09.01.2008. / 09:32

Autor: Marijana Zrinjski, Goran Jurić

EKSKLUZIVNO

MP3 zapis Faberove ucjene

"Bila je to reakcija iz očaja. Ponijela sam diktafon kako bih zaštitila sebe da ne bi i mene kompromitirali kao Gordanu", rekla je Ana Marija Getoš

Ana Marija Getoš, sestra optužene Gordane Getoš - Magdić jučer se obratila javnosti povodom objavljivanja stenograma njezinog razgovora s Vladimirom Faberom, bivšim načelnikom PU Osječke, u kojem on njezinoj sestri nudi manju kaznu u zamjenu za promjenu iskaza protiv Branimira Glavaša. Ana Marija Getoš kaže kako se, nakon što je prokazala visokog policijskog dužnosnika, trenutno ne osjeća sigurno.

Također, ona je iznimno razočarana postupcima Sanje Sarnavke, šefice udruge B.A.B.E. koja je i posredovala u dogovaranju sastanka s Faberom. Sarnavka ju je nazvala odmah nakon Dnevnika HTV-a u kojem je objavljen dio snimke, a razgovor navodno nije bio nimalo ugodan.

"Dovedena sam u situaciju u kojoj se nisam trebala naći. Da joj je uistinu stalo do moje sestre i pravednosti postupka, sama bi rekla što je nudio i gdje. Iz njezinih bi usta to puno jače zvučalo. Da sam iole slutila kako će reagirati, ne bih sjedila s njom niti bi ona išla kod Gordane", za Večernji je list rekla Ana Marija Getoš.

Što se tiče same snimke, Ana Marija Getoš kaže kako se na taj potez odlučila iz očaja jer joj je postalo očito kako u slučaju optužnice njezine sestre pravna država ne funkcionira. nada se kako će se nakon što je cijeli slučaj izašao u javnost to ipak dogoditi.

"Bila je to reakcija iz očaja. Ponijela sam ga kako bih zaštitila sebe da ne bi i mene kompromitirali kao Gordanu. Pet sam dana preslušavala snimku i nisam znala što da radim. Nije mi to zvučalo nimalo šaljivo, bedasto ni zgodno. To je ozbiljna stvar. Nisam mogla u policiju, jer ondje je Faber, u DORH jer ondje je Jasmina Dolmagić, koja mu je davala iskaze, niti u USKOK, jer mu je tamo djevojka", rekla je Ana Marija Getoš.

Premijer Ivo Sanader jučer je izjavio kako je spornu snimku prvi put čuo sinoć u HTV-ovom Dnevniku, te kako je odmah od policije zatražio detaljnu istragu cijelog slučaja.

Ministarstvo unutarnjih poslova istražiti će pod kojim okolnostima je došlo do susreta bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera i Ane Marije Getoš kojoj je Faber navodno savjetovao da svoju sestru Gordanu Getoš Magdić, jednu od optuženih u slučaju "selotejp", nagovori da za zločine u Osijeku optuži generala Branimira Glavaša u zamjenu za manju zatvorsku kaznu. Iz Državnog odvjetništva priopćili su da nisu znali za sastanak Fabera i Ane-Marije Getoš.

Ana Marija Getoš u jučerašnjoj izjavi za HTV potvrdila je te optužbe na račun Fabera. On je pak za Večernji list izjavio da se radi o jednom u nizu "šupljih medijskih napada u posljednje dvije godine". Naglasio je da su on i njegovi suradnici u PU osječko-baranjskoj radili po zakonu.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić podsjetio je da obrana već dulje vrijeme upozorava da su mnogi dokazi i iskazi svjedoka protiv Glavaša prikupljeni nezakonito, te da je policija svjedoke nagovarala na lažne iskaze. "Sada će valjda svima postati jasno da je Glavaš žrtva politički montiranog procesa. Faber će nakon ove afere snositi posljedice", rekao je Madunić koji je od predsjednika Mesića zatražio Faberovo razrješenje iz Komisije za pomilovanje.

Poslušajte audiosnimku skandaloznog sastanka na kojem je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber pokušao preko sestre ucijeniti Gordanu Getoš-Magdić kako bi osigurao svjedočenje koje bi okrivilo Glavaša za slučaj 'Selotejp'.

Sastanak se održao 29. prosinca 2007. u zagrebačkoj pivnici Hopedevil. Više o čitavom slučaju pročitajte u novom broju Nacionala, u članku Plamenka Cvitića, Ucjena protiv Glavaša.

Audio zapisi spornog sastanka Ana Marije Getoš i Vladimira Fabera

1. dio

2. dio

3. dio

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika