Objavljeno u Nacionalu br. 635, 2008-01-15

Autor: Robert Bajruši

SELJAČKI REFORMATOR U SANADEROVOJ VLADI

Ministar turizma vodi HSS iz sjene

Iako je Friščić formalni šef, u HSS-u najveći utjecaj ima dvojac Bajs-Pankretić, koji ga je 2005. doveo na čelo stranke

BEZGRANIČNO AMBICIOZAN Damira Bajsa dugogodišnji suradnici opisuju kao samouvjerenog i taštog političara s bezgraničnim ambicijamaBEZGRANIČNO AMBICIOZAN Damira Bajsa dugogodišnji suradnici opisuju kao samouvjerenog i taštog političara s bezgraničnim ambicijama“U normalnim državama članovi vlade obično imaju 100 dana da na miru rade svoj posao. Ja nisam bio te sreće i napali su me iz svih oružja, i to tri dana prije nego što sam imenovan na dužnost, što se može gledati u negativnom kontekstu, ali i pozitivnom, jer u javnosti očito postoji interes za turizam. Bio sam župan s najduljim stažom, znam voditi velike sustave, a što planiramo, ionako stoji u koalicijskom sporazumu koji je temelj ove vlade”, bez puno nervoze objasnio je svoju filozofiju novi ministar turizma Damir Bajs.

Očito ga pretjerano ne uzbuđuju kritike prema kojima nije kompetentan voditi turizam, koji ostvaruje 22 posto BDP-a. Bajs tvrdi suprotno, i svi koji ga poznaju kažu da on tako doista i razmišlja. “On je iznimno samouvjeren i tašt političar, koji nije bio poznat na nacionalnoj razini, ali je bezgranično ambiciozan. Neka se nitko ne iznenadi bude li u skoroj budućnosti preuzeo i HSS”, smatra njegov dugogodišnji suradnik.

Damir Bajs je osoba koja je uvelike kreirala strategiju HSS-a, a ubuduće će i strategiju Vlade RH. Veliki je to karijerni iskorak za pravnika, koji od 2000. vodi jednu od najsiromašnijih županija.

Bajsov otac bio je veterinar i službovao u selu Sirać blizu Pakraca, gdje se 1964. rodio Damir Bajs. Zbog očeva posla djetinsjtvo je proveo u okolnim mjestima, tako da je osnovnu školu završio u Novoj Rači, a srednju u Bjelovaru. Damir Bajs nije oženjen i živi s djevojkom, Šibenkom zaposlenom u Općoj bolnici Bjelovar, a najveći utjecaj na njega ima majka, Ljerka Bajs. Ona je nekadašnja nastavnica matematike i svi koji poznaju njihove obiteljske prilike pričaju da je ona bila glavna savjetnica donedavnog župana.

O tome je u novogodišnjem broju nedavno pisao i lokalni tjednik Bjelovarac. U svom jedinom medijskom istupu Ljerka Bajs opisala je odnos sa sinom: “Možda sam nekad i preemotivna. Neki ljudi to ne razumiju, ali ja sam dugo jedini roditelj svojem sinu. Ne miješam se u njegov privatni život, ali želim mu kao majka ugoditi. Prema njegovoj djevojci se ponašam kao i prema njemu, ne pravim razliku. Važno je da je on voli, a tada je volim i ja”, ispričala je Ljerka Bajs za lokalni tjednik. Kad je u Bjelovarcu objavljena priča o odnosu majke i sina, Bajs je od redakcije tražio demanti, a neki Nacionalovi sugovornici tvrde da je bilo i prijetnji. U redakciji Bjelovarca tvrde da im je Bajs zaprijetio smanjenjem broja oglasa ako se ne ispričaju, ali nisu ga poslušali. Afera je uskoro postala bespredmetna jer se Bajs posvetio pregovorima s HDZ-om, gdje je od početka bilo očito da će i on dobiti položaj u novoj vladi. Tako je u 13. godini otkako je član HSS-a dogurao do ministarskog položaja, ali, zajedno s Božidarom Pankretićem, i neformalnog šefa HSS-a. Nakon srednje škole u Zagrebu se upisao na Pravni fakultet, na kojem je diplomirao krajem 80-ih. Nakon pravosudnog ispita vratio se u Bjelovar. Od zime 1991. do proljeća 1992. sudjelovao je u Domovinskom ratu, a njegova brigada jedno je vrijeme branila slavonsko selo Komletinci. Poslije demobilizacije zaposlio se u županiji.


Marijan Coner, tadašnji HDZ-ov bjelovarsko-bilogorski župan, nije pretjerano pazio na stranačku pripadnost svojih suradnika i kao tajnika je zaposlio Bajsa, člana HSS-a. Bajs je upoznao način rada županije, a napredovao je i u lokalnoj stranačkoj organizaciji, jer je dotadašnji čelnik Željko Ledinski, nakon pobjede “trećesiječanjske koalicije”, imenovan direktorom Hrvatskih šuma. Bili su to mjeseci u kojima je u HDZ-u trajalo bezvlašće, a u županiji su ih napustili vijećnici iz HSLS-a i došlo je do nove koalicije u kojoj je vodeću ulogu imao HSS. Šef HSS-a u to vrijeme bio je 33-godišnji Bajs, koji je u jednom danu, s položaja tajnika promoviran u župana. Bajs je potom ostvario dvije izborne pobjede i u prosjeku HSS u njegovoj županiji osvaja 34 posto glasova. Iz te perspektive postaje jasan njegov uspon i promocija u de facto drugog čovjeka HSS-a. Premda je Friščić formalni predsjednik HSS-a, najveći utjecaj ima dvojac Bajs-Pankretić, koji je u prosincu 2005. organizirao smjenu Zlatka Tomčića.

Iako je Bajs postao župan dok je Tomčić bio neosporni lider stranke, među njima nikad nije bilo bliskosti. Tomčić je nekoliko puta pokušavao eliminirati Bajsa, ali ovaj je na ključna mjesta u županijskoj organizaciji HSS-a stavio svoje ljude. Razmjeri njihova sukoba bili su takvi da je Tomčić, koji je tada bio predsjednik Sabora, pristao doći na otvorenje Bjelovarskog sajma, ali uz uvjet da manifestaciju otvori Đurđa Adlešić, a ne Bajs.

LJERKA BAJS navodno ima ključni utjecaj na Damira BajsaLJERKA BAJS navodno ima ključni utjecaj na Damira BajsaBjelovarsko-bilogorski župan mu to nije zaboravio i u jesen 2005. započela je operacija rušenja Zlatka Tomčića. Vodili su je Bajs, Pankretić, Ante Markov i Zvonimir Sabati, a kao svog kandidata izabrali su Josipa Friščića. Na skupštini HSS-a Tomčić je uvjerljivo poražen, a tko su bili glavni Friščićevi saveznici, pokazalo se već u siječnju 2006., kad je vodstvo stranke za potpredsjednike izabralo Pankretića i Bajsa. Njih dvojica u velikoj su mjeri udaljili HSS od SDP-a i približili ga desnom centru, unatoč otporima utjecajne zagrebačke organizacije. I u HDZ-u znaju tko odlučuje u HSS-u, tako da su - kad je postalo očito da Friščić nije zainteresiran za mjesto u Vladi - ministarske funkcije ponudili Bajsu i Pankretiću. I dok je s Pankretićem bilo lako, jer se od početka znalo da će dobiti poljoprivredu, Bajs je imao nekoliko opcija. Jedno vrijeme nudilo mu se Ministarstvo gospodarstva, a zatim i pravosuđe. U predstojećim pregovorima s EU pitanja sudstva i korupcije bit će najveći problem i Sanaderu je odgovaralo da netko iz HSS-a preuzme tu odgovornost. U HSS-u su shvaćali o čemu se radi i odbili premijerov zahtjev, a kako je ostalo malo slobodnih resora, zatražili su Ministarstvo turizma. Jednostavno, Damir Bajs je nešto morao dobiti, i to su znali i Sanader i Friščić.

Mama glavna savjetnica

U novogodišnjem broju lokalnog bjelovarskog tjednika Bjelovarac objavljena je priča o velikom utjecaju Ljerke Bajs na svog sina, dugogodišnjeg župana Bjelovarsko-bilogorske županije i novog ministra turizma Damira Bajsa. Prema Bjelovarcu, maajka je glavna savjetnica Damira Bajsa, kojeg je sama odgajala od njegove 13. godine kada mu je umro otac. U članku se opisuje kako Bajs rado odlazi u restorane u kojima se može dobro pojesti i pritom iznosi priča prema kojoj se župan odbija oženiti zaručnicom sve dok ona ne nauči dobro kuhati, kako to radi njegova mama.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika