Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Nacionalova redakcija

TALIJANI PRED LIKVIDACIJOM BIZONA OD ČIJEG MLIJEKA SE PROIZVODI MOZZARELLA

Zaražene bizone treba likvidirati, pa tek onda nastaviti proizvodnju

LOKALNI STOČARI opiru se likvidaciji stokeLOKALNI STOČARI opiru se likvidaciji stokeTalijanska vlada morala je imenovati posebnog komesara koji će u talijanskoj pokrajini Kampaniji riješiti problem vezan uz javno zdravstvo koji je ugrozio plasman jednog od najpoznatijih prehrambenih proizvoda tog područja, sira mozzarelle. On se može jesti kao samostalna delikatesa, ali je i ključan u pripremanju raznih vrsta pizza, proizvodi se samo u tom području, i to od mlijeka jedne lokalne pasmine poludivljih bizona. Taj bizon potječe iz Indije, a u to područje doveden je prije nekoliko stoljeća. No veterinarske kontrole su ustanovile da se među tim bizonima proširila neugodna stočna bolest bruceloza. Ta se bolest može sa stoke prenijeti i na ljude preko neobrađenog mlijeka.

Veterinarske vlasti naredile su masovnu likvidaciju zaraženih krda, ali lokalni stočari odbijaju mjeru provesti, za što imaju i podršku lokalne mafije, te korumpiranih veterinara.

Za tamošnje proizvođače sira je neugodna činjenica što se vijest o stočnoj bolesti proširila Italijom, ali i Europom, pa je stoga naglo pala potražnja za mozzarellom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika