13.12.2007. / 16:00

Autor: Martina Čizmić

ZERP

Tadić: "Obavezno proglasiti ekološki dio ZERP-a"

Kritizirao je hrvatske vlade od 2001. godine do danas i rekao kako se nisu znale postaviti u pregovorima s Europskom unijom i Italijom. "U tom je području zakazala hrvatska diplomacija", odučan je Tadić

"Da je 2001. proglašen i primjenjen gospodarski pojas, on bi u pregovorima s EU bio tretiran kao stečeno pravo Hrvatske", rekao je danas na konferenciji za novinare Tonči Tadić. On je zajedno sa predsjednikom Savjeta udruge Eko Kvarner Vjeranom Piršićem istaknuo kako je svrha proglašenja gospodarskog pojasa zaštita bioloških resursa hrvatske polovice Jadrana.

Tadić je naglasio kako je ekološka zaštita našeg dijela Jadrana potrebna jer je Italija prije dvije godine proglasila svoju ekološku zonu. Iznio je podatke prema kojima se na otvorenom moru Jadrana godišnje 250 puta izlije nafta iz tankera. Dodao je kako su studije o ribljem fondu u Jadranu pokazale da se on znatno smanjio zbog nekontroliranog izlova.

Kritizirao je hrvatske vlade od 2001. godine do danas i rekao kako se nisu znale postaviti u pregovorima s Europskom unijom i Italijom. "U tom je području zakazala hrvatska diplomacija", odučan je Tadić.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević na pitanje o stavu HGK o ZERP-u rekao je kako se u ovom trenutku ne smije ugroziti približavanje Hrvatske EU. Istaknuo je da je konsenzus o primjeni ZERP-a već postignut u Saboru, te kako očekuje da ga od 1. siječnja 2008. Hrvatska i provede.

Predsjednik Grupacije ribarstva, marikulture i riboprerade pri Komori, Miro Kučić smatra kako nema pravne osnove prema kojoj bi EU zabranila proglašenje ZERP-a u punom smilsu.

"Hrvatskim ribarima trebaju te dvije tri godine do ulaska u EU kako bi bili ravnopravni te u takvoj situaciji ne mogu dozvoliti da se unutar ZERP-a dogodi ono što se dogodilo u području ZERP-a sa talijanske strane, a to je kompletna devastacija mora", rekao je Kučić. Dodao je kako on smatra da bi Hrvatska trebala tražiti odštetu za koncesionirani dio mora, koja se kreće oko 20 - 25 posto od vrijednosti ribe koju ulove Talijani.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika