Objavljeno u Nacionalu br. 631, 2007-12-18

Autor: Orhidea Gaura

EKSKLUZIVNO: AGIM ÇEKU

'Neovisnost očekujemo svaki dan'

Premijer Kosova, čiji mandat uskoro istječe, objašnjava zašto će Međunarodna zajednica priznati novisnost te zemlje, te otkriva kako će Vlada Kosova uz pomoć KFOR-a spriječiti nemire

VOJNIK I POLITIČAR Agim Çeku premijer Kosova postao je 10. ožujka 2006. Za vrijeme ratnog sukoba sa Srbijom bio je zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, a
prije časnik Hrvatske vojske u Domovinskom ratuVOJNIK I POLITIČAR Agim Çeku premijer Kosova postao je 10. ožujka 2006. Za vrijeme ratnog sukoba sa Srbijom bio je zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, a prije časnik Hrvatske vojske u Domovinskom ratuRok koji je Međunarodna zajednica dala predstavnicima Srbije i Kosova za postizanje sporazumnog rješenja o statusu Kosova istekao je 10. prosinca. Dvije strane nikako ne mogu postićii sporazum jer se Srbija ne želi odreći teritorija koji smatra dijelom svoje zemlje, dok predstavnici Albanaca na Kosovu ne pristaju na ništa manje od neovisnosti nekadašnje autonomne pokrajine u Jugoslaviji. Prošli tjedan održan je summit EU o Kosovu na kojem je donesena odluka o slanju civilne misije EU na Kosovo.

O trenutačnom stanju na Kosovu razgovarali smo s Agimom Çekuom, 47-godišnjim premijerom čiji mandat uskoro istječe i kojeg će na mjestu kosovskog premijera zamijeniti deset godina mlađi Hashim Taqi, predsjednik Demokratske stranke Kosova. Çeku je u Domovinskom rata bio časnik Hrvatske vojske zadužen za topništvo te je čak preživio i ranjavanje u Medačkom džepu. Za vrijeme ratnog sukoba sa Srbijom bio je vojni zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, a 1999. je preuzeo i zapovjedništvo nad Kosovskim zaštitnim trupama pod administacijom UN-a. Srbija ga smatra ratnim zločincem i Çeku je na temelju Interpolove tjeralice dvaput uhapšen, jednom u Sloveniji, jednom u Mađarskoj, ali je zahvaljujući pritisku UN-a brzo pušten. Premijerom Kosova postao je 10. ožujka 2006. a nakon svečane zakletve objavio je svoju podršku neovisnosti Kosova, obećavši pritom zaštitu prava srpske manjine. Çeku je oženjen Hrvaticom iz Zadra s kojom ima troje djece.

NACIONAL: Na pitanje kada će Kosovo proglasiti neovisnost, vaš zamjenik Lufti Haziri na tiskovnoj konferenicji prošlog tjedna u Prištini nije rekao ništa decidirano, osim da je svaki dan važan.
- Upravo tako. Proces je završen 10. prosinca i svaki dan očekujemo da se usuglasi datum. Mi samo radimo na glavnim fokusima usuglašavanja datuma proglašenja neovisnosti. Imali smo prošlog petka konferenciju predsjednika vlada i država Europske misije koji su usuglasili novu misiju EU na Kosovu. Nova misija odnosi se na neovisno Kosovo i implementaciju Ahtisaarijeva prijedloga i ja, kao i svi mi, svaki dan očekujem da proglasimo neovisnost i da međunarodna zajednica prizna Kosovo. Tako da je istina da je svaki dan važan i mislim da se to neće previše odužiti.

NACIONAL: Biste li voljeli da vama pripadne čast proglašenja neovisnosti ili će ta zadaća ipak dopasti novog premijera Hashima Taqija?
- Naravo da bih volio, ali bit će to vjerojatno novi premijer. Ali najmanje je važno tko će to biti. Ja sam jako zadovoljan što sam doveo Kosovo od točke A do točke B kad je Kosovo spremno za neovisnost i kad je Međunarodna zajednica spremna za priznavanje neovisnosti. To je bila moja misija i ponosno mogu reći da je ona izvršena.


DRŽAVNA ZASTAVA Agim Çeku u lipnju je objavio natječaj za dizajn kosovske državne zastaveDRŽAVNA ZASTAVA Agim Çeku u lipnju je objavio natječaj za dizajn kosovske državne zastaveNACIONAL: U intervjuu za jedan kosovski list rekli ste da ste proteklih godina patili jer ste bili sputani i niste mogli puno učiniti.
- Gledajte, nisam mogao više učiniti jer je povijesni trenutak bio takav, prioritet je bio status, status iznad svega. Svi drugi potezi trebali su biti pododređeni tome i trebali smo biti jako pažljivi i odmjereni da ne naštetimo statusu. Tako da sam zadovoljan što smo uspjeli sačuvati institucionalnu političku stabilnost i socijalnu stabilnost na Kosovu i da je Vlada koju sam ja vodio samo je pridonijela ubrzanju, nikad nije bila razlog osporavanja ili odgode statusa. Jesmo li mogli više? Možda i jesmo, ali u ovim okolnostima, kad se rješava statusno pitanje, u trenutku kad je ovdje mnogo ovlasti, počevši od UNMIK-a (United Nations Mission in Kosovo), međunarodne zajednice koja je diktirala tempo statusa, uplitanja Koordinacijskog centra Srbije za Kosovo, u svim tim okolnostima ja jesam zadovoljan i, dapače, ponosan na ono što smo napravili. Najvažnije je da ja danas mogu izvijestiti da je Kosovo spremno za neovisnost.

NACIONAL: Pretpostavljam da proglašenje nije bilo ranije moguće zbog nesumnjivo najvećeg utjecaja Rusije. Jeste li možda vodili kakve izravne pregovore ili razgovore s ruskom stranom?
- Rusija nije opterećena, odnosno ne vodi računa ni o narodu Kosova ni o narodu Srbije. Ona je sada opterećena međunarodnim nadmetanjem s Europskom Unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, tako da su i oni shvatili i polako šalju poruke Rusiji da je stvarno dosta, da je Kosovo europsko pitanje i da Europa na Kosovu mora položiti test zrelosti i sposobnosti da riješi otvorena pitanja u Europi. Mislim da su ovaj put Europska Unija i SAD odlučni da i bez Rusije i Vijeća sigurnosti riješe pitanje Kosova.

NACIONAL: Postoji li opasnost od ruske intervencije ili vojnog posredovanja u slučaju proglašenja?
- Ne postoji nikakva opasnost od intervencije Rusije, ali mi smo svjesni da neovisnost Kosova neće proći bez velikih izazova, i sigurnosnih, i ekonomskih, i političkih. Ali predvidjeli smo te izazove i mislim da oni neće bitno utjecati na Kosovo.

S posrednicima u pregovorima sa Srbijom Wolfgangom Ischingerom, Frankom Wisnerom i Aleksandrom Bocan-HarčenkomS posrednicima u pregovorima sa Srbijom Wolfgangom Ischingerom, Frankom Wisnerom i Aleksandrom Bocan-HarčenkomNACIONAL: Najviše problema ima u sjevernom dijelu Kosova oko Kosovske Mitrovice, gdje živi najveći broj Srba, koji su bojkotirali nedavne izbore. Dolazi li u obzir odcjepljenje tog dijela zemlje?
- Sigurno ne dolazi u obzir. Najvažnije je da će Kosovo biti priznato unutar aktualnih granica i vjerojatno možemo jedno vrijeme imati situaciju kakva je u Hrvatskoj bila u istočnoj Slavoniji. Možda će oni pokušati scenarij “krajine“ i organiziranja nemira. Oni to mogu pokušati, ali zaboravljaju na bitnu razliku u odnosu na Hrvatsku 1991. Ovdje su NATO, KFOR i međunarodna zajednica, s kojima tijesno surađujemo i s kojima smo predvidjeli sve moguće scenarije i isplanirali sve moguće odgovore. I ja sam siguran da će UNMIK i Vlada Kosova jamčiti ustavno-pravni postupak, a KFOR, NATO i naša policija jamčit će teritorijalnu cjelovitost i slobodu kretanja na Kosovu.

NACIONAL: Kakva je, dugoročno gledano, budućnost Kosova u odnosu na Albaniju? Ima li Albanija pretenzije da se kroz određeno vrijeme napravi federacija s Kosovom ili je Kosovo izričito za svoju potpunu neovisnost i u budućnosti?
- Ne, Kosovo je izričito za svoju neovisnost, neovisnost u sklopu Europske Unije. Albanija je naš susjed, i to prirodno blizak susjed s kojim imamo dobre odnose, ali ništa više od dobrosusjedskih odnosa. Mislim da u ovom stoljeću postoji samo jedna Unija, to je Europska Unija, gdje ćemo se svi mi prije ili poslije integrirati. I samim integriranjem državne granice gube svoj značaj tako da to nije politička opcija, zajednička država nije politička volja ni naroda u Albaniji ni naroda na Kosovu. Mislim da je politička volja svih naroda ove regije integracija u EU i pod tim krovom ćemo se i naći.

NACIONAL: Možete li reći kakva će biti vaša politička budućnost kad vam uskoro završi premijerski mandata?
- Bit ću na raspolaganju Kosovu. Ne želim razmišljati o političkoj budućnosti nakon statusa jer je meni u fokusu status. Nadam se da će se on brzo riješiti. Kad se to pitanje riješi i kad postanemo normalno demokratsko društvo, naravno da ću tražiti svoju ulogu u tome i ostati angažiran u politici. Kako i kad - vidjet ću kad se sredi politička scena na Kosovu nakon ustroja naše vlasti.

NACIONAL: Neka od najvećih pitanja na Kosovu su ona gospodarska. Jeste li razočarani relativno malim brojem hrvatskih gospodarstvenika na tržištu Kosova? Jeste li očekivali više?
- Jesam. Mislim da je Hrvatska trebala puno više napraviti. Ja razumijem odnose Hrvatske i Srbije, razumijem oprez Hrvatske u nastupu prema Kosovu zbog Srbije, ali mislim da je Hrvatska u zakašnjenju u odnosu na, recimo, Sloveniju i druge zemlje. Kosovo je jako povoljan ambijent za hrvatske proizvode, za hrvatsku prisutnost. Hrvatska se doživljava kao zemlja pobjednik, ima iznimno velik ugled na Kosovu i sve što je hrvatsko je pobjedničko, dobro, kvalitetno i dobrodošlo. Mislim da Hrvatska to treba iskoristiti. Kosovo je malo tržiste, ali je dinamično, otvoreno i ima dobru perspektivu.

UN zadovoljan Çekuom

Izbor Agima Çekua za premijera Kosova u ožujku prošle godine podupirao je i njegov prethodnik Ramush Haradinaj koji je početkom 2005. dao ostavku nakon što je od strane Međunarodnog kaznenog suda u Haagu optužen za ratne zločine. Ceku je već nakon prvih sto dana svoje vladavine dobio pohvale šefa UN-a na Kosovu Sorena Jessen-Petersena zbog toga što je u primarni fokus stavio imlementaciju standarda UN-a za dobru vladavinu i multietničnost.

Vezane vijesti

Srpski pritisak nije uspio: Bugarska neće ispitati odluku o oslobađanju Agima...

Srpski pritisak nije uspio: Bugarska neće ispitati odluku o oslobađanju Agima Çekua

Usprkos diplomatskom pritisku srpskih političara koji su na sve načine pokušali uvjeriti Bugarsku da ponovno uhiti, a potom i isporuči bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika