21.12.2007. / 15:44

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Humor potječe od testosterona

U dobi od 11 - 13 godina, dječaci postaju jako agresivni. U pubertetu agresija postaje sve izraženija i prelazi u oblik humora

Stručnjaci tvrde da su muškarci prirodno humorističniji nego žene zbog testosterona. Profesor Sam Shuster iz Sveučilišne bolnice u Norfolku i Norwichu tvrdi kako muškarci češće smišljaju šale nego žene, a njihove šale su često agresivnije.

Profesor je promatrao kako će 400 ispitanika oba spola regirati na njegov hobi vožnje monociklom.

Žene su ga ohrabrivale i hvalile dok su ga muškarci ismijavali. Najagresivnije komentare davali su mlađi muškarci. Gotovo polovica ispitanika reagirala je verbalno. Veoma malo žena dalo je smiješne ili podrugljive komentare dok je gotovo 75 posto muškaraca pokušalo ismijavati istraživača upadicama poput "gdje si izgubio drugi kotač?".

Muški komentari su najčešće ismijavali istraživača i trebali su ga osramotiti. Mlađi muškarci u automobilima su bili posebno agresivni. Spuštali su prozore automobila i dobacivali komentare. Ovakav oblik ponašanja prestaje s godinama i prerasta u ohrabrivanje slično onom koje daju žene.

"Razlika između muškaraca i žena je stalna i veoma vidljiva", rekao je profesor Shuster. "U dobi od 11 - 13 godina, dječaci postaju jako agresivni. U pubertetu agresija postaje sve izraženija i prelazi u oblik humora", dodaje.

Primarna agresija poslije se razvija u suptilne i sofisticirane šale iza kojih je ipak skrivena agresija. Dr. Nick Neave je psiholog na Sveučilištu Northumbrije koji proučava fizičke, bihevioralne i psihološke efekte testosterona. On smatra da muškarci reagiraju agresivnije jer druge muškarce (u ovom slučaju istraživača koji vozi monocikl) vide kao prijetnju koja privlači žensku pažnju na sebe.

"To je posebno izraženo kod mlađih muškaraca koji tek postaju spolno aktivni. Zbog toga me ne iznenađuju zaključci ovog istraživanja", rekao je doktor Neave.

Prijašnja istraživanja tvrdila su kako se smisao za humor razlikuje kod muškaraca i žena. Oni humor koriste u različitim situacijama.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika