Objavljeno u Nacionalu br. 633, 2007-12-27

Autor: Orhidea Gaura

GAZETA

Prostački rječnik samozvane predstavnice zlostavljanih žena

Među izjavama godine Radija 101 našla se i prostačka izjava čelnice udruge B.a.B.e. Sanje Sarnavke

SANJA SARNAVKA i njezina udruga od Grada su na upotrebu dobili gotovo cijeli kat zgrade u IliciSANJA SARNAVKA i njezina udruga od Grada su na upotrebu dobili gotovo cijeli kat zgrade u IliciZagrebački Radio 101 u emisiji “Ljiga, ljiga“ odabire “naj ljigu“ godine, odnosno neprimjerene, proturječne ili naprosto glupe izjave javnih osoba. Od ukupno 72 prema ocjeni slušatelja odabrane izjave, u najuži izbor ušla je i izjava Sanje Sarnavke, koordinatorice Grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e.

“I onda ispada da sam ja rekla da neću Bandića zato jer nam on nije ovisan, a Šostar mi daje 50 hiljada kuna. Jebote, stvarno sam kurva. Jeftina! Babe na koljenima pred Šostarom. Da, pušit ću mu, mislim ono, za 50 hiljada kuna. E, pa baš me briga... Molim vas, nemojte to pustiti!”

Smije li koordinatorica jedne respektabilne udruge koja se bori za zaštitu žena koristiti takvu terminologiju i rječnik? Sporna je izjava snimljena i prvi put emitirana u veljači 2007. kad je Sanja Sarnavka u javnosti prozvana zbog povezanosti sa Zvonimirom Šostarom, pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. Šostar je u to vrijeme bio pod povećalom javnosti jer su u medije procurile njegove snimke iz jednog striptiz kluba u kojem mu striptizeta pleše na krilu. Sanja Sarnavka, koordinatorica udruge B.a.b.e. i voditeljica programa “Žene i mediji“, ne samo da ga zbog toga nije javno osudila, iako je poznata po tome da komentira sve društvene pojave, nego je ni mjesec dana nakon incidenta, i to na Valentinovo, 14. veljače 2007., organizirala njegovo javljanje na telefon udruge B.a.B.e. te predložila organizaciju edukacijske radionice za sve pročelnike i njihove zamjenike. Nakon toga Sarnavka u medijima priopćava da je prema Šostaru pokazala blagonaklonost zbog novca koji joj već tri godine dodjeljuje, te navodi i kako nije sigurna što treba činiti ženama koje gledaju muški striptiz jer još nije odlučila hoće li zauzeti stavove hrvatske katolkinje ili uvjerenja militantne feministkinje. Cijeli je slučaj izazvao osudu javnosti, a osim pojedinih medija, Sarnavku su taj put direktno prozvali i iz udruge Ženska mreža Hrvatske, u ime koje je istupila koordinatorica Bojana Genov:

“Javno obznanjivanje stavova Sanje Sarnavke o svemu i svačemu dosad se, usprkos mnogim upitnim i onima neupitno glupim izjavama još i moglo ubrojiti kao vulgarni i estradni, ali ipak feminizam. Od ideje da zagrebački pročelnik Šostar od lascivne aferice sa striptizetom bude rehabilitiran u ženskoj nevladinoj organizaciji pa do realizacije u kojoj se ženama koje traže pomoć u nevolji ponudi isti taj lik da im se odazove na SOS telefon, Sanja Sarnavka je prepunila podnošljivu kvotu povreda žena i feminističkih politika.”

Sanja Sarnavka u to je vrijeme u intervjuu Novom listu izjavila : “Iz resora pročelnika Šostara financira se i naša udruga. Samo prošle godine dobile smo 50.000 kuna. Očito je da uviđa našu ulogu u društvu pa smo bile nešto blaže kad mu se dogodio skandal s golišavom plesačicom.” Kako onda protumačiti njezinu izjavu s Radija 101 kako je iznos od 50 tisuća kuna novac dostojan jeftine kurve, pogotovo kad je poznato da se B.a.B.e. ne financiraju samo iz gradskog proračuna, već novac namiču iz različitih izvora, a o njihovom profesionalnom radu u javnosti se ne zna baš ništa?

Osim što na raspolaganju imaju veliki gradski prostor u centru Zagreba za koji plaćaju simboličnu jednu kunu najamnine, B.a.B.e. su samo iz gradskog proračuna 2007. godine dobile 50 tisuća kuna. Iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potvrdili su nam da su Grupi za ženska ljudska prava B.a.b.e. 2007. uplatili 120.000 kuna. Od Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Udruzi B.a.b.e. su, potvrđeno nam je, ove godine prvi put dodijeljena sredstva u iznosu od 80.000 kuna, i to na temelju provedenog natječaja za projekt “Vodič kroz labirint regulativa koje utječu na radnu dimenziju svakodnevnog života“, što je samo jedan od nerazumljivih projekata te udruge. To je samo jedan od projekata na koji su B.a.B.e. aplicirale. Na internetskim stranicama Vladina Ureda za udruge vidljivo je da su samo iz proračunskih sredstava 2006. B.a.B.e. dobile ukupno 436.081,50 kuna, 2005. taj je iznos bio čak 464.274,00 kune, a 2004. “samo“ 65.000 kuna. No, udruge, pa tako i B.a.B.e., financiraju se i iz raznih donacija tvrtki i od privatnih osoba, javljanjem na otvorene i zatvorene natječaje koji se ne raspisuju samo na razini države nego ih raspisuju i EU i razne međunarodne organizacije.

Vezane vijesti

Utrka za čelnika propalog Društva

Utrka za čelnika propalog Društva

Kada u petak, 14. prosinca, 120 delegata 48. izborne skupštine HND-a donese odluku o novom predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, bit će to… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika