28.12.2007. / 09:42

Autor: Nina Tomljanović

Pakistan

Za atentat na Bhutto odgovorna Al'Qaida

Prema njegovim riječima atentat su po naredbi Al'Qaide izvršili pripadnici islamske skupine sa sjedištem u Pakistanu Laskhar-i-Jhangvi.

Mustafa Abu al-Yazid, koji je u svibnju postao zapovjednik Al'Qaidinih operacija u Afganistanu odgovoran je za atentat na bivšu pakistansku premijerku i oporbenu čelnicu Benazir Bhutto.

Abu al-Yazid je u telefonskom razgovoru kazao kako je naredio ubojstvo Bhutto. "Ovo je naša prva značajnija pobjeda protiv onih koji su se udružili s nevjernicima u borbi protiv Al'Qaide i objavili rat mudžahedinima", rekao je Abu al-Yazid.

Prema njegovim riječima atentat su po naredbi Al'Qaide izvršili pripadnici islamske skupine sa sjedištem u Pakistanu Laskhar-i-Jhangvi.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Pakistanu je priopćilo kako pakistanska vlada nema saznanja o povezanosti Al'Qaide s jučerašnjim ubojstvom u samoubilačkom napadu na bivšu premijerku i oporbenu čelnicu Benazir Bhutto, međutim, priznaju mogućnost njihove umiješanosti u atentat.

Diljem svijeta stižu osude ubojstva. Na izvanrednoj sjednici Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je osudilo atentat na Benazir Bhutto. Tako je predsjednik Rusije Vkladimir Putin kazao kako se nada da će počinitelje stići zaslužena kazna, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ubojstvo je nazvao napadom na Pakistan, ali i samu demokraciju.

Ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, osudili su i kandidati za izbore predsjednika Sjedinjenih Država. "Smrt Benazir Bhutto je tragedija za Pakistan i grozan podsjetnik na posao koji preostaje kako bi se dovelo mir, stabilnost i nadu u regije svijeta koje su često paralizirane strahom, mržnjom i nasiljem", ocijenila je vodeća kandidatkinja demokrata, senatorica i bivša prva dama SAD Hillary Clinton.

Senator Barack Obama i vodeći suparnik Hillary Clinton izjavio je kako je šokiran i rastužen smrću Benazir Bhutto, te izrazio solidarnost s narodom Pakistana u borbi za demokraciju i protiv terorističke prijetnje zajedničkoj sigurnosti svijeta.

Također kandidat demokrata i guverner Novog Meksika Bill Richardson ocijenio je kako bi predsjednik George W. Bush trebao izvršiti pritisak na pakistanskog čelnika Perveza Musharafa kako bi podnio ostavku, te da sve pakistanske stranke trebaju zajedno formirati vladu nacionalnog spasa.

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, ubojstvo bivše premijerka nazvao je tragičnim događajem za Pakistan i demokraciju, te pozvao na privođenje odgovornih pravdi.

Tijekom noći su iz glavnog grada Islamabada vojnim zrakoplovom su upućeni posmrtni ostaci nekadašnje pakistanske premijerke i oporbene čelnice Benazir Bhutto prema rodnom selu na jugu zemlje.

Asif Zardafi, suprug ubijene Benazir Bhutto i njihovo troje djece mogli su vidjeti pokojnicu prije polijetanja zrakoplova, rekli su dužnosnici stranke bivše premijerke.

Benazir Bhutto trebala bi biti pokopana već danas u obiteljskom mauzoleju u okrugu Larkani, dodali su isti izvori.

Vezane vijesti

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Međunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika