Objavljeno u Nacionalu br. 631, 2007-12-18

Autor: Berislav Jelinić

RUSKA VEZA VLASTE PAVIĆ

Tajni hrvatski odmor Putinova nasljednika

VLASTA PAVIĆ, bivša gradonačelnica Zagreba, razvila je odlične veze s ruskim establišmentom, a potkraj kolovoza ugostila je kraj Zadra direktora Gazproma i kandidata za šefa države Dmitrija Medvjedeva

DMITRIJ MEDVJEDEV boravio je 10 dana u okolici Zadra, gdje se nekoliko puta privatno družio sa Vlastom Pavić, koja mu je darovala monografiju Dušana DžamonjeDMITRIJ MEDVJEDEV boravio je 10 dana u okolici Zadra, gdje se nekoliko puta privatno družio sa Vlastom Pavić, koja mu je darovala monografiju Dušana DžamonjeDmitrij Medvjedev, najvjerojatniji nasljednik ruskog predsjednika Vladimira Putina, boravio je potkraj kolovoza u Hrvatskoj na kratkotrajnom ljetovanju s obitelji i susreo se s bivšom zagrebačkom gradonačelnicom Vlastom Pavić zahvaljujući zajedničkom tajnovitom utjecajnom prijatelju iz Rusije, s kojim se Vlasta Pavić poznaje više od deset godina.

Medvjedev je u Hrvatskoj boravio diskretno, a bio je smješten kod prisnih prijatelja Vlaste Pavić u malom mjestu u okolici Zadra. U Hrvatsku je doputovao sa suprugom Svjetlanom i 12-godišnjim sinom Iljom. Sletio je zrakoplovom, po svemu sudeći, u zadarsku zračnu luku, ali Vlasta Pavić to nije htjela ni potvrditi ni demantirati.

Ona ga je ondje dočekala. Nije bilo nikakvog drugog formalnog dočeka. Iako se to nije vidjelo, ipak su za tu priliku sigurnosne mjere podignute na višu razinu. Obitelj Medvjedev pratilo je diskretno osobno osiguranje. Na odredište su iz zračne luke otputovali bez pompe, neupadljivim privatnim automobilima.

Medvjedev je boravio samo u svom sjevernodalmatinskom odredištu, kojim se često šetao zajedno s obitelji. Nitko ga od mještana nije prepoznao. Medvjedev je dvaput u deset dana, koliko je boravio u Hrvatskoj, odveo obitelj na večeru u tamošnje restorane. Bio je uglavnom neformalno odjeven, ali uvijek vrlo elegantno. Uživao je u plivanju, a osobito u vožnji skuterom po moru. Obitelj kod koje je boravio provezla je brodom Medvjedeva Kornatskim arhipelagom.

U razgovorima s Vlastom Pavić i svojim zadarskim domaćinima, Medvjedev je pokazao da su mu bili poznati problemi kroz koje je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu i neposredno nakon njega. Medvjedeva je zanimala povijest dalmatinske obale, o kojoj je puno čuo i od svojih prijatelja koji su već ljetovali u Hrvatskoj. Ponajviše je čuo o Dubrovniku, ali je u Hrvatskoj iz prve ruke doznao puno zanimljivih informacija i o ljepotama Splita, Pule i drugih obalnih gradova. Medvjedev se raspitivao kako Hrvatska sebe vidi kao turističku zemlju u budućnosti, kakva je koncepcija hrvatskog turističkog razvoja, a jako dobro zna da svake godine Hrvatsku posjećuje sve više Rusa.

Medvjedev je u neformalnim druženjima uz dalmatinsku kuhinju iznio mišljenje da bi za Hrvatsku bilo dobro da joj turistička ponuda ne bude ograničena isključivo na elitnu klijentelu, nego da bude pristupačna i širem krugu turista. U Hrvatskoj se za njegov boravak nije ni čulo sve do prije nekoliko dana, a i tada je tu vijest Vlasta Pavić potvrdila tek nakon što su joj to dopustili njezini ruski prijatelji s kojima se Medvjedev u Rusiji intenzivno druži.

“Medvjedev pripada krugu ljudi s kojima u Rusiji imam prisne i intenzivne prijateljske odnose. Zahvaljujući mojim prijateljskim odnosima s tim ljudima Medvjedev je i boravio u Hrvatskoj. Na zamolbu jednog od tih mojih prijatelja pomogla sam mu prilikom smještaja, a smjestila sam ga kod svojih prijatelja. Tada smo se i prvi put upoznali. Imali smo priliku i duže razgovarati, a susreli smo se više puta. Poklonio mi je kutijicu za nakit, a ja njemu poklonila monografiju Dušana Džamonje. U kratkom vremenu, koliko je boravio u Hrvatskoj, Medvjedev je zavolio dalmatinsku kuhinju. Moji ruski prijatelji jako su ga dobro informirali što sam i kako radila na poboljšanju odnosa Hrvatske i Rusije na razini gradova Moskve i Zagreba. Zasad mogu reći samo da je u Hrvatskoj sa suprugom i sinom boravio vrlo kratko, te da je bio jako zadovoljan“, izjavila je za Nacional Vlasta Pavić.


JURIJ LUŽKOV, moskovski gradonačelnik (desno), blizak je prijatelj Vlaste Pavić koji je jako simpatiziraJURIJ LUŽKOV, moskovski gradonačelnik (desno), blizak je prijatelj Vlaste Pavić koji je jako simpatiziraTajnoviti ruski prijatelj Vlaste Pavić, na čiju se preporuku Medvjedev i upoznao s bivšom zagrebačkom gradonačelnicom, vrlo je blizak suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osim toga, taj ruski prijatelj Vlaste Pavić vrlo je blizak i vrhu Ruske pravoslavne crkve, koja danas ima iznimno važnu ulogu u oblikovanju ruske politike i ogroman utjecaj na zbivanja u ruskom društvu. Ruski prijatelji Vlaste Pavić zamolili su je da bude vrlo diskretna kad je riječ o posjetu Dmitrija Medvjedeva, ponajprije iz sigurnosnih razloga.

Četrdesetdvogodišnji Medvjedev potječe iz intelektualne sanktpeterburške obitelji. S 25 godina doktorirao je pravo i zaposlio se u gradskoj upravi Sankt Peterburga, kad je gradonačelnik bio liberalni Anatolij Sobčak. Za Sobčaka je u to vrijeme radio i Vladimir Putin, kao šef gradskog odjela za međunarodne odnose. Medvjedev je radio kao pravni savjetnik u tom odjelu, zbližio se s Putinom i s njim zadržao kontakt. Putin ga se sjetio 1999. kada ga je tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin imenovao premijerom. Medvjedev ga je imenovao zamjenikom šefa državne administracije. Godinu poslije Putin je Medvjedevu povjerio vođenje svoje predizborne kampanje na predsjedničkim izborima. Kad je postao ruski predsjednik, Putin je Medvjedeva imenovao šefom najveće ruske energetske kompanije Gazprom. Medvjedev se ondje jako istaknuo, a Gazprom je pod njegovim vodstvom postao jednim od najmoćnijih oruđa ruske međunarodne politike.

U posljednjih sedam godina Medvjedev je postao jednim od najmoćnijih Rusa, a ušao je i u krug ruskih moćnika s kojima se u posljednjem desetljeću zbližila Vlasta Pavić. Dio tog društva, čija imena Vlasta Pavić po njihovim željama ne odaje hrvatskoj javnosti, vrlo je aktivan u povezivanju ruske politike i Ruske pravoslavne crkve, koja također ima velik utjecaj u ruskom društvu. Vlasta Pavić ovako je za Nacional opisala svoje veze s utjecajnim Rusima:

VLADIMIR PUTIN u društvu s Dmitrijem Medvjedevom, svojim bliskim suradnikom kojem je namijenio funkciju predsjednika Rusije nakon isteka svog drugog mandata na toj funkcijiVLADIMIR PUTIN u društvu s Dmitrijem Medvjedevom, svojim bliskim suradnikom kojem je namijenio funkciju predsjednika Rusije nakon isteka svog drugog mandata na toj funkciji“Radi se o poznatim Rusima, koji nisu odveć poznati hrvatskoj javnosti, pa sam zamoljena da svojim istupima takvo stanje ne mijenjam. Moje veze s utjecajnim ljudima iz Rusije postojale su i prije nego što sam postala gradonačelnica Zagreba, ali tek nakon dolaska na tu funkciju uspjela sam te odnose u punoj mjeri intenzivirati i potencirati njihove dobre strane na dobrobit Zagreba. Zagreb i Moskva surađivali su i prije mog gradonačelničkog mandata, ali već tijekom prvog mog susreta s moskovskim gradonačelnikom Jurijem Mihajlovičem Lužkovom 2002. dogovoreni su okviri intenzivnije suradnje, koja je i uslijedila. Lužkov je svojedobno izjavio da su naši međusobni odnosi pospješili i odnose dviju zemalja, ali ja se nikad nisam usuđivala upuštati u takve procjene, nego sam se uvijek držala na razini dvaju gradova.“

Prvi susret s Lužkovom Vlasta Pavić dogovorila je na zajedničkoj večeri koju je organizirala 27. rujna 2002. prilikom posjeta vodećeg ruskog dirigenta Valerija Gergijeva Zagrebu, koji je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ravnao orkestrom Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga. Taj je susret Gergijev i dogovorio. Već na tom prvom formalnom susretu Vlasta Pavić se zbližila s Lužkovom. “Isprva smo formalno razgovarali, ali se vrlo brzo među nama razvila simpatija, tako da smo odnose dvaju gradova lako poboljšali. Već se pri prvom susretu osjetila specifična toplina u našem odnosu. Tijekom 2003. ponovo sam posjetila Moskvu i tada sam se susrela i s Georgijem Poltavčenkom, utjecajnom osobom s kojom sam se vrlo dobro upoznala jer imamo zajedničke kulturne sklonosti“, kaže Vlasta Pavić.

Vlasta Pavić često putuje u Rusiju. Obožava Moskvu, u kojoj su joj Lužkov i Poltavčenko uvijek gostoljubivi domaćini, a imaju i zajedničke prijatelje. Posljednji put ugostili su je prije nekoliko tjedana.

VLASTA PAVIĆ bila je jedini državljanin Hrvatske koji je prisustvovao posvećenju
ruske pravoslavne crkve u RimuVLASTA PAVIĆ bila je jedini državljanin Hrvatske koji je prisustvovao posvećenju ruske pravoslavne crkve u Rimu“Ponosna sam na svoje ruske prijatelje. Svaki naš posjet donosi kvalitetne razgovore i ugodna druženja, koja se ne svode samo na formalne susrete u službenim prostorijama. U Moskvi imamo zajedničkog prijatelja. To je poznati ruski kipar Zurab Cereteli, predsjednik Ruske akademije umjetnosti. Više smo se puta s još nekim ljudima privatno družili kod Ceretelija u njegovoj galeriji u sklopu koje je i ugodan restoran. Nekoliko puta bili smo i Ceretelijevi gosti u njegovu domu. Prošlog i pretprošlog ljeta Poltavčenko i Cereteli također su ljetovali u Hrvatskoj. Kao i Medvjedev, također su vrlo jednostavni i pristupačni ljudi. Moć im prvenstveno daje snaga njihove zemlje i pozicije koje drže u ruskom društvu. Privatno to ne pokazuju. Prijateljski su raspoloženi ne samo prema meni osobno, nego i prema cijeloj Hrvatskoj. Taj naš prijateljski odnos dobro je polazište i za poboljšanje odnosa dviju zemalja na raznim razinama. To je nešto što se može dobro iskoristiti“, kaže Vlasta Pavić.

Ona tvrdi da nikad u kontaktima sa svojim ruskim prijateljima nije doživjela da favoriziraju Srbe u odnosu na Hrvate. Ona tvrdi da Rusi na prostor bivše Jugoslavije gledaju bez pravljenja razlika među narodima. “Mi smo za njih njihova slavenska braća. Tako oni govore i tako se ponašanju. Mislim da smo mi Hrvati time malo previše opterećeni. Nikakvo favoriziranje Srba na štetu Hrvata nikada nisam doživjela. Bar se to nikada nije dogodilo u krugu ljudi s kojima se ja družim. Osim toga, poznato je da smo odnedavno u Rusiji popularni zbog nogometa. Posljednje kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, koje su uz Hrvatsku na to natjecanje odvele i Rusiju, pratila sam na otvorenoj telefonskoj vezi s jednim od svojih bliskih prijatelja koji su Medvjedevu preporučili ljetovanje u Hrvatskoj. Cijelo me vrijeme ispitivao koliko vodimo. Nijednom nije pitao koliko vodi Hrvatska. Kultura i sport mogu nevjerojatno produbiti odnose među nacijama. Našim gospodarstvenicima mogu samo preporučiti da iskoriste ovu priliku i bolje se pozicioniraju na ruskom tržištu“, kaže Vlasta Pavić.

VLASTA PAVIĆ u Rimu je bila gošća i u ruskoj ambasadi, kamo je stigla na poziv svog bliskog prijatelja iz utjecajnih crkvenih krugovaVLASTA PAVIĆ u Rimu je bila gošća i u ruskoj ambasadi, kamo je stigla na poziv svog bliskog prijatelja iz utjecajnih crkvenih krugovaUnatoč bliskim odnosima, Vlasta Pavić nikad nije sa svojim ruskim prijateljima razgovarala o neugodnim političkim pitanjima. Tako nikad nije raspravljala ni o odnosima ruskih vlasti prema srpskim ratnim zločincima iz agresije na Hrvatsku početkom 90-ih, kojima je Rusija pružila utočište.

“Nikad nisam otvarala te teme. To je druga politička razina. Nisam se našla pozvanom da se time bavim, niti da ta pitanja potenciram“, kaže Vlasta Pavić.

Unatoč tomu, Vlasta Pavić bila je jedini hrvatski državljanin kojem je prošle godine ukazana čast da bude uzvanik na posvećenju ruske pravoslavne crkve u Rimu, koja je od Vatikana udaljena samo nekoliko stotina metara. Na taj ju je skup pozvao isti njezin ruski prijatelj koji je dogovorio Medvjedevljev dolazak u Hrvatsku.

Moguće je da je poziv dobila dijelom i kao svojevrsno oduženje za pomoć koju je pružila žrtvama stravičnog raspleta krvave čečenske otmice djece i roditelja u ruskom gradu Beslanu. Ona je prva u svijetu pokrenula inicijativu za pomoć beslanskim žrtvama. Pozvala je pedesetero djece i njihove roditelja na odmor i liječenje u Hrvatskoj. Zbog te je geste Vlasta Pavić među prvima službeno pozvana u Beslan, gdje je 15. rujna 2004. posjetila tamošnju razorenu školu i groblje na kojem su pokopane žrtve masakra.

Bilo je to najbolnije iskustvo u njezinu životu. Tom prilikom susrela se i sa zamjenikom ruskog patrijarha Alekseja, Klementom, koji joj je zahvalio za pomoć koju je Hrvatska ponudila stanovnicima Beslana. On joj je tada rekao da je grad Zagreb učinio veliku gestu prema ruskom narodu. Zbog svega toga Vlastu Pavić u Rusiji iznimno cijene.

Neki su se aspekti suradnje Moskve i Zagreba nakon završetka njezina gradonačelničkog mandata u Zagrebu donekle usporili i oslabili. Međutim, privatne veze i prijateljstva Vlaste Pavić s ruskim moćnicima čak su se i produbili. Ljetošnji tajni posjet budućeg ruskog predsjednika, o kojem se upravo ona brinula, pokazuje da bi njezine veze s ruskim političkim establišmentom vodeći hrvatski političari vjerojatno mogli i bolje iskoristiti.

Lobisti između politike i crkve

Osobe s kojima je Vlasta Pavić razvila prisne odnose pripadaju krugu moćnika s velikim utjecajem na politički i gospodarski život Rusije. Dio njih aktivno radi na povezivanju političara i Ruske pravoslavne crkve, koja ima velik utjecaj na politički živor Rusije. Prema riječima Vlaste Pavić, radi se o ljudima koji su poznati ruskoj, ali ne i hrvatskoj javnosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika