18.12.2007. / 20:07

Autor: Martina Čizmić

NEW YORK

UN usvojio moratorij na smrtnu kaznu

"Ne postoje uvjerljivi dokazi da smrtna kazna ima vrijednost odvraćanja od zločina i da se bilo koji oblik povrede pravde prilikom izvršenja smrtne kazne može vratiti unatrag i popraviti", piše u rezoluciji

Opća skupština UN-a usvojila je moratorij na izvršenje smrtnih kazni. Zemlje koje se protive smrtnoj kazni čine jedinstveni blok i smatraju da smrtna kazna "narušava ljudsko dostojanstvo". Moratorij "doprinosi jačanju i pozitivnom razvoju ljudskih prava", stoji u rezoluciji Opće skupštine.

"Ne postoje uvjerljivi dokazi da smrtna kazna ima vrijednost odvraćanja od zločina i da se bilo koji oblik povrede pravde prilikom izvršenja smrtne kazne može vratiti unatrag i popraviti", piše u rezoluciji.

Rezolucijom se države koje još primjenjuju smrtnu kaznu pozivaju na poštivanje međunarodnih standarda zaštite prava osuđenika te da "postupno ukinu smrtnu kaznu i smanje broj kaznenih djela na koja se ona primjenjuje".

Zemlje koje se zalažu za smrtnu kaznu, među kojima je blok od 13 karipskih država te države poput Singapura, optužile su europske zemlje da svoje vrijednosti nameću drugim suverenim nacijama.

Do sada su smrtnu kaznu ukinule 134 zemlje. U SAD-u u kojima je smrtna kazna još uvijek dozvoljena, savezna država New Jersey postala je prva američka savezna država koja je ukinula smrtnu kaznu. U nekim saveznim državama postoji mogućnost izricanja smrtne kazne, ali već desetljećima nije zabilježeno niti jedno pogubljenje.

Inače, redovito se prije pogubljenja nekog od američkih osuđenika na smrt održavaju prosvjedi protivnika i zagovornika smrtne kazne, a po medijima povlače pitanja opravdanosti takvog načina kažnjavanja.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika