24.12.2007. / 12:27

Autor: Martina Čizmić

ORUŽJE

Moskva i Teheran pregovaraju o prodaji oružja

Moskva i Tehena počeli su pregovore o isporuci ruske vojne opreme Iranu. Radi se o motorima za zrakoplove i helikoptere, doznaje ruski dnevni list Kommersant.

Iran od Rusije želi kupiti motore RD-33 kako bi njima opremio nove supersonične iranske lovce koji bi trebali nadomjestiti zastarjele američke F-5. Rusija bi mogla napraviti i moderniziranu verziju helikoptera Ka-32 koji bi se sastavljao u Iranu.

Rusija i Iran već su pregovarali o prodaji vojne opreme, ali su ti pregovori prekinuti 2005. kada je porasla napetost oko iranskog nuklearnog programa.

Nakon što je SAD objavio da je Iran prema njihovim obavještajnim procjenama prekinuo tajni razvoj nuklearnog oružja još 2003., pregovori su ponovno aktualni.

"Rusija je vjerojatno odlučila iskoristiti odgodu prijetnje američko-iranskog rata kako bi pokušala prodati što veću količinu oružja Iranu", piše Kommersant.

Rusija je Iranu 2006. i 2007. isporučila sustave za protuzračnu obranu Tor-M1.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika