Objavljeno u Nacionalu br. 634, 2008-01-07

Autor: Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNO

Ucjena protiv Glavaša

NACIONAL POSJEDUJE audiosnimke i fotogafije skandaloznog sastanka na kojem je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber pokušao preko sestre ucijeniti Gordanu Getoš-Magdić kako bi osigurao svjedočenje koje bi okrivilo Glavaša za slučaj 'Selotejp'

BRANIMIR CENTAR, 29. 12. Ana-Marija Getoš i Vladimir Faber na tajnom sastanku u pivnici Hopdevil o sudbini Gordane Getoš-Magdić razgovarali su tri i pol sataBRANIMIR CENTAR, 29. 12. Ana-Marija Getoš i Vladimir Faber na tajnom sastanku u pivnici Hopdevil o sudbini Gordane Getoš-Magdić razgovarali su tri i pol sataVladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova, prije deset dana organizirao je skandalozni tajni sastanak s Anom-Marijom Getoš, sestrom Gordane Getoš-Magdić, kojoj je prenio znakovitu poruku za ključnu optuženicu u tzv. slučaju “Selotejp“: ako Gordana Getoš ne promijeni svoj iskaz i ne optuži Glavaša, bivši načelnik osječke policije na sudu će iznijeti da su ona i Glavaš bili ljubavnici i da ju je Glavaš mučki seksualno zlostavljao. U zamjenu za novi iskaz, kojim bi nekadašnja Glavaševa tajnica na sudu potvrdila tvrdnje Državnog odvjetništva o Glavaševoj zapovjednoj ulozi u ubojstvima osječkih civila srpske nacionalnosti s početka rata, Faber je Gordani Getoš ponudio i brz izlazak iz ćelije u Remetincu: umjesto kazne zatvora od 10 ili 15 godina, koju joj najavljuje ako ostane pri svojim novijim tvrdnjama, ona bi se, ako pristane na Faberovu inicijativu, na slobodi mogla naći vrlo brzo nakon završetka suđenja, što bi joj Vladimir Faber omogućio kao utjecajni član Komisije za pomilovanja RH.

BRANIMIR GLAVAŠ Optužnica za ubojstva u slučaju Selotejp' nije dobro potkrijepljena dokazima pa državni vrh žestoko pritišće Gordanu Getoš-MagdićBRANIMIR GLAVAŠ Optužnica za ubojstva u slučaju Selotejp' nije dobro potkrijepljena dokazima pa državni vrh žestoko pritišće Gordanu Getoš-MagdićIako zvuči posve nevjerojatno, za ovakav skandalozni pritisak i sramotni pokušaj nagodbe s optuženicom koja već 14 mjeseci sjedi u pritvoru postoje čvrsti dokazi: Nacional raspolaže fotografijom i zvučnom snimkom razgovora sa sastanka održanog u subotu, 29. prosinca 2007. navečer, u jednom od kafića u zagrebačkom CineStaru. Ondje su se u 20 sati na dogovorenom mjestu, na vanjskim stolovima pivnice “HopDevil“ na razini -1 sastali Vladimir Faber, bivši načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, a danas savjetnik ministra policije, i Ana-Marija Getoš, sestra Gordane Getoš-Magdić. U organizaciju tajnog sastanka od samih početaka bile su uključene još dvije osobe: prva je Sanja Sarnavka, šefica udruge B.a.B.e., koja je od početka tzv. slučaja “Selotejp“ posjećivala Gordanu Getoš u pritvoru u Remetincu i bila glavna veza prema obitelji Getoš, a druga Nataša Đurović, zamjenica ravnatelja USKOK-a, s kojom je Vladimir Faber već mjesecima u vezi.


PRAVNICA Ana-Marija Getoš na meti je otkatko je dala intervju NacionaluPRAVNICA Ana-Marija Getoš na meti je otkatko je dala intervju NacionaluIako bi mnogi skandaloznim i bizarnim nazvali i već samu činjenicu da predstavnik policije dogovara tajne sastanke s članovima obitelji osoba koje je “pospremio“ u zatvor, Vladimir Faber trebao bi objasniti s kojim ovlastima i na čiji je nalog uopće krenuo u tajnu akciju promjene iskaza Gordane Getoš-Magdić. Naime, iako je u trenutku kad se sporni sastanak dogodio Faber, barem formalno, još uvijek bio djelatni policajac, i to na funkciji ministrova savjetnika, prema medijskim napisima on se uskoro sprema s te funkcije preseliti u privatni sektor, i to kao šef osiguranja hrvatske podružnice njemačkog Lidla. Utoliko je još čudnije da se tek nedavno upustio u kontroverznu avanturu čiji je naručitelj zasad još uvijek - tajan. Međutim, jasno je tko je mogao imati koristi od eventualnog pristanka Gordane Getoš na tajnu nagodbu: u pravnom smislu to je tužiteljstvo u slučaju “Selotejp“, odnosno Državno odvjetništvo, a u političkom smislu sam vrh HDZ-a i državne vlasti, koji od samog početka procesa protiv Glavaša izravno ili posredno ne krije namjeru da svog negdašnjeg stranačkog kolegu pospremi iza rešetaka na vrlo dugu zatvorsku kaznu.

A tajni pregovori o organizaciji sastanka, prema rekonstrukciji, započeli su početkom prosinca 2007. kad su, nakon održanih parlamentarnih izbora, mnogi shvatili da bi s konstituiranjem novog saziva Hrvatskog sabora u zgradu na Markovu trgu ravno iz remetinečkog pritvora mogao izići i sam Branimir Glavaš, prvooptuženi u slučajevima “Garaža“ i “Selotejp“. Bilo je jasno da tužiteljstvo u procesu na Županijskom sudu ima velikih problema, jer je sporni prvi iskaz Gordane Getoš-Magdić zapravo jedini čvršći dokaz koji upućuje na Glavaševu neposrednu odgovornost za ubojstva u Osijeku, a ona je u već nekoliko puta ustvrdila da je taj iskaz iznuđen pod velikim pritiskom u istrazi u listopadu 2006. u zgradi osječke policije. Sredinom prosinca Nacional je objavio intervju sa sestrom Gordane Getoš: 28-godišnja Ana-Marija Getoš nekomu se očito učinila kao osoba kojoj bi se moglo pristupiti i prenijeti joj ponudu za tajnu nagodbu. Tako je nju nekoliko dana poslije na mobitel nazvaala Sanja Sarnavka i najavila joj da je u razgovoru s Natašom Đurović doznala kako je Faber zainteresiran da se s njom nađe u četiri oka radi nekakvog dogovora. Mlada asistentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu preplašila se te mogućnosti, ali i začudila da joj se uopće nudi sastanak s policajcem koji je provodio kriminalističku obradu nad njezinom sestrom, koja ga je čak i javno optužila za zlostavljanje u policiji. Ipak, nakon nekoliko dana nagovaranja, u kojima joj se navodila mogućnost da Gordana, ako pristane na nagodbu, dobije samo minimalnu zatvorsku kaznu i ponude da će u Remetincu moći nasamo sestri prenijeti eventualnu ponudu, Ana-Marija Getoš odlučila je pristati na sastanak s Faberom, ali pod uvjetom da to bude na nekom javnom mjestu.

U RAZGOVORU s Gordanom Getoš Faber je odao nekoliko službenih tajniU RAZGOVORU s Gordanom Getoš Faber je odao nekoliko službenih tajniU subotu, 29. prosinca poslijepodne, Sanja Sarnavka dojavila je vrijeme sastanka, a Ana-Marija Getoš zahtijevala je da se ona i Faber susretnu u nekom od kafića u zagrebačkom CineStaru, čiji je, da ova priča o Glavašu dobije i bizarno-komičnu komponentu, službeni naziv - Branimir centar. Iako isprva nije vjerovala da će do dogovorenog sastanka uopće doći, u 20 sati i 6 minuta do stola u pivnici HopDevil, za kojim je sjedila Ana-Marija Getoš, stigao je Vladimir Faber. U početku razgovora Faber je mladoj fakultetskoj asistentici dao do znanja da je dobar prijatelj s njezinim šefom - dekanom Pravnog fakulteta Josipom Kregarom, s kojim je, kako je sam rekao, “o njoj dosta dugo razgovarao“. Nakon toga objasnio je da su njegova djevojka Nataša, zamjenica ravnatelja USKOK-a, i šefica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka već nekoliko puta razgovarale o položaju Gordane Getoš te da je dogovoreno da se pokuša uspostaviti kontakt s njezinom sestrom, za što je operativno bila zadužena Sarnavka.

KAO POLICAJAC Fehir je morao skrivati svoju seksualnu orijentacijuKAO POLICAJAC Fehir je morao skrivati svoju seksualnu orijentacijuNakon toga je Ana-Marija Getoš, kao pravnica, naglasila da bez obzira na sadržaj razgovora ona jednostavno ne može svojoj sestri prenositi poruke vezane uz slučaj jer prilikom posjeta u pritvoru nikad nisu nasamo, te da joj je zabranjeno s Gordanom razgovarati o predmetu. Faber je počeo obrazlagati svoje viđenje položaja Gordane Getoš na sudu: “Ja smatram da je Gordana žrtva u cijeloj ovoj priči, i to ne žrtva političkog procesa ili policije, nego isključivo Glavaševa žrtva... Mislim da za nju još uvijek ima šanse, ali pod jednim uvjetom. Taktika njezine obrane sad je katastrofa, ona će nju koštati 15 godina zatvora ako nastavi ovako.” Potom je iznio tvrdnju koju je u gotovo četverosatnom razgovoru ponovio još nebrojeno puta, a to je navodno priznanje koje je njemu Gordana Getoš u povjerenju rekla tijekom kriminalističke obrade: “Nakon što su mi dečki donijeli službenu zabilješku razgovora s njom i rekli da ima još puno groznih stvari za koje ona ne želi da se pišu, ona je meni ispričala svoju ulogu u svemu tome, da je saznala za ubojstva tek nakon što je čula u gradu da je ubijen Branko Lovrić. A da dotad uopće nije bila svjesna o čemu se tu radi, da je bilo više takvih poruka za koje je šef rekao da ih odnese Krnjaku ili Buši, onom zapovjedniku voda što je ubijen kasnije... Ona zapravo nije znala što radi sve dok nije bio ubijen Branko Lovrić, čijem je odvođenju prisustvovala. Tek kad je shvatila, nazvala je Glavaša iste sekunde i tražila da se hitno vide. Taj dio, koji je ona meni ispričala, što se dogodilo nakon što se našla s Glavašem, toliko je strašan da ga ja nikomu neću ispričati nigdje i ni po koju cijenu. Ako je istina ono što je ona meni ispričala, kakav oblik zlostavljanja i spolnog zlostavljanja je doživjela, to je onda prestrašno”, govorio je Faber, a potom i pitao Ana-Mariju Getoš: “Vi znate da su Glavaš i vaša sestra bili ljubavnici?”, da bi na niječan odgovor Gordanine sestre nastavio: “Po njezinoj izjavi, oni su bili ljubavnici više od godinu dana. Njih dvoje. Ja to nigdje nisam htio reći, to i nema veze sa spisom u krajnjem slučaju. To zlostavljanje koje je on nad njom radio, a ja joj vjerujem jer je ona tad i plakala, drhtala, svašta je tu bilo. Ja njoj vjerujem jer znam tko je Glavaš.” Potom je uslijedio i degutantan pokušaj oklade: Faber je, naime, sestri Gordane Getoš ponudio da se oklade u večeru da će njezina sestra, ako ne promijeni iskaz, dobiti 10 do 15 godina zatvora. Iako je u početnom dijelu sastanka objasnio da uskoro iz policije odlazi u privatni sektor, te da na sastanku ne prisustvuje kao policajac, u prepirci oko njegovih ovlasti i prava da čita tajne iskaze iz sudskog procesa Faber se ipak “odao“: “Ja sam službena osoba u tom predmetu imenovana od ministra unutarnjih poslova da vodi taj predmet”.

BIVŠA GLAVAŠEVA TAJNICA mogla bi prema Faberovim tvrdnjama biti osuđena na 15 godina zatvoraBIVŠA GLAVAŠEVA TAJNICA mogla bi prema Faberovim tvrdnjama biti osuđena na 15 godina zatvoraIako se i po zvučnoj snimci može razlučiti da se mlada pravnica s njim upustila u mučnu analizu policijskog postupanja u slučaju “Selotejp“, Faber se nije dao smesti, nego je gotovo počeo diktirati kako bi trebao izgledati iskaz Gordane Getoš: “Ona je samo prenosila Glavaševe zapovijedi i da nije mogla izaći van jer joj je on prijetio, i to vrlo ozbiljno prijetio, to je bila prava tortura. Ono što je ona meni opisala, ona bi se mogla izvući čak i ispod zatvorskog minimuma, a to je pet godina. Sve ostalo, ona ovim forama podgrijava onu Glavaševu tezu o političkom i montiranom procesu, što je glupost. Nju može spasiti samo istina, a istina je da je ona samo prenosila te zapovijedi i to, nakon što je saznala što radi, pod jednom teškom prisilom i prijetnjom.” Iako je tvrdnju o navodnoj velikoj tajni koju mu je Gordana Getoš povjerila spomenuo mnogo puta, implicirajući tek da je riječ o nečem strašnom što je povezano sa seksualnim zlostavljanjem, Faber je znakovito počeo objašnjavati da će za nekoliko tjedana i on svjedočiti na sudu i da će, ako se Gordana nastavi ponašati kao dosad, on možda biti prisiljen javno progovoriti i o toj strašnoj tajni: “Gledajte, ja u svom iskazu neću govoriti o detaljima koje je ona meni ispričala, jer ima veliko dijete, ali ću samo ispričati pred sudom sad u siječnju kako je došlo do njezinog iskaza. Ja ću reći da je ona bila suočena s dokazima i da je isprva dečkima ispričala istinu, i ovo sve da je odvjetnik pokušavao dobiti za nju status krunskog svjedoka, i reći ću da joj je Glavaš prijetio, i da je tražila garancije za sebe i za dijete. Mi smo čak u civilu pokrivali njezino dijete. Nijedne sekunde ja neću otkrivati njezinu intimu, ono što nam je ona otkrila, jer to ne bi bilo ni moralno ni etično. Iako, naravno, koliko se mene napadalo, ja bih to mogao napraviti jer imam i bilješke i tonsku snimku, to nije dokaz, to vi znate, iako bi za klevetu ili uvredu mogao biti. Ali ja to neću koristiti. Ja znam da je ona žrtva i ona je morala ostati u tom sranju zbog prijetnji. Ona je bila domoljub i kad je shvatila što se događa, htjela je izaći, ali nije izašla zbog prijetnji koje su takve da je bolje o tome ne govoriti. Bajić je tražio da se sve nas sasluša, i ja jedino njoj mogu pomoći tako da ne pričam o tim gadostima koje je ona meni rekla. Jer pazite, meni bi bio interes, jer sam proglašen mučiteljem i zlostavljačem žena i tako dalje, da dam iskaz i detaljno objasnim zašto mi ga je i kako dala”, objašnjavao je Faber sestri Gordane Getoš.

ODVJETNIK ARAMBAŠIĆ savjetovao je Gordani Getoš da potpiše priznanjeODVJETNIK ARAMBAŠIĆ savjetovao je Gordani Getoš da potpiše priznanjeTajni subotnji razgovor u zagrebačkoj pivnici otegnuo se do pola sata prije ponoći, a u zadnjim minutama prije rastanka Faber je svojoj sugovornici iznio i najsnažniji “argument“ zbog kojeg bi njezina sestra trebala razmotriti koncepciju svojih budućih iskaza na sudu: ako se Gordana Getoš bude držala onoga što je on iznio, on će nakon pravomoćnosti presude učiniti sve da joj se kazna prepolovi, pa da na kraju dobije samo pet godina zatvora. To, međutim, nije sve. Policajac Faber pohvalio se još jednom mogućnošću za svoju dobrohotnost: on je već godinama član državne Komisije za pomilovanja te je ustvrdio da predsjednik Mesić izrazito cijeni njegovo mišljenje, među ostalim i zbog njegove nepotkupljivosti, koju je oprimjerio slučajem u kojem mu je jednom prilikom bilo nuđeno i 100.000 maraka za nečije pomilovanje, ali on to nije prihvatio. Ako bi pak Gordana Getoš zaigrala na način koji bi koristio policiji i tužiteljstvu, Faber bi bio spreman zauzeti se za nju među članovima Komisije za pomilovanja, pa bi njezina kazna od pet godina mogla biti prepolovljena na 2 godine i šest mjeseci. Budući da je Gordana Getoš u pritvoru, koji se uračunava u zatvorsku kaznu, već punih 14 mjeseci, a da će suđenje trajati još barem godinu dana, postaje jasno koliko je nemoralna ponuda koju je te večeri Gordana Getoš posredno dobila od Fabera. Ostaje samo da on javno objasni po čijem je nalogu bivšoj Glavaševoj tajnici ponudio tako dobru nagodbu.

Audio zapisi spornog sastanka Ana Marije Getoš i Vladimira Fabera

1. dio

2. dio

3. dio

DIJELOVI TRANSKRIPTA

FABER: Drago mi je da se vidimo… ne znam što vam je Sanja rekla?
GETOŠ: Svašta je rekla, ali se ne volim ja igrati pokvarenih telefona, a i Sanja je rekla da ne bi voljela posredovati…
FABER: Ne poznajemo se pa postoji doza nepovjerenja, čitao sam onaj vaš, kako to nazvati, intervju, uradak i ugodno sam se iznenadio jer u masi sranja koja se pišu oko ovog Osijeka to je nešto rijetko normalno, osim što ste fulali jednu stvar, kad pozivamo da moramo lišiti slobode. Ne moramo, to je praksa svuda u svijetu. Ja sam u bavarskoj policiji proveo dvije godine, to je praksa svugdje.
GETOŠ: Ja sumnjam da smo se mi našli na vašu inicijativu da vi meni objašnjavate što policija smije ili ne smije...
FABER: Ne daj bože.
FABER: Ja smatram da je Gordana žrtva u cijeloj ovoj priči, i to ne žrtva političkog procesa ili policije, nego isključivo Glavaševa žrtva i samo sam htio objasniti nekoliko stvari koje su bitne, jer mislim da za nju još uvijek ima šanse, ali pod jednim uvjetom. Ja nisam htio ići prema njoj jer bi se to tko zna kako shvatilo, ali sam razgovarao s nekim ljudima koji su vaši poznanici, ne znam je li vam netko rekao nešto osim Sanje? Nije? Profesor Kregar i ja smo privatno dobri...
GETOŠ: Nije mi on ništa govorio...
FABER: On vas dobro poznaje i mi smo često razgovarali o tom osječkom slučaju, Kregar i ja smo razgovarali o vama dosta dugo kad je izašao taj vaš članak, ali sam mu rekao da vam ne govori ništa jer bi se to moglo tko zna kako shvatiti. Međutim, djevojka s kojom sam ja u vezi je sa Sanjom Sarnavkom, to vam je Sanja rekla...
GETOŠ: To je ova Nataša iz
USKOK-a?
FABER: Da, Nataša obožava Sanju i obrnuto, i onda mi je Nataša rekla, budući da se njih dvije često viđaju i pričaju, a Sanja je bila i involvirana u to... Onda sam ja razgovarao sa Sanjom i zaključio da bi bilo dobro da popijemo kavu, jer vi možete pomoći sestri, ali ne na način na koji ste pokušali, iako je taj način vrlo korektan...
GETOŠ: Malo je načina još preostalo...
FABER: Imate jedan. Naime, njoj u prilog ide samo istina. Ništa drugo. Sve ostalo, apeli, molbe, sve drugo zaboravite. Taktika njezine obrane sad je katastrofa, ona će nju koštati 15 godina zatvora ako nastavi ovako.
GETOŠ: Ja vas mogu saslušati i kao što mi je Sanja poručila, a vi to sad možete potvrditi ili odbaciti, da vi možete osigurati da ja mogu s Gordanom nesmetano razgovarati.
FABER: Nikad ja nisam rekao da možete nesmetano razgovarati, to ja nisam rekao nikada, ja sam rekao da vam mogu omogućiti da steknete uvid u najbitnije informacije i da njoj pomognete. A što se tiče razgovora s njom, vi to možete dobiti, zar ne?
GETOŠ: Da, ali ne smijem u pritvoru s njom razgovarati o predmetu i da ne bi ispalo da utječem na cijeli predmet, kao što nisam ni dosad utjecala na nju da iskazuje u ovom ili onom smjeru.
FABER: Ja sam osobno birao dva dečka koji su razgovarali s njom, to su vrhunski operativci i ja garantiram da prisile nije bilo... valjda je i vama jasno da su to sve gluposti.
GETOŠ: Pa ne baš, jer ako ja u cijeloj toj priči nekome moram vjerovati, ako moram birati između vas policajaca i moje sestre, koja je bila tamo preko 50 sati a ja nemam spoznaja što se sve tamo događalo... (...)
FABER: Ja vam preporučujem da vjerujete meni. Vjerujte meni.
GETOŠ: Ako nekome moram vjerovati, vjerovat ću njoj.
FABER: U redu, idemo na nju. Nakon što su mi dečki donijeli službenu zabilješku razgovora s njom i rekli da ima još puno groznih stvari za koje ona ne želi da se pišu...
GETOŠ: A gdje je ta službena zabilješka?
FABER: Ona se izuzima iz spisa, kod mene je u MUP-u. Ako imate službeni iskaz, onda zabilješka ne mora ići. (...)
GETOŠ: Je li njoj nuđen status zaštićenog svjedoka?
FABER: Ne. Njezin odvjetnik je to tražio, i mi smo kontaktirali Bajića, ja osobno i pola sata smo analizirali predmet, i onda mi je on rekao da po Zakonu o USKOK-u krunski svjedok može biti osoba ako je bila član zločinačke organizacije, ali da nije neposredno sudjelovala. Budući da smo za nju, na žalost, imali dokaza... Bajić je to odbio.
GETOŠ: Je li Arambašić bio kod Bajića u Zagrebu?
FABER: Ne znam.
GETOŠ: Navodno je njegov automobil bio u dvorištu osječke policije, a njega su u Zagreb vozili policajci, tako da je sad vaša tvrdnja da ne znate...
FABER: Ma gledajte... meni je Arambašić rekao doslovce, kad sam mu ja rekao da sam osobno u razgovoru s Bajićem provjerio da ona ne može dobiti status zaštićenog svjedoka. Ja sam to priopćio Arambašiću, a on je meni tad rekao: Ja ću se za svoju klijenticu izboriti za taj status. Ja sam mu rekao ‘Gospon Arambašić, to je vaše pravo, ako možete, vi se izborite’. I meni je Bajić javio da je Arambašić stupio s njim u kontakt. Oni su vam inače zajednička godina s prava...
GETOŠ: Tko?
FABER: Arambašić i Bajić.
GETOŠ: Nisam znala...
FABER: Evo, sad znate. Oni su vam generacija s faksa i Arambašić je preko nekog pokušao kontaktirati Bajića, koji mu je onda rekao isto što je rekao i meni. Da ne može. (...)
FABER: Ona je meni ispričala svoju ulogu u svemu tome, da je saznala za ubojstva tek nakon što je čula u gradu da je ubijen Branko Lovrić. A da dotad uopće nije bila svjesna o čem se tu radi, da je bilo više takvih poruka za koje je šef rekao da ih odnese Krnjaku ili Buši, onom zapovjedniku voda što je ubijen kasnije... Ona zapravo nije znala što radi sve dok nije bio ubijen Branko Lovrić, na čijem odvođenju je bila prisutna. Tek kad je shvatila, nazvala je Glavaša iste sekunde i tražila da se hitno vide. Taj dio koji je ona meni ispričala, što se dogodilo nakon što se našla s Glavašem, toliko je strašan da ga ja nikome neću ispričati nigdje i ni po koju cijenu.
FABER: Ako je istina ono što je ona meni ispričala, kakav oblik zlostavljanja i spolnog zlostavljanja je doživjela, to je onda prestrašno. To je nešto što... vi znate da su oni bili ljubavnici?
GETOŠ: Ne.
FABER: Po njezinoj izjavi, oni su bili ljubavnici više od godinu dana. Njih dvoje. Ja to nigdje nisam htio reći, to i nema veze sa spisom u krajnjem slučaju. To zlostavljanje koje je on nad njom radio, a ja joj vjerujem jer je ona tad i plakala, drhtala, svašta je tu bilo. Ja njoj vjerujem jer znam tko je Glavaš.
FABER: Ja to neću nikome reći, pa ni vama, zato jer to nadmašuje okvire redovno viđenog u policijskom poslu. Tad sam joj rekao da sam sto posto siguran da joj se više ništa neće dogoditi, jer je to vrijeme jednostavno prošlo. Devedeset i druge, treće, pete se ubijalo svjedoke, sad više ne... (...)
FABER: E sad ove priče o njezinom mučenju, padanju u nesvijest... to su takve perverzije i sramotne laži da me boli glava...
GETOŠ: Ja nisam ni očekivala da ćete vi doći i reći da ste ju čupali za kosu...
FABER: Ana-Marija, ja vam se kunem svojim djetetom da ju nitko nije ni taknuo.
GETOŠ: Kleo se i Arambašić svojim sinom, pa vidite što je napravio. A evidentno je bio u sukobu interesa, riješio je jednog klijenta tako da je priznao drugi.
FABER: Ja ću isto morati biti svjedok sad, ja ću morati reći istinu, kako je došlo do njezinog iskaza...
GETOŠ: Mislite, reći ćete svoju verziju istine? Gledajte, mi ćemo se sad razići i vi mene niste ni u što uvjerili. Ona je bila u strahu da će ju netko ubiti ili oteti dijete. Arambašić joj je svašta rekao kad mu je ona otkazivala punomoć. Tko bi normalan priznao u policiji, slobodnom voljom? I to priznao nešto za što dobiva 20 godina zatvora?
FABER: Mi imamo četiri priznanja, ne samo jedno. A kad vas netko suoči s jakim dokazima, normalno je da priznate. To se događa svuda u svijetu. (...)
FABER: Nudim vam okladu da će biti sve presuđeno, od prve do zadnje.
GETOŠ: Ja nisam kockar niti se kladim...
FABER: Potpuno sam siguran da je sve rađeno pošteno i u skladu sa zakonom. Možemo se vidjeti poslije suđenja i ja sam siguran da će biti ovako kako vam kažem. Znam da vam je teško, ona je vaša sestra. (...)
FABER: Ona je samo prenosila Glavaševe zapovijedi i da nije mogla izaći van jer joj je on prijetio, i to vrlo ozbiljno prijetio, to je bila prava tortura. Ono što je ona meni opisala, ona bi se mogla izvući čak i ispod zatvorskog minimuma, a to je pet godina. Sve ostalo, ona ovim forama podgrijava onu Glavaševu tezu o političkom i montiranom procesu, što je glupost. Nju može spasiti samo istina, a istina je da je ona samo prenosila te zapovijedi i to, nakon što je saznala što radi, pod jednom teškom prisilom i prijetnjom o kojoj uopće ne želim govoriti. Ako će vam sestra ikad htjeti ispričati o tome, slobodno ju pitajte na koji način ju je on prisilio da ostane u svemu tome i da šuti. Ona će vam to danas-sutra ispričati. Ona je to najprije ispričala ovoj dvojici, kad su oni došli k meni, moram priznati da sam bio malo skeptičan...
GETOŠ: Po tome bi ispalo da ona ima jedan nevjerojatan, iskonski strah od Glavaša, zar ne? (...)
FABER: Ja sam čuo da je Sanja negdje javno rekla nešto tipa da se žalila na status Gordane Getoš i to, kako je to nečuveno, nezakonito, nemoralno... Onda sam ja rekao Nataši neka kaže svojoj prijateljici da prije nego što priča nešto javno, da mora najprije znati o čemu se radi. To je jedino što sam ja Nataši rekao, ona o svemu ovome ništa ne zna.
FABER: Ja sam duboko uvjeren da je vaša sestra njegova žrtva. I apsolutno sam siguran da će biti presuđena, sto posto. Možemo se vidjeti nakon presude, pa ćete vidjeti. Ali znam i da joj se može pomoći, ali uz istinu.
GETOŠ: Meni je Sanja rekla da Gordanu treba čupati van, da joj se nešto strašno dogodilo. Ako joj se nešto tako strašno dogodilo, kako to da to znaju i Sanja, i Ljubica... Mene malo čudi da ja o tome ništa ne znam.
FABER: Ja nikad nikome nisam rekao niti ću reći što se dogodilo.
GETOŠ: Mislim, ovo ne vodi nikuda...
FABER: Nema problema, mi se možemo i razići. Ja nisam ovdje kao policajac, nego kao netko tko je duboko uvjeren da je vaša sestra žrtva i da će, ako nastavi ovako, gadno zaglaviti.
GETOŠ: Vi sada savjetujete da ona ide kontra svega što je dosad rekla?
FABER: Ne, ja samo želim da se zna istina. Siguran sam da ona kod nas nije bila ni mučena ni zlostavljana, jer za to bih ja bio odgovoran, pustimo operativce, za tako nešto bih ja bio odgovoran.
GETOŠ: Što znači da vi imate i svoj vlastiti interes i motiv zašto vama ne bi odgovaralo da se utvrdi neko zlostavljanje?
FABER: Da, apsolutno. Ali za mene je još bitnije to da je ona njegova žrtva.
GETOŠ: I što ja ili moja sestra imamo od toga?
FABER: Gledajte, ja u svom iskazu neću govoriti o detaljima koje je ona meni ispričala, jer ima veliko dijete, ali ću samo ispričati pred sudom sad u siječnju kako je došlo do njezinog iskaza. Ja ću reći da je ona bila suočena s dokazima i da je isprva dečkima ispričala istinu, i ovo sve da je odvjetnik pokušavao dobiti za nju status krunskog svjedoka, i reći ću da joj je Glavaš prijetio, i da je tražila garancije za sebe i za dijete. Mi smo čak u civilu pokrivali njezino dijete. Nijedne sekunde ja neću otkrivati njezinu intimu, ono što nam je ona otkrila, jer to ne bi bilo ni moralno ni etično. Iako, naravno, koliko se mene napadalo, ja bih to mogao napraviti jer imam i bilješke i tonsku snimku, ona nije dokaz, to vi znate, iako bi za klevetu ili uvredu mogla biti. Ali ja to neću koristiti. Ja znam da je ona žrtva i ona je morala ostati u tom sranju zbog prijetnji. Ona je bila domoljub i kad je shvatila što se događa, htjela je izaći, ali nije izašla zbog prijetnji koje su takve da je bolje o tome ne govoriti. (...)
FABER: Glavaš je odabrao jednu strategiju napada ne sve i sva, kad sam došao u Osijek nisam znao ništa, Glavaš je drugi ili treći dan kad sam ja došao tražio razgovor sa mnom, ja sam ga primio i onda mi je on rekao da zna da sam ja došao i da mu moram napakirati jer Sanader hoće da on završi u zatvoru. Ja sam mu rekao da mu se kunem svojim djetetom da, ako nema osnova sumnje, da nema boga ni Sanadera koji će me natjerati... ili ako ima, da me nitko neće spriječiti da ga prijavim ako nađem dokaze. Onda mi je on pružio ruku, a ja sam mu još rekao: “Gospon Glavaš, dajte maknite medije, mediji su ti koji rade štetu i vama i svima, idemo obaviti svoj
posao”. (...)
FABER: Ja ću sad promijeniti broj jer idem u privatni biznis, ali ću vam dati broj i mi se možemo vidjeti i nakon suđenja... Ja vam ostajem na raspolaganju kad završi ova priča, ja sam vam rekao što sam imao i ostajem kod toga da je ona žrtva, ali Glavaševa, ne žrtva policije ili bilo koga drugoga. Ako ćete htjeti, lako ćete me naći. Ja ću s vama rado sutra ili prekosutra ili za šest godina popiti kavu... (...)
GETOŠ: Vi ste mene samo sad izdeprimirali... jer, znači, vi tvrdite da ona laže?
FABER: Da, ovaj sad zadnji iskaz koji je ona dala na sudu... Ja sam imao prilike to vidjeti jer sam bio kod Dolmagićke da vidim točno i to su takve laži...
GETOŠ: Znači, vi ste vidjeli taj iskaz sa suda?
FABER: Da, naravno. Ja sam bio kod Jasmine i vidio sam ga, zato je Državno odvjetništvo i tražilo da mi sad svjedočimo.
GETOŠ: To je zanimljivo, jer ga ni ja nisam vidjela jer je taj iskaz proglašen tajnim...
FABER: Ja sam službena osoba u tom predmetu imenovana od ministra unutarnjih poslova da vodi taj predmet.
GETOŠ: I sad ćete doći kao svjedok?
FABER: Ako sud to od mene zatraži. Navodno hoće.
GETOŠ: A što bi bilo da ja sad kažem Gordaninom odvjetniku da mi da taj tajni iskaz i da ga ja isto tako kao gospođa Dolmagić podijelim svjedocima?
FABER: Ma ja taj iskaz nemam...
GETOŠ: Ali znate što je
Gordana rekla...
FABER: Naravno.
GETOŠ: Jer vam ga je gospođa Dolmagić pokazala?
FABER: Naravno. Razgovarali smo tri sata o tome. Jer bi to što je ona tamo rekla moglo biti predmet kaznenog postupka mojih operativaca i mene protiv nje. Te njezine optužbe su tako degutantne da nadmašuju sve što sam ja dosad čuo. Jer kad laže Glavaš, to je normalno, on je takav. Ali kad laže ona, mene muči zašto ona to radi. Jer ja znam što je ona meni sve rekla. Još sam joj rekao da neće tako brzo izaći iz pritvora.
FABER: Bajić je tražio da se sve nas sasluša, i ja jedino njoj mogu pomoći tako da ne pričam o tim gadostima koje je ona meni rekla. Jer, pazite, meni bi bio interes, jer sam proglašen mučiteljem i zlostavljačem žena i tako dalje, da dam iskaz i detaljno objasnim zašto mi ga je i kako dala. Međutim, ja to neću. Ja ću reći istinu, ali izbjeći ću ove detalje jer bi to bilo bljak. To je jedino kako joj mogu pomoći.

ANA MARIJA GETOŠ
U obranu svoje sestre

28-godišnja asistentica na zagrebačkom Pravnom fakultetu od početka tzv. slučaja “Selotejp“ bila je članica obrane svoje sestre Gordane, no donedavno nije javno istupala, prema vlastitom priznanju najvećim dijelom zbog toga što je, kao pravnica, bila pod kaznenom odgovornošću i morala je štititi tajnost postupka. Početkom sudskog procesa, kad nad predmetom više nije bila oznaka tajnosti, Ana-Marija Getoš brojnim se dopisima i apelima bori da njezina starija sestra Gordana bude puštena da se brani sa slobode. Sredinom prosinca Ana-Marija Getoš za Nacional je dala intervju u kojem je ukazala na sve policijske nezakonitosti i pravne propuste u slučaju svoje sestre, a time je vjerojatno zapela za oko nekomu tko je preko nje htio Gordani Getoš ponuditi tajnu nagodbu. Znakovitim spominjanjem njezina šefa na fakultetu Faber je mladoj asistentici jasno dao do znanja da bi možda mogao utjecati i na njezin profesionalni položaj…

VLADIMIR FABER
Gruba zloupotreba službenog položaja

Glavni ucjenjivač svoj je uspon u policijski vrh imao sredinom srpnja 2005. kad je imenovan načelnikom Policijske uprave osječko-baranjske. Odmah je bilo jasno da je riječ o političkoj odluci i da je Faberov glavni zadatak u Osijeku trebao biti da istraži nerazjašnjena ubojstva iz 1991. i 1992., što je rezultiralo kaznenom prijavom protiv Branimira Glavaša i šestero drugih suoptuženika. Nakon što je uspješno okončao zadatak u Osijeku, Faber je u svibnju 2007. imenovan savjetnikom ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina. U prosincu 2007. za njega se pisalo da odlazi iz policije zbog funkcije šefa osiguranja u Lidlu, ali unatoč tomu postao je glavni akter u nagovaranju Gordane Getoš da promijeni svoj iskaz. Osim posrednog utjecanja na svjedoke i nagovaranja na promjenu iskaza, Faber je svojom najnovijom akcijom nekoliko puta odao službene tajne te sasvim sigurno na iznimno grub način zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti kako bi zaprijetio Gordani Getoš da promijeni iskaz.

GORDANA GETOŠ MAGDIĆ
Ključni svjedok

Danas 38-godišnja Gordana Getoš početkom 90-ih pridružila se Mladeži HDZ-a, a potom je, prema navodima iz optužnice, kao 22-godišnja djevojka bila tajnica Branimira Glavaša, tadašnjeg sekretara za obranu Osijeka. Ona je bila među prvim uhićenicima u listopadu 2006. za tzv. slučaj “Selotejp“, a njezin prvi iskaz, dan tijekom kriminalističke obrade u policiji, najjače je upućivao na to da je zapovjednu ulogu u ubojstvima osječkih Srba imao upravo Glavaš. Čim se doznalo za navode iz njezina spisa koji teško inkriminiraju Glavaša, na nju su krenuli brojni pritisci, spominjale su se i prijetnje zbog kojih je iz pritvora u Osijeku bila hitno prebačena u zagrebački pritvor, a njezin tadašnji odvjetnik Radoslav Arambašić javno je tvrdio da obitelj Gordane Getoš vrši pritiske na nju kako ne bi teretila Glavaša, a potom je u dva mjeseca u vrlo sumnjivim okolnostima promijenila nekoliko odvjetnika. Početkom prosinca 2006. kao njezini odvjetnici pojavili su se Krešimir Krsnik i Ljubica Matijević-Vrsaljko, a krajem tog mjeseca Gordana Getoš je dala novi iskaz kojim je pobijala prvi iskaz dan u policiji, tvrdeći da ga je potpisala pod velikim pritiskom. Sporne okolnosti davanja njezina prvog iskaza ni do danas nisu razriješene, a tijekom sudskog procesa Gordana Getoš je nekoliko puta ustrajala na tvrdnji da je u policiji bila žrtva zlostavljanja, te da nikad nije teretila Glavaša. Njezin odvjetnički tim pravnim putem pokušava iz sudskog spisa ukloniti njezin prvi iskaz, a kad bi se to dogodilo, tužiteljstvo protiv Glavaša više ne bi imalo ni jedan toliko snažan inkriminirajući dokaz.

KRUNOSLAV FEHIR
Svjedok pod pritiskom

Dok je u slučaju “Selotejp“ ključnu ulogu u terećenju Glavaša trebala imati njegova bivša tajnica Gordana Getoš, u slučaju “Garaža“ to je - Krunoslav Fehir. Taj je djelatnik osječke policije početkom 90-ih kao 16-godišnji dječak uz oca sudjelovao u obrani Osijeka, a 15 godina poslije postao je zaštićeni svjedok koji upravo Glavaša optužuje za ubojstva dvojice srpskih civila u garažama Sekretarijata za narodnu obranu. Iako je od početka bilo nejasno koji su Fehirovi motivi da nakon toliko godina javno optuži Glavaša, često se spekuliralo da je zapao u kockarske dugove, a ne treba isključiti ni činjenicu da je kao policajac, koji je skrivao svoju seksualnu orijentaciju, mogao biti pod pritiskom svojih nadređenih.

RADOSLAV ARAMBAŠIĆ
U sukobu interesa

Prvi odvjetnik kojeg je angažirala obitelj Gordane Getoš savjetovao je svojoj klijentici da potpiše priznanje u policiji, a nakon toga je u medijima optuživao njezinu obitelj da radi za Glavaša, a na štetu vlastite kćeri i sestre. U vrijeme kad je preuzeo obranu Gordane Getoš zastupao je i Freda Marguša kojem se sudilo za iste zločine, pa je Arambašić očito bio u sukobu interesa, zbog čega bi iskazi kojima je prisustvovao mogli biti izuzeti iz sudskog spisa. Prema Faberovim tvrdnjama, s Mladenom Bajićem je kolega iz studentskih dana.

SANJA SARNAVKA
Policijska konfidentica

Glavna posrednica u ucjeni Gordane Getoš već godinama vodi udrugu B.a.B.e. Svojim izjavama i postupcima često je sablažnjavala javnost, poput nedavnog izbora za najgoru izjavu godine na Radiju 101, no uvijek se predstavljala kao zaštitnica zlostavljanih žena. Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci postalo je očito da ima bliske veze sa zagrebačkom policijom i političkim lobijima, jer se na vrlo čudan način trudila da slučaj Mirjane Pukanić, supruge vlasnika Nacionala Ive Pukanića, bude što jače medijski popraćen, što i nije posve u skladu sa zaštitom žena. Isto tako, Sarnavka je novinaru Globusa Gordanu Maliću dostavila privatna pisma koja je Hrvoje Petrač iz zatvora pisao Ivi Pukaniću, a koja joj je Pukanićeva supruga dala na čuvanje. Posljednji slučaj, u kojem postoje jasni dokazi da je Sarnavka kao policijska konfidentica bila zadužena za organizaciju tajnog sastanka Vladimira Fabera i sestre Gordane Getoš, pokazuje da njezina uloga kudikamo premašuje ono što inače rade čelnici udruga. Važno je znati da je upravo na inzistiranje Ivana Jarnjaka, glavnog tajnika HDZ-a, Sanja Sarnavka postala i članica Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, pa i ta činjenica baca vrlo ružno svjetlo na njenu ulogu u “slučaju Getoš“. Budući da je kao šefica nevladine udruge B.a.B.e. već nekoliko puta posjetila Gordanu Getoš u pritvoru, nije isključeno da je već tada utjecala na nju da promijeni iskaz, a sumnja se i da je ono što bi joj Gordana Getoš rekla u povjerenju Sarnavka preko Nataše Đurović iz USKOK-a prenosila Faberu, koji je pak povezan s tužiteljstvom.

NATAŠA ĐUROVIĆ
Zamjenica ravnatelja Uskoka u vezi s Faberom

Posrednica između policije i tužiteljstva Nataša Đurović već je nekoliko mjeseci u vezi s Vladimirom Faberom. Od kraja 1988. do 1997. godine bila je zaposlena u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a potom je nekoliko godina radila kao pravna savjetnica u Hrvatskom pravnom centru. Od veljače 2005. kao zamjenica općinske državne odvjetnice u Zagrebu obavlja poslove zamjenice ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana. U slučaju Gordane Getoš ona je bila glavna veza između Vladimira Fabera i Sanje Sarnavke, a njezina posrednička i komunikacijska uloga pogotovo je sporna s obzirom na njezinu profesionalnu dužnost. Vidljivo je da preko nje Faber ima uvid u rad Uskoka.

LJUBICA MATIJEVIĆ-VRSALJKO
Bivša članica tima

Bivša prva hrvatska pravobraniteljica za djecu u slučaj Gordane Getoš bila je uključena početkom prosinca 2006. zajedno s odvjetnikom Krešimirom Krsnikom. Njezinim ulaskom u odvjetnički tim počele su snažnije akcije obrane, među ostalim i davanje drugog iskaza Gordane Getoš. Ljubica Matijević bila je dio odvjetničkog tima sve do travnja 2007., kad se povukla iz nerazjašnjenih razloga.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika