Objavljeno u Nacionalu br. 634, 2008-01-07

Autor: Dean Šoša

GODIŠNJI PREGLED DVD-a

Proboj dobrih filmova na kioscima u 2007.

PROŠLA FILMSKA godina donijela je barem stotinu dobrih DVD izdanja, cijene filmova su pale, ali je i mnogo dobrih radova zaobišlo hrvatske videoteke

Spike LeeSpike LeeProšla godina za videofile uopće nije bila loša. Videoteke su se, doduše, nastavile zatvarati, no dobrih DVD izdanja moglo se pronaći barem stotinu, a i cijene filmova u maloprodaji pale su na do jučer nezamislive razine, pa je kupnja DVD-a mnogima postala zanimljivijom od njihove posudbe. Ključnu stvar u tome odigrali su kiosci, na kojima smo mogli kupovati filmove Alfreda Hitchcocka, Anthonyja Manna, Wernera Herzoga i Istvána Szabóa, serijal Jamesa Bonda, Leteći cirkus Montyja Pythona, brojne hitove, crtiće i klasike, a na kraju godine i Bergmanov “Fanny i Alexander”, no valja spomenuti da su i distributeri snizili cijene “normalnim” izdanjima, kako zbog kioska tako zbog dugo očekivane spoznaje da je isplativije prodavati mnogo filmova po nižoj cijeni negoli malo po višoj. Mnogo dobrih filmova zaobišlo je hrvatske videoteke, no to je realnost kulture i tržišta u kojem živimo. Srećom, porastao je broj festivala, pojeftinio flat rate pristup internetu i ubrzane veze, pa se svi nedostaci daju lako nadoknaditi u beskrajnom carstvu torrenta.

Godine 2007. mnogo se pričalo o Blue-rayu. Vodeći domaći kino i video distributeri Continental Film i Blitz čak su izdali nekoliko desetaka naslova na Blue-rayu, potonji i s titlovima, no tržište zasad nije pokazalo veći interes, posebice ne videotekari, što ne začuđuje imamo li na umu da filmovi stoje više od 250 kuna. Ipak, cijene uređaja za reprodukciju stalno padaju, a padat će i cijene medija, pa optimisti predviđaju da će, kada to velike hollywoodske kompanije odluče, Blue-ray pokopati DVD onako kako je DVD pokopao VHS, no valja biti pošten i reći da je razlika u kvaliteti između DVD-a i VHS-a ipak bila višestruko veća nego što je razlika između DVD-a i Blue-raya. Osim tridesetak vrijednih kinofilmova koji su objavljeni na DVD-u, u videotekama, maloprodaji i na kioscima pojavilo se i pedesetak klasičnih filmskih ostvarenja, a do brojke od 100 zanimljivih izdanja stigli smo pribrajanjem još barem dvadesetak vrijednih naslova koji su premijeru dočekali na DVD-u. Prije najboljih premijera spomenimo i neke ambiciozne promašaje. To je treći film Sofije Coppole “Marie Antoinette”, oku ugodan no posve besmislen, zatim “Zemlja plime” Terryja Gilliama, vizualno nadahnuta no prazna bajka o odrastanju. Razočaranje je i “Svijet Diane Arbus”, mutna biografija velike umjetnice u režiji inače zanimljivog Stevena Shainberga (“Tajnica”), pa i Soderberghov neuspjeli eksperiment “Dobri Nijemac”. Titula najvećeg premijernog DVD razočaranja godine ipak pripada “Fontani života”, očajnom šminkerskom pseudo-artu Darrena Aronofskog.

VIDEOPREMIJERE GODINE Prokletstvo krizantemaProkletstvo krizantemaListu deset najboljih na posljednjem mjestu otvara još jedan promašaj, povijesna drama “Prokletstvo krizantema” Zhanga Yimoua, no kada podbaci, Zhang je još uvijek superioran većini konkurencije. Slično vrijedi i za Curtisa Hansona, vrhunskog američkog storytellera čiji je “Blefer” morao biti bolji, no i ovako zaslužuje deveto mjesto. Na osmom je impresivni tinejdžerski fantastični triler “Izigrati smrt”, remake švedskog filma “Den Osynlige”, a na sedmom mjestu danska melodrama “Nakon vjenčanja” ugledne redateljice “Dogmina” kruga Susanne Bier. Šesto mjesto pripada trećem i najboljem “Dileru” Nicolasa Windinga Refna, gangstersko-obiteljskoj drami neviđeno okrutne završnice, u kojoj blista Zlatko Burić, a na petom je vrhunski dječji film “Mala Akeelah”, jedno od boljih recentnih ostvarenja ovog nimalo jednostavnog žanra. Četvrto mjesto zauzima “Kad brane popuste”, monumentalni dokumentarac Spikea Leeja o uzrocima Katrine i zlu koje je donijela New Orleansu i Americi. Tik ispred je “Jindabyne”, tjeskobna drama Australca Raya Lawrencea, potpisnika antologijske “Lantane”.

Najbolji film prošle godine premijerno izdan na DVD-u je “Crna knjiga” glasovitog Paula Verhoevena, unikatna kombinacija ratnog filma, špijunskog trilera i ljubića zbog čijeg bi se izostavljanja s kinorepertoara ovlašteni kinoprikazivač morao sramiti. Ipak, titula videopremijere godine ne pripada filmu nego jednoj seriji - drugoj sezoni “Deadwooda”, fascinantne sage o rađanju civilizacije i kapitalizma usred Divljeg zapada, jednakoj najboljim kinopremijerema poput “Života drugih” i “Panova labirinta”.


DVD IZDANJA GODINE Titula DVD izdanja godine bez konkurencije pripada peterostrukom izdanju “Blade Runnera”, remek-djela Ridleyja Scotta, idealnog za spektakularna izdanja, s obzirom na burnu povijest njegova nastanka i dugogodišnju polemiku filmofila oko toga je li bolja producentska verzija filma ili redateljska, koju je posljednjih godina Scott dodatno popravio i proglasio finalnom. Ostala izdanja poredana su abecedno, a kriterij nisu toliko bili dodatni prilozi koliko činjenica da neke filmove nismo imali prilike vidjeti godinama. Nisu uvrštena reizdanja, poput Kubrickove kolekcije. Također, “povezao” sam u jedno izdanje Szabóve filmove koje je distributer, vođen neshvatljivom logikom, izdao u paketu s filmovima drugih autora.

Najbolje DVD premijere

DeadwoodDeadwood1. DEADWOOD, sezona 2, kreator: David Milch, 2005., Blitz
2. CRNA KNJIGA (Zwartboek), R: Paul Verhoeven, 2006., MG
3. JINDABYNE, R: Ray Lawrence, 2006., Discovery
4. KAD BRANE POPUSTE (When the Leeves Broke: A Requiem in Four Acts), R: Spike Lee, 2006., Continental Film
5. MALA AKEELAH (Akeelah and the Bea), R: Doug Atchison, 2006., Blitz
6. DILER 3 (Pusher 3), R: Nicolas Winding Refn, 2005., Discovery
7. NAKON VJENČANJA (Efter brylluppet), R: Susanne Bier, 2006., Discovery
8. IZIGRATI SMRT (The Invisible), R: David S. Goyer, 2007., Continental Film
9. BLEFER (Lucky You), R: Curtis Hanson, 2007., Continental Film
10. PROKLETSTVO KRIZANTEMA (Man cheng jin dai huang jin jia), R: Zhang Yimou, 2006., Discovery

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika