08.01.2008. / 08:41

Autor: Igor Ćutuk

JERUZALEM

Velike mjere sigurnosti za Bushev dolazak

Jeruzalem se priprema za dolazak američkog predsjednika Georgea Busha, koji sutra započinje posjet Izrealu, a velike mjere sigurnosti u kojima će sudjelovati 10.500 policajca i priprema posjeta Jeruzalem će stajati gotovo 400.000 dolara.
Uz stotine rezerviranih hotelskih soba, veliko čišćenje grada i podizanje američkih zastava, Jeruzalem se sprema za najviši posjet posljednjih godina, dolazak Georgea Busha, prvog američkog predsjednika koji će posjetiti Jeruzalem nakon posjeta Billa Clintona prije deset godina.
Bush će odsjesti u povijesnom hotelu Kralj David iz kojeg će moći uživati u pogledu na Stari grad Jeruzalem, koji će posebno zbog njega biti osvjetljen do 2 sata poslije ponoći.
Amerikanci su dosad rezervirali dvije trećine hotelskih soba u Kralju Davidu, najskupljem hotelu u Jeruzalemu, a kada Bush doputuje sve će sobe biti zauzete. Bush će spavati u apartmanu u kojem noćenje stoji 2.600 dolara - naravno, ako niste američki predsjednik. Nesretne goste koji su planirali svoj posjet u krivo vrijeme, tijekom posjeta američkog predsjednika, uprava hotela obavijestila je o otkazivanju njihovih rezervacija.
Osam kamiona prepunih razne opreme - od sigurnosnih aparata, do papira za printanje i telefona - već su stigli u hotel. Prema američkim izvorima, Busha će pratiti 200 suradnika i 120 novinara.
Stanovnici Jeruzalema već su naučili na strahovite gužve u prometu i obustavu prometa tijekom posjeta visokih stranih dužnosnika, ali za posjet prvog čovjeka Amerike poduzete su i dodatne mjere sigurnosti. U gradu će biti razmješetno više od 10.500 policajaca koji će štititi Busha i čuvati red u gradu.
Prema najavama izraelskih medija, Bushu se nitko neće moći približiti. Ulice oko hotela Kralj David bit će potpuno blokirane, a parkiranje će biti zabranjeno u desecima ulica kroz koje će Bush prolaziti.
Među onima koji će se brinuti za sigurnost, bit će i snajperisti, psi koji tragaju za bombama i posebno obučeni tjelohranitelji izraelske službe unutarnje sigurnosti Shin Bet.
Čitava će sigurnosna operacija Izrael stajati 25.000 dolara po svakom satu koji Bush provede u zemlji, prema izraelskom radiju.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika