13.12.2007. / 15:15

Autor: Martina Čizmić

SCHENGENSKI PRAVNI RED

Od 21. prosinca pojačan nadzor na granicama prema EU

Blaži oblik schengenskog sporazuma dogovoren je kako bi pogranično stanovništvo moglo lakše prelaziti granicu. Kako je istaknuo Marko Gašperlin, pomoćnik direktora Uprave uniformirane policije Slovenije, na granicama će biti pojačani nadzor

Na konferenciji za novinare koju je organiziralo Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj, veleposlanik dr. Milan Orožen Adamič istaknuo je kako im je cilj upoznati javnost sa uvođenjem schengenskog pravnog reda.

Kako je istaknuo, za građane Hrvatske primjenjivati će se blaži oblik schengena prema kojem će im ulazak u Sloveniju, Italiju i Mađarsku biti dopušten osobnim iskaznicama kao i do sada. Jedina razlika je što će uz osobnu iskaznicu, prilikom prelaska granice dobiti "karton" na kojem će biti upisano njihovo ime i prezime te broj osobne iskaznice i pečat sa vremenom i mjestom ulaska odnosno izlaska iz zemlje. Taj "karton" građani su dužni čuvati tijekom svog boravka izvan granica Hrvatske.

"No, građani koji namjeravaju putovati u druge zemlje EU, moraju ponijeti putovnicu. U protivnom će, ukoliko budu uhvaćeni samo sa osobnom iskaznicom biti tretirani kao ilegalci. Isto tako, podsjećamo građane da će se ovaj režim primjenjivati od 21. prosinca te bi bilo dobro da građani koji namjeravaju ući u Sloveniju prije tog datuma, a vratiti se nakon da ponesu putovnicu, a ne samo osobnu iskaznicu. Kartonom koji će dobiti poslije 21. prosinca dokazuju kada su ušli u zemlju", rekao je Zlatko Miletić, pomoćnik načelnika Uprave za granicu u Hrvatskoj. Ukoliko netko izgubi "karton" dužan je to prijaviti policijskoj postaji i javiti se veleposlanstvu Hrvatske u toj zemlji kako bi dobio novi pomoću kojeg će se moći vratiti u Hrvatsku.

Blaži oblik schengenskog sporazuma dogovoren je kako bi pogranično stanovništvo moglo lakše prelaziti granicu. Za njih i dalje vrijede pogranične propusnice kao i do sada. Kako je istaknuo Marko Gašperlin, pomoćnik direktora Uprave uniformirane policije Slovenije, na granicama će biti pojačni nadzor no ne očekuju da će se zbog toga stvarati kolone na graničnim prijelazima.

Slovenija je, kako bi se pripremila za uvođenje schengena utrošila više od 300 milijuna eura. Zaposlili su 1887 novih policajaca , organizirali doškolovanje novih i starih policijskih i carinskih službenika, prilagodili 60 graničnih prijelaza, kupljeno je dva nova helikoptera i uloženo u mobilne jedinice za čuvanje granice, uveli su nove računalne sisteme i opremu kako bi svim policijskim službenicima bio omogućen dostup središnjoj bazi podataka SISone4all.

Ono što je zanimljivo kod SIS baze je da ju održavaju sve zemlje članice EU. Ukoliko je nekome zabranjen ulaz u, primjerice FInsku, neće nakon 21. prosinca moći ući ni u Sloveniju. Svakoj osobi kojoj bude zabranjen ulaz u EU biti će izdano rješenje u kojem će pisati zašto im je zabranjen ulaz i kome se mogu obratiti ukoliko to žele promijeniti.

Na kraju je Marko Gašperlin istaknuo je u ovoj godini zbog uvođenja schengenskog načina rada za 37 posto smanjen broj ilegalnih ulazaka u Sloveniju te se nada da će se taj broj u sljedećoj godini još više smanjiti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika