivan Čehok iz HSLS-a i HSS-ovac Božidar Pankretić.

"Još se trebamo složiti oko trgovine, između ostalog rada nedjeljom, oko odnosa prema braniteljima, funkcioniranja javne uprave, pravosuđa i poljoprivrede", kazao je Polančec koji je držeći u ruci knjigu od stotinjak stranica teksta u kojima je zabilježeno sve ono o čemu su se stranke složile, naglasio da taj sporazum predstavlja i budući obrazac za sve koalicijske sporazume u budućnosti Hrvatske.

O ZERP-u i NATO-u pregovarači i dalje nisu razgovarali no, s obzirom na dosadašnji uspješan tijek pregovara, "vjeruju da se oko svake teme mogu dogovoriti".

Na pitanje novinarke mogu li SDP-u upiti jasnu poruku da se više ne nadaju koaliciji s HSS-om i HSLS-om, budući da su pregovori s HDZ-om pri kraju i prema svemu sudeći formirat će s njima novu vladu, Pankretić je odgovorio: "Nada umire posljednja. U svakom slučaju uvijek se može dogoditi da se ne uspijemo dogovoriti i ne potpišemo koalicijski sporazum, no šanse za to su vrlo male".

Dogovoreno je da će se nastaviti izgradnja svih infrastrukturnih projekata koji su u planu od 2005. do 20008. godine. Izgradit će se autocesta Split-Dubrovnik, Županja- Osijek-Beli Manastir, dovršit će se Istarski ipsilon, cesta Zagreba-Sisak, Vrbovec-Virovitica preko Bjelovara, zatim podravska magistrala, brza cesta Varaždin-Karlovac i drugo. "Izgradit će se i niska željeznička pruga Rijeka- Zagreb-Koprovnica prema Mađarskoj. Na taj će se način riječka luka imati veliku predsnost pred ostalim jadranskim lukama", objasnio je Polančec dodajući kako se u iduće četiri godine namjerava sagraditi i željeznički tunel kroz Učku.

Govoreći o poljoprivredi Pankretić je najavio osnivanje agencije za poljoprivredna zemljišta, institut za selo i poljoprivredne komore. Poticat će se, kazao je, eko turizam i eko poljoprivreda, kao i okrupnjavanje obiteljskih gospodarstava. Pregovarači su se suglasili i oko kulturnog razvoja Hrvatske. Složili su se da se kultura u Hrvatskoj mora decentralizirati, odnosno da se treba što više poticati lokalno stvaralaštvo.

Iduća press konferencija zakazana je za utorak.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika