18.12.2007. / 17:20

Autor: Martina Čizmić

HRVATSKI ZNANSTVENICI

ZERP se ne protivi regulativi EU

"Bilo kakvo odgađnje proglašenja ZERP-a bilo bi na štetu hrvatskih nacionalnih interesa na Jadranu", zaključili su hrvatski znanstvenici

Nakon dvodnevnog znanstvenog skupa o ZERP-u hrvatski znanstvenici su se usuglasili kako ne postoje nikakve međunarodne pravne prepreke da Republika Hrvatska proglasi gospodarski pojas, odnosno ZERP. Proglašenje ZERP-a ni u čemu se ne protivi regulativi Europske unije kao ni zaključcima Ministarske konferencije o održivom ribarstvu na Mediteranu.

Ocijenili su da je proglašenje zaštite hrvatskoga Jadrana nužno zbog nadzora ribolova i zaštite Jadrana. "Bilo kakvo odgađnje proglašenja ZERP-a bilo bi na štetu hrvatskih nacionalnih interesa na Jadranu", zaključili su hrvatski znanstvenici.

Šefica katedre za međunarodno pravo na splitskom Pravnom fakultetu Vesna Barić-Punda podsjetila je kako je Slovenija 2005. donijela zakon o proglašenju zaštićene ekološke zone i epikontinentalnoga pojasa, koji je u suprotnosti s međunarodnim pravom, posebice s Konvencijom UN-a o pravu mora, jer Slovenija zbog svoga zemljopisnog položaja te pojase ne može ni proglasiti.

"To je čak bilo i izričito navedeno u Memorandumu o Piranskom zaljevu iz 1993. u kojemu, uz ostalo, stoji da Slovenija nesumnjivo pripada skupini tzv. geografski zakinutih država, koje zbog položaja ne mogu proglasiti svoje ekskluzivne ekonomske zone", rekla je Vesna Barić-Punda. Dodala je i da Europa nije uputila niti jednu kritiku Sloveniji kada je donijela Uredbu o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije. "Znači li to da je članstvo u Europskoj uniji kriterij za stjecanje određenih prava? Onda imamo dvostruke kriterije u Jadranu", istaknula je pravnica Vesna Burić-Punda.

Udruge "Eko Kvarner" i "Naše more" te bivši zastupnik u Hrvatskom saboru Tonči Tadić zatražili su da Vlada poštuje odluku i počne punu primjenu ZERP-a od 1.siječnja 2008. godine.

"Ako se njegova primjena odgodi još jednom, postoji inicijativa da se zbog toga na cijelom Jadranu pokrene nacionalna peticija. Pokrenut ćemo također inicijativu jer apel upućen zastupnicima Europskog parlamenta u kojem su, osim predstavnika europskih zelenih koje podupiru hrvatske eko-udruge, i druge stranke. Zato naše stranke u zemlji trebaju pokrenuti to pitanje u Europskom parlamentu preko njima srodnih stranaka jer je očito da su Europsku uniju u slučaju hrvatskoga proglašenja ZERP-a izmanipulirale Italija i Slovenija", kazao je predsjednik Saveza Udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić.

Na hrvatsku odluku o proglašenju ZERP-a osvrnuo se i slovenski premijer Janez Janša. On je u parlamentu Slovenije izjavio kako računa da će Hrvatska poštivati dogovore i neće primijeniti ZERP na članice EU od 1. siječnja sljedeće godine.

Rekao je da je dogovor iz 2004. godine za Hrvatsku obvezujući dokument jer je ušao u pregovarački okvir s Europskom unijom. "Zna se kakve bi bile posljedice da Hrvatska primijeni ZERP. To više nije problem Slovenije i Hrvatske. To je problem hrvatskog puta u Europsku uniju", rekao je Janša.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika