Objavljeno u Nacionalu br. 633, 2007-12-27

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Bundestag protiv Angele Merkel zbog spota za HDZ

SOCIJALISTIČKI ZASTUPNICI u njemačkom parlamentu otvorit će pitanje pojavljivanja Angele Merkel u predizbornom spotu Ive Sanadera

ANGELA MERKEL I IVO SANADER u dobrim su odnosima još dok je ona bila poznata kao 'Kohlova djevojčica' unutar CDU-aANGELA MERKEL I IVO SANADER u dobrim su odnosima još dok je ona bila poznata kao 'Kohlova djevojčica' unutar CDU-a“Republika Hrvatska se počela brzo razvijati i postala je pokretač jugoistočne Europe. Zahvaljujući reformama u gospodarstvu, pravosuđu i javnoj upravi, Hrvatska je na dobrom putu da postane članica Europske Unije. Sve je to učinjeno pod vodstvom Ive Sanadera i HDZ-a.” Ovo su riječi Angele Merkel, njemačke premijerke koja je nastupila u predizbornom spotu Hrvatske demokratske zajednice, i zbog kojih bi tijekom siječnja 2008. moglo doći do problema unutar “velike koalicije” između demokršćana i socijaldemokrata. U najblažoj varijanti, o ulozi predsjednice Vlade Savezne Republike Njemačke, u HDZ-ovoj kampanji raspravljat će se na aktualnom satu u parlamentu u Berlinu.

Sudjelovanje Angele Merkel u HDZ-ovu spotu - u kojem su se pojavila još trojica konzervativnih premijera: Jean-Claude Juncker iz Luksemburga, Bertie Ahern iz Irske i Grk Kostas Karamanlis - izazvao je kritike jer u SPD-u smatraju neprihvatljivim da savezna kancelarka iz Berlina u Zagrebu promovira jednu stranku. Pritom treba biti objektivan, riječ je o unutarnjepolitičkoj aferi koja ne može ugroziti odnose dvije vodeće njemačke stranke, ali nesumnjivo će ostaviti posljedice na tamošnjoj političkoj sceni. Radi se o presedanu, budući da se do sada niti jedan premijer Savezne Republike Njemačke nije direktno upletao u izborne procese u drugim zemljama. Zato je postupak Angele Merkel izazvao posebnu pozornost, i mogao bi inicirati širu raspravu o ovoj temi. Tim prije jer njemački političari izuzetno rijetko komentiraju međustranačke odnose u inozemstvu, a direktno angažiranje predstavlja presedan.

U kojoj mjeri Angela Merkel utječe na Sanadera, pokazuje i podatak kako je koalicijski ugovor između HDZ-a i koalicije HSS/HSLS, uvelike napravljen po predlošku sporazuma CDU-SPD. Isto tako, ona je prva i ove godine čestitala Sanaderu na izbornoj pobjedi, a tek kasnije su joj se pridružili drugi političari od Ollija Rehna do Salija Berishe.

Zbog toga su, otprilike u vrijeme predbožićnih blagdana, članovi SPD-a u Bundestagu dovršili pripremni nacrt službenog dokumenta u kojem se Angela Merkel oštro proziva zbog otvorene potpore Sanaderu i Hrvatskoj demokratskoj zajednici.


U njemu piše: “Želimo znati, zar mislite kako je demokracija u Hrvatskoj u tolikoj opasnosti, da predsjednica CDU-a mora voditi kampanju u korist jedne stranke. Zbog čega je gđa. Merkel u spotu potpisana kao premijerka? Mislite li da je to korektno? Zbog čega je u svom nastupu Angela Merkel agresivna, a ostali sudionici puno blaži? Hoće li gđa. Merkel na isti način sudjelovati i na strani svog partijskog kolege Vojislava Koštunice na predstojećim izborima u Srbiji?” U nastavku se navodi kako je na izborima održanim 25. studenoga SDP značajno popravio svoj rezultat i s nekadašnja 33 popeo se na 56 saborskih mandata. Budući da je HDZ osvojio isti broj mandata kao i na prošlim izborima, smatra li Angela Merkel da je njezina reklamna kampanja bila uspješna? Na kraju se još jednom ponavlja da je Hrvatska demokratska europska država, kojoj nisu potrebne intervencije niti jednog predsjednika vlade ili poznatih političara iz inozemstva. Autor ovih pitanja je Johannes Jung, SPD-ov zastupnik iz Baden-Württemberga i član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga. Jung je odlično informiran o situaciji u regiji, uostalom, zagrebački je zet i dobro govori hrvatski jezik. Kao članUPITAN POTEZ ANGELE MERKEL Socijalisti su uvjereni da je upletanje u hrvatske izbore bilo nepotrebnoUPITAN POTEZ ANGELE MERKEL Socijalisti su uvjereni da je upletanje u hrvatske izbore bilo nepotrebno Odbora za vanjsku politiku, imao je prilike upoznati sve vodeće hrvatske političare, a pratio je i nedavne izbore. Vodstvo SPD-a upoznato je s pitanjima koja je pripremio za Angelu Merkel i na koja mora dobiti odgovor u roku od mjesec dana.

“Ovo je doista nevjerojatna situacija kakva u Njemačkoj nije zabilježena. Nitko se ne treba upletati u izbore u demokratskoj državi kakva je Hrvatska, a posebno da ispod njezina imena stoji natpis kako je ona njemačka kancelarka. Osim toga, otvara se pitanje njezinih odnosa s drugim članovima Europske pučke stranke, poput Koštunice koji je predsjednik Demokratske strane Srbije. Pritom bi svojevrsni angažman na izborima u Srbiji možda imao opravdanje, recimo kao podrška tamošnjim demokratima kakav je Boris Tadić, ali Hrvatska je nešto drugo. Ona je stabilna demokratska država i tu ne postoje nikakvi razlozi za upletanje u izbore”, smatra Jung.

On opovrgava i uvriježenu teoriju prema kojoj su CDU i CSU skloniji Hrvatskoj od socijaldemokrata, i općenito, ljevice. Tvrdi kako je to netočno rezoniranje jer još od 1990. postoji jedinstvena njemačka politika prema Hrvatskoj, i u njoj nema većih razlika među tamošnjim strankama. “Poznata mi je ova legenda po kojoj demokršćani podržavaju Hrvatsku, a SPD ju kritizira. Ali to je pogrešno, uostalom poznajem 4 ili 5 CDU-ovih zastupnika u Europskom parlamentu koji su protivnici ulaska Hrvatske u EU, a istovremeno Martin Schulz, šef socijaldemokratske frakcije u Europskom parlamentu, žestoki je zagovornik vaše zemlje”, drži Jung.

Ivo Sanader sasvim sigurno ne dijeli njegovo mišljenje. Angela Merkel već desetak godina spada među Sanaderove najbliže prijatelje u međunarodnoj politici i njih dvoje dijele slična ideološka uvjerenja. Konačno, kada je u jesen 2005. pala vlada Gerharda Schrödera, bliski suradnici HDZ-ova šefa, anonimno su tvrdili u domaćim medijima, kako će Angela Merkel snažno zagovarati početak pregovora između Zagreba i Bruxellesa. Stvari su se razvijale samo dijelom prema željama iz HDZ-a. Hrvatska je doista otvorila pregovore, međutim, tek nakon uhićenja Ante Gotovine i njegova odvođenja u Haag. Isto tako, tijekom njemačkog predsjedavanja Europskom Unijom u prvoj polovici 2007., nije zabilježen značajniji napredak u približavanju Hrvatske prema Uniji.

Ako je i bilo podrške iz Berlina, ona je bilo relativno diskretna. Jedina situacija u kojoj se vidjela eksplicitna podrška Angele Merkel desila se u lipnju ove godine, kada je govoreći na summitu EU rekla, “Kada 2009. završimo pregovore, kako ćemo Hrvatskoj moći reći da je završila svoj dio posla, a EU nije.” Pritom je upozorila Václava Klausa i Lecha Kaczynskog, kako zbog odbijanja Češke i Poljske da prihvate novi Reformski ugovor Europske unije onemogućuju hrvatski pristup. Razumljivo da su ovakvi nastupi dodatno produbili odnose hrvatskog premijera i njemačke premijerke. Ivo Sanader i Angela Merkel upoznali su se sredinom 90-ih, kada je ova istočna Njemica već postala najvažnija konzervativna političarka u tadašnjoj vladi Helmuta Kohla. U to vrijeme, hrvatsko-njemački odnosi bili su u silaznoj putanji budući da u Berlinu i Bonnu nisu podržavali Tuđmanovu politiku podjele Bosne i Hercegovine. Premda su Helmut Kohl, Hans-Dietrich Genscher i Alois Mock, 1991. snažno zagovarali međunarodno priznanje Hrvatske, u iduće dvije-tri godine situacija se stubokom promijenila iako su stranačke veze između HDZ-a i koalicije CDU-CSU ostale prilično čvrste.

GRČKI PREMIJER bio je najumjereniji u hvaljenjuGRČKI PREMIJER bio je najumjereniji u hvaljenjuUpravo na jednom CDU-ovu kongresu, tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Ivo Sanader upoznao je Angelu Merkel, koja je kao miljenica tadašnjeg premijera nosila nadimak “Kohlova djevojčica”. Premda svoj nagli politički uspon može zahvaliti upravo Kohlovoj potpori, čim su protiv njega zaredale optužbe zbog financijskih makinacija, ona se odmah distancirala. Kada je Kohl detroniziran, izgledalo je da će ga na čelu CDU-a zamijeniti Wolfgang Schäuble, ali pokazalo se kako je i on djelomično upleten u nezakonite transakcije, i na veliko iznenađenje, demokršćane je prvi put u njemačkoj povijesti povela jedna žena. Njezin izbor bio je rezultat duboke krize koju su proživljavali tamošnji konzervativci, koji su se odlučili za potpunu promjenu političkog kursa, i izabrali nekadašnju profesoricu iz DDR-a, bez karizme kakvu je posjedovao Kohl, a koja je uz to i rastavljena. Ali odluka se pokazala ispravnom i 18. rujna 2005., Angela Merkel je na parlamentarnim izborima pobijedila socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera i poslije osam godina vratila demokršćane na vlast.

Istina, rezultat je bio izuzetno tijesan, tako da je u Berlinu formirana “velika koalicija” CDU-SPD koja u Bundestagu ima 447 od ukupno 614 zastupnika. U svakom slučaju, političarka koju je jedno desetljeće ranije Sanader upoznao kao “Kohlovu djevojčicu”, u jesen 2005. postala je predsjednica Vlade Savezne Republike Njemačke.

Angela Merkel i Ivo Sanader godišnje se susreću nekoliko puta. Obično je to na sastancima čelnika Europske pučke stranke, ali nisu rijetki niti bilateralni sastanci. Tako je Sanader u lipnju 2006. u Berlinu, zajedno s predsjednicom njemačke vlade, prisustvovao utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Brazila. Još ranije, u studenom 2003., Angela Merkel i tadašnji predsjednik CSU-a Edmund Stoiber, također su sudjelovali u HDZ-ovu predizbornom spotu, ali tada njihovi nastupi nisu izazvali proteste. Razlog je jednostavan - u to vrijeme Angela Merkel je istupala isključivo u svojstvu predsjednice CDU-a, tada još oporbene stranke. Četiri godine kasnije isti su i scenarij i glavna glumica, ali okolnosti su se bitno izmijenile. Angela Merkel vodi Vladu u Berlinu, i njezina uloga u HDZ-ovu spotu poprilično je uzburkala duhove u njemačkoj politici. Tako će - barem tijekom aktualnog sata - sredinom siječnja, Hrvatska postati važna tema u Bundestagu.

Petljanje u hrvatsku politiku

Članovi SPD-a u Bundestagu zamjerili su Angeli Merkel pojavljivanje u predizbornom spotu HDZ-a ponajprije iz razloga jer smatraju da je Hrvatska demokratska zemlja kojoj se njemački političari ne bi trebali petljati u politiku. Najviše ih je zasmetala činjenica da je Angela Merkel u spotu potpisana kao kancelarka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika