Objavljeno u Nacionalu br. 635, 2008-01-15

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Meso iz Vadine studeni

Po starom običaju, koji još živi u Dubrovniku, Dubrovačkom primorju, Župi i Konavlima, ljudi pale krijesove, preskaču preko debelih konopa i tako se brane od neumoljive Vade

Veljko BarbieriVeljko BarbieriZima je starim Hrvatima dolazila na krilima čudovišne Vade koja se cijele jeseni prikradala iza leđa sunčanoga vrhovnika Vida, kako bi svake godine na prijevaru, cičom, glađu i bolešću, ali i ledenim stiskom svojih ruku i oštrim ugrizom svojih zuba, tamanila sva živa bića, ljude, životinje, stoku i nasade. Ona je najopasnija od svih Mora, božica zla, ponekad sasvim nalik grčkim Moirama, kobnim nebeskim vjesnicama sudbine, ali i Harpijama i Gorgonama, koje su također pustošile ljudski rod. No, za razliku od čudovišnih boginja iz Helade, Vada ne djeluje iznenada. Ona cijelu zimu polako proždire ljetinu i ljude, gasi njihova ognjišta, na ledenim saonicama klizi nad snježnim mrtvilom zime, pa ubada, ali se i tiho šulja noću. Osobito hladnih dana spusti se kroz dimnjak i gasti slabe plamičke, prevrće ionako škrte lonce i razna jela na kominima, pa pojede i ono malo što je ostalo, a ako joj se tko usprotivi, ždere sve slabiće koji joj se ne usuđuju suprotstaviti, slabašnu djecu, čudake i luđake. Po tom stalnom okrutnom napastovanju koje čini velikom Vidu iza leđa i zove se Vada, zavada, razvada, dok su je Turci u Bosni, prezrevši je kao svoju harpiju studeni i zla, zato i zvali Kavga Dušmanska. Ipak, ponekad ne napada krišom. Kad snijeg pokrije unutrašnjost, a oluje napadnu primorje, kad je dan najkraći, Vada vlada svijetom, ljudima i njihovim ognjištima, jer je tada mlako svjetlo nebesko, a sunčani i inače moćni Vid najslabiji. Ipak, ima dana kad se i on trgne i svojim zrakama obasja svijet, pa se opet pale plamičci na ognjištima, hrana se peče ili krčka u loncima, a po starom običaju, koji je još živ u Dubrovniku, Dubrovačkom primorju, Župi i Konavlima, ljudi pale velike krijesove i preskaču preko debelog konopa i tako se brane od neumoljive Vade. Skriva se tada ona, jer Vidov sunčev sjaj s neba obasjava svijet dnevnim svjetlom, a na ognjištima ognjem od drva i ugljena grije vrela jela s ražnjeva, gradela, ispod peka i iz starih kotlova. To je trenutak kratkog zimskog kućnog slavlja, kad nestaje tame, a s tamom koju je pobijedilo sunce nestaje i Vada, jer je Vidov žar goni još dalje u tmine.


No tamo, gdje nema sunca i vatre, ona nastavlja sa svojim opakim činima i beživotni svijet opet se podvrgava okrutnoj vlasti zle zimske boginje. A kad se sunčani Vid prometnuo u Svetog Vida i kleknuo pred Kristom, drugi su đavli i vještice zavladali mračnom stranom našeg Neba, našeg svijeta i naših duša, a Vada je nestala iz svog zimskog ledenog kraljevstva, premda ne i iz našeg sjećanja. Tvrde da se pokajala i zarekla kako više neće napadati ljude zimom, gasiti njihova ognjišta i otimati im hranu, a zauzvrat joj je dopušteno da se ponekad useli u naše usnule duše i mori nas zlim snovima. Tada nekoć strašna Vada postaje neugodna Mora. Ma koliko se pokajala, ostala je ista u svojoj naravi, a vanjštinom se pretvorila u ružnu vješticu koja nimalo ne nalikuje okrutnoj ali prelijepoj Snježnoj Kraljici. Ako su davno njezinom ljepotom, koja je iščeznula pred Kristovim zrakama i krijesovima, bili očarani čak i mali vatreni duhovi ognjišta, sad je, ružnu i nakaznu, svi izbjegavaju kao pravu noćnu Moru.

Pečena odimljena kaštradina

Kilogram buta od mlade kaštradine koja se odimila 3 dana i sušila 1 tjedan, isijecite na komade, stavite u posudu s 1 kg mladog svinjskog buta, 10 dag pršuta i 1 kg krumpira, 2 pomidora i stručkom začinskog bilja. Pecite pokriveno folijom 1 sat. Podlijte s 2 dl mesnog temeljca, okrenite meso i povrće i dovršite otvoreno u vrućoj pećnici ili pod pekom dok ne dobije koricu.

Žrnovska makarunada

Na 5 dag svinjske masti rastopljene u 1 dl maslinova ulja ubacite 1 kg sjeckane kapule, 1 kg mekači od goveđeg buta, pirjajte 1 sat pa ubacite 3 klinčića i žličicu mljevenog muškatnog oraščića, žlicu slatke paprike, soli i papra, pa pirjajte još 2 sata dok ne dobijete gust umak, a komadići mesa ne postanu sasvim meki. Umiješajte makarune ili pene i služite vruće s parmezanom.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika