20.12.2007. / 12:00

Autor: Marijana Zrinjski

HSP

Anto Đapić: "Pupovac ne bi smio biti u Vladi"

Predsjednik HSP-a Anto Đapić danas je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj središnjici stranke komentirao akutualne političke događaje budući da je HSP, kako je rekao, jedina politička stranka u Hrvatskoj koja ne sudjeluje ni u kakvim pregovorima.

Iako se "sve odvija onako kako je očekivao", Đapić naglašava da se trenutačno politika svodi na najobičniju trgovinu. U uvodnim riječima poručio je mandataru Ivi Sanaderu da se radi praznika i rasprodaje na tržištu može naći dobra, ali jeftinija roba.
"Oštro se protivimo zahtjevu manjina da imaju dvostruko pravo glasa. HSP podupire sva prava manjina kao i to da u prarlamentarnim izborima imaju povlašten položaj, odnosno da nemaju iste uvjete za ulazak svojih zastupnika u parlament kao ostale stranke. To je sve u redu, ali s obzirom na taj privilegirani položaj ne mogu i ne smiju ucijenjivati bilo koga sa svojim zahtjevima već moraju poduprijeti vladu koja je okupila većinu zastupnika u Saboru. Stoga se protivim tome da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac bude potpredsjednik Vlade", kazao je Đapić dodajući kako se veliki dio javnosti protivi dvostrukom pravu glasa manjina, što je jedan od uvjeta koje manjine traže od mandatara. Isto tako Đapić se protivi zahtjevu HDSS koji traži da se prije koalicije isplate zaostale mirovine i one neisplaćene plaće radnicima Borova. "Ni jedan zahtjev ne smije destabilizirati nacionalni proračun, a ovim se traženjima to radi". Još jedan za HSP neprihvatljiv zahtjev je onaj SDA koji traži da se svi Muslimani u Hrvatskoj nazivaju Bošnjacima. To je, kaže Đapić, neprihvatljivo i protivi se ljudskim pravima. "Zašto bi netko govorio nekome kako će se on izjašnjavati? Ako se netko želi nazivati Muslimanom zašto mu nametati termin Bošnjak? Smatram da nitko ne bi smio pristati na takve prohtjeve", kazao je.
Iako HSP nije ni sa kime razgovarao o koaliciji niti to namjerava učiniti Đapić kaže da će podržati vladu Ive Sanadera ako im bude trebalo da formiraju Vladu, no samo ako HDZ prije toga ne pristane na ove "magalomanske zahtjeve manjina". To se odnosi i na proglašavanje ZERP-a. "Ne postoji ni jedan ozbiljan razlog radi kojeg bi trebalo stopirati proglašenje gospodarskog pojasa. Hrvatska na to ima pravo, a takvo proglašenje je uvijek jednostrani čin koji je u skladu s pravnom stečevinom EU-a".

Đapić se osvrnuo i na političku situaciju u Osijeku. Legitimno je, kaže, da HDSSB koalira s SDP-om no odgovornost za taj neprirodan sporazum, kaže, Biljana Borzan osiječka SDP-ovka ne može prebacivati na HSP.

Komentirajući napuštanje stranke dvaju predsjednika političkih ogranaka, Zadra i Duborvnika Đapić je kazao: "Oni nisu smjeli odmah nakon izbora u javnost iznosit svoja mišljenja o razlozima neuspjeha stranke već poput Ruže Tomašić pričekati da se sve slegne pa da se o tome u stranci mirno analizira". Ponovo je demantirao samovladu koja mu odbjegli članovi često pripisuju.

Ruža Tomašić: "HSP mora ostati na politčkoj sceni"
Na konferenciji pored Đapića stajala je potpredsjednica HSP-a Ruža Tomašić. Time je pokušala demantirati napise o njihovoj navodnoj svađi koja je izbila nakon što je otkrila svoje ambicije da sjedne na mjesto predsjednice stranke, kao i dati podršku HSP-u koji se, kako kaže, ne raspada "unatoč tome što su se neki tomu unaprijed veselili". "S Đapićem se nisam pomirila jer se nismo ni svađali", kazala je Ruža Tomašić koja je priznala da njezino stanje nakon operacije žuči još uvijek nije zadovoljavajuće. Dodala je da je stranke na prvom mjestu te da HSP mora ostati na hrvatskoj političkoj sceni. "HSP je jedina stranka koja je uvijek stajala na braniku nacionalnih interesa", kazala je Ruža Tomašić, koja "na nogama" nije izdržala polusatnu konferenciju već je morala sjesti.


Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika