Objavljeno u Nacionalu br. 634, 2008-01-07

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

‘Slučaj Faber’ - sramota za državni vrh

U subotu, 5. siječnja, upoznao sam Anu-Mariju Getoš. Nakon tridesetak sekundi razgovora shvatite da je riječ o vrlo pametnoj i poštenoj osobi, koja smatra da je njenoj sestri nanesena nepravda. Prema njenim riječima, upravo ispravljanje te nepravde prema njenoj sestri razlog je zbog kojeg se odlučila boriti. Nemam prava niti ću raspravljati o Glavaševoj krivici. Svatko tko je počinio bilo kakvo kazneno djelo, a kamoli ratni zločin, treba odgovarati pred sudom i završiti s primjerenom kaznom. No svaka osuda, a samim time i kazna, mora počivati na dokazima. Koliko dokaza ima u Glavaševu slučaju? Ako je suditi po glupavom Faberovu potezu ucjenjivanja obitelji Getoš, policija, odnosno Državno odvjetništvo baš ih i nema mnogo. A dokaza da se Glavaša do kraja sotonizira i strpa u bajbukanu treba biti. Tako bar traži politika.

Pojavljivanje Glavaša na slobodi, i to kao novoizabranog zastupnika u Saboru, bila bi politička katastrofa za HDZ i osobno Ivu Sanadera. Naime, nakon što je osvojio i drugi premijerski mandat, nitko se Sanaderu ne usudi proturječiti, a kamoli nešto protiv njega reći. Ono što je Milanović spreman reći protiv Sanadera lagani je dašak vjetra po premijerovu osunčanu licu, naspram tornada koji mu je u lice spreman sasuti njegov dojučerašnji “kamarad” Glavaš. To je osobna razina, koja je manje važna od političke, na kojoj bi Glavaševim puštanjem došlo do još veće erozije HDZ-a u Slavoniji, a po svemu sudeći i ostalim dijelovima Hrvatske gdje premijerovo koketiranje s SDSS-om nije naišlo na topao prijem. Dakle, Glavaša se moralo ocrniti do kraja - ne samo da je bešćutno ubijao Srbe početkom 90-ih, nego je bio i okrutni silovatelj nevinih Hrvatica. E, to je već nešto preko čega građanska i svaka druga Hrvatska ne može prijeći. To je još samo trebala potvrditi Gordana Getoš u dodatnom iskazu koji je od nje ucjenom pokušao ishoditi Faber, i Glavaš se može pozdraviti s dolaskom u Sabor. Nakon tako odigrane igre, u kojoj Glavaš ispada bešćutni silovatelj, postoji li ijedan čovjek u Hrvatskoj koji bi za njim pustio suzu ako bi umro, iznuren štrajkom glađu u zatvorskoj bolnici? Ne postoji, i to se trebalo ovom ucjenom postići. Kakve će biti posljedice cijele te sramotne operacije koju je predvodio Vladimir Faber i koja dovodi u pitanje autentičnost i istinitost svih do sada protiv Glavaša izrečenih dokaza?

Kao prvo, MUP, odnosno Vlada, morali bi se izjasniti u čije ime i za čiji račun je Vladimir Faber išao nuditi slobodu Gordani Getoš ako promijeni iskaz i optuži Glavaša kao silovatelja. Je li ga poslao Ivo Sanader, Ivan Jarnjak, Stipe Mesić na koga se poziva i sjedi u njegovoj komisiji za pomilovanje, Mladen Bajić, Dinko Cvitan, ili je sve to učinio samostalno u dogovoru sa svojom djevojkom, Cvitanovom zamjenicom Natašom Đurović i njenom najboljom prijateljicom Sanjom Sarnavkom, koja bi trebala biti borac za ljudska prava a ne najvulgarniji policijski konfident? Hoće li se netko od ovih nabrojenih javiti i preuzeti na sebe odgovornost za Faberovu “misiju” ili će ga ostaviti da pliva sam te otpliva kao i mnogi drugi, njemu slični, u kanalizaciju prezrenih i izigranih državnih dužnosnika koji su za nekog iznad sebe obavljali prljave stvari. Ako je sasvim glup, šutjet će, uvjeren kako ga dobro štite njegovi politički sponzori.

Ne bi li Mladen Bajić trebao protiv Fabera i njegovih nalogodavaca podići prijavu, jer je li igdje na svijetu moguće da u organizaciji pomoćnice USKOK-a svjedok u procesu, inače njen dečko, savjetnik ministra MUP-a, ide nagovarati drugoga svjedoka da promijeni iskaz i tereti optuženoga za silovanje? Je li moguće da državna odvjetnica iz Osijeka pokazuje sve spise Faberu, svjedoku u postupku? Gdje to žena koja se mora boriti za ženska prava sudjeluje u akciji ucjene tih istih žena? Pa neka se i dalje toj sramoti za nevladinu udrugu za ljudska prava daju sredstva šakom i kapom, a neka ona i dalje radi kao policijski doušnik. Sve zajedno jedno lijepo društvo, od kojeg mi se povraća. No očito se nije povraćalo Vladimiru Faberu kada je kao zadnji inkvizitor, s cigarom u ustima, gotovo četiri sata maltretirao Anu-Mariju Getoš u Centru Branimir. Možete li tek zamisliti što je radio njenoj sestri u 50-satnom ispitivanju, ucjenjujući je teškom robijom i sudbinom njenog djeteta? Ako je to Hrvatska, ona pravna država, za koju smo se borili, tada se svima onima koji sudjeluju u njenom stvaranju na takav način zahvaljujem i poručujem - takve nam Hrvatske ne treba.

NEKA DRŽAVNI VRH ODGOVORI - TKO JE POSLAO FABERA DA UCJENJUJE OBITELJ GETOŠ

Ivo Sanader, Stipe Mesić, na koga se Faber poziva, Mladen Bajić, Dinko Cvitan... tko je od njih ovlastio Vladimira Fabera da ucijeni Gordanu Getoš svojom 'nemoralnom ponudom' pomoću koje se trebalo Glavaša zauvijek uništiti i ukloniti s političke scene.

Vezane vijesti

Brkić: 'Vozio sam Porsche kao i ostali'

Brkić: 'Vozio sam Porsche kao i ostali'

Luksuzni Porsche panamera vozili su dužnosnici Ravnateljstva policije, izvještava Večernji list. Iz MUP-a tvrde kako vozilo nikada nije bilo plaćeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika