03.01.2008. / 15:19

Autor: Martina Čizmić

ZERP

Tadić smatra da bi pritiske iz Slovenije i EU trebalo prijaviti UN-u

Upozorio je kako će do daljnjeg Hrvatska "žmiriti na sve situacije nekontroliranog ribolova i zagađenja u Jadranu", iako je od 1. siječnja počela primjenjivati ZERP i na članice EU-a

"Dužnost Republike Hrvatske je zaštita Jadrana", rekao je na konferenciji za novinare član Vijeća Eko-Kvarnera Tonči Tadić. "Ako ova generacija Hrvata ne zaštiti Jadran od nekontroliranog ribolova, iduća generacija Hrvata neće imati što loviti", poručio je.

Dodao je da Hrvatska svaki pritisak vezan uz ZERP treba prijaviti UN-u "kao depozitaru Konvencije o pravu mora". Upozorio je kako će do daljnjeg Hrvatska "žmiriti na sve situacije nekontroliranog ribolova i zagađenja u Jadranu", iako je od 1. siječnja počela primjenjivati ZERP i na članice EU-a.

"Tako ćemo imati bizarnu situaciju da Hrvatska primjenjuje ZERP, ali ga ne provodi. Ako je tomu tako, pitam se što nas je sprečavalo da se na taj način ponašamo u posljednje četiri godine čime bismo razbili pritisak EU-a i pokazali da želimo provoditi ono što je naše suvereno pravo", istaknuo je Tonči Tadić.

Predložio je da se što prije osnuje radna skupina za praćenje provedbe ZERP-a, jer se boji da će bez javnog pritiska hrvatska Vlada u interesu pristupnih pregovora odustati od svega što se tiče ZERP-a.

Istodobno, glasnogovornica Europske komisije Christiane Hohmann ponovila je nedavnu izjavu povjerenika za proširenje Ollija Rehna kako je "bitno pronaći rješenje za ZERP odmah nakon formiranja hrvatske Vlade".

I u Sloveniji je na primjenu hrvatskog ZERP-a reagiralo više slovenskih stranaka i udruga. Pozvali su vladu Janeza Janše da odlučnije reagira. Udruga bivših slovenskih diplomata zatražili su od Slovenije kao predsjedavajuće EU-om da "zahtijeva oštar prosvjed Bruxsellesa zbog ponašanja Zagreba te privremeno prekine pregovarački proces s Hrvatskom".

Pozvali su Hrvatsku da odmah opozove odluku o ZERP-u i pristupi pregovorima s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom.

Slovenska nacionalana stranka pozvala je premijera Janšu da se tijekom slovenskog predsjedanja EU-om više brine o nacionalnim nego europskim interesima, a stranka Zmage Jelinčića zaprijetila je da će u Sloveniji organizirati referendum protiv ulaska Hrvatske u EU.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika