13.12.2007. / 11:08

Autor: Marko Biočina

INTERVJU

Pupovac: "Još nismo počeli pregovore s HDZ-om"

Iako je nekim medijima objavljena vijest kako pregovori HDZ-a i manjinskih zastupnika napreduju dobro, to je u telefonskom razgovoru za Nacional.hr demantirao Milorad Pupovac. Pupovac tvrdi kako pregovori između manjinskih zastupnika i HDZ-a još nisu počeli, te kakose zasad radi tek o neformalnim razgovorima.

NACIONAL: Kako teku pregovori s HDZ-om?
Mi još nismo počeli pregovore s HDZ-om. Isto kao što smo jučer bili na razgovoru s Milanovićem, tako razgovaramo i s HDZ-om, ali to još nisu službeni pregovori. Mi ćemo s pregovorima početi tek kada HDZ i koalicija HSS-a i HSLS-a završi.

NACIONAL: Znači, informacije o tome da ste dogovorili većinu pitanja nisu točne? Što je s dvostrukim pravom glasa?
Mi smo se u neformalnim razgovorima dotakli nekih tema, no to je daleko od dogovorenog. Istina je da je dvostruko pravo glasa jedno otvoreno pitanje koje držimo iznimno bitnim. Mislim da se svi možemo složiti da aktualni sustav izbgora manjinskih zastupnika nije dobar, jer manjinske birače tjera da biraju hoće li glasati na manjinskoj ili na "normalnoj" listi. Ako je to njihovo dodatno pravo i pozitivna diskriminacija, onda ne bi trebali birati. U ovom sustavu se teoretski može dogoditi da netko s jednim jedinim glasom uđe u Sabor. Dakle, taj sustav treba mijenjati, a o načinu na koji će se to učiniti ćemo razgovarati u budućnosti. Ipask, želio bih naglasiti još jednu stvar. U HDZ-u bi trebali biti svjesni da naši zahtjevi u pregovorima neće biti vezani isključivo za manjinsku politiku.

NACIONAL: Koji su to zahtjevi?
Mi imamo vrlo čvrste stavove vezane za regionalni razvoj i socijalnu politiku. Također, zanima nas na koji će se način u budućnosti voditi politika u regiji i politika prema euroatlantskim integracijama. Nemojte zaboraviti da je SDSS stranka lijeve orijentacije i kao takve nas zanima pitanje prava radnika. Aktualni Zakon o radu je jako loš, jer favorizira poslodavce na uštrb radnika. Ne mogu se samo zastupati interesi krupnog kapitala, seljaka i manjina. U vladi koja bi bila sastavljena na temelju takvih partikularnih interesa mi zasigurno nećemo sudjelovati.

NACIONAL: Znači pratite tijek pregovora HDZ-a i koalicije HSS/HSLS?
Da, vrlo pozorno pratimo tijek tih pregovora. Mislim da bi te stranke u svojim pregovorima trebale voditi računa o tome da će još pregovarti i s nama. Moram reći da mi je pomalo smiješno da se kao jedna od ključnih tema pregovora navodi 0,0 promila. To pitanje je možda ljudima važno, ali to ne može biti predmet državne politike i pregovora na toj razini. Sigurno je da ima puno važnijih tema.

NACIONAL: Ipak, HDZ-ovci su se pokazali kao vješti pregovarači, naročito kad se radi o zastupnicima manjina. S Nazifom Memedijem su sve dogovorili u rekordno kratkom roku. Koliko predviđate da bi vaši pregovori mogli trajati?
Neovisno o tome koliko netko ima iskustva u politici, u ovakvim okolnostima kada se mandat izbori s vrlo malim brojem glasova, trbalo bi se voditi više računa o dostojanstvu manjinskih zastupnika. Uvjeren sam kako to što su učinili HDZ i Memedi dugoročno nije dobro. Naime, takvim brzinski dogovori samo pojačavaju dojam da su manjinski zastupnici netko koga se lako može kupiti pri konstituiranju vlasti, a da poslije ne sudjeluju u ničemu. Ako se uloga manjinskih zastupnika svede na to, onda njihov izbor stvarno nema nikakvog smisla. Memedi se ipak prvo trebao konzultirati s ostatkom manjinskih zastupnika. uostalom, on ne zastupa samo interese Roma, već i svih ostalih manjina na listi s koje izabran.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika