Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Berislav Jelinić, Marko Biočina

POZADINA AFERE 'PET ZVJEZDICA'

William Montgomery strateg udara na gosparsku mafiju

Nacional otkriva kako je bivši američki ambasador i Šrtokov bliski suradnik osmislio akciju razotkrivanja organizirane skupine koja godinama reketari dubrovačke tvrtke

U RALJAMA KRIMINALA William Montgomery, član upravnog odbora Štrokova poduzeća, i Goran Štrok dali su iskaz na Županijskom sudu u Splitu 16. siječnjaU RALJAMA KRIMINALA William Montgomery, član upravnog odbora Štrokova poduzeća, i Goran Štrok dali su iskaz na Županijskom sudu u Splitu 16. siječnjaWilliam Montgomery, bivši američki ambasador i član upravnog odbora Jadranskih luksuznih hotela Gorana Štroka, glavni je pozadinski strateg u korupcionaškoj aferi “pet zvjezdica“, koja je puno šira od slučaja koji je njome zasad obuhvaćen, a odnosi se na Štrokove probleme u vezi s otvaranjem hotela Bellevue. Montgomery je svojom ulogom u aferi “pet zvjezdica“ zapravo stvorio preduvjete da Uskok temeljito istraži ozbiljnu sumnju da se za najveći dio turističkih investicija u Dubrovniku mora plaćati mito dobro umreženom lokalnom građevinskom i paravosudnom lobiju, koji je poslovno i interesno povezan s lokalnom HDZ-ovom vlašću, ali i tvrtkom IGH. Osim toga, način na koji je bivši američki ambasador i vojni specijalac osmislio čitavu akciju doveo je do sukoba vrha HDZ-a s lokalnom stranačkom organizacijom koja je na vlasti u Dubrovniku.

IVO ŽERAVICA, uhićeni pomoćnik šefa Ureda državne uprave u DubrovnikuIVO ŽERAVICA, uhićeni pomoćnik šefa Ureda državne uprave u DubrovnikuPo svemu sudeći, upravo je William Montgomery savjetovao Goranu Štroku da snimi jedan od razgovora s Ivom Žeravicom, pomoćnikom predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovniku, tijekom kojih je on od Štroka tražio mito da mu sredi papire za otvaranje hotela Bellevue. Od Štroka je Ivo Žeravica počeo tražiti mito u ljeto 2006. i to je, zajedno s Antunom Kraljem, dubrovačkim građevinskim poduzetnikom, činio tri puta.

Nakon što su od njega tri puta tražili mito i nakon što je vidio kako se stvari odvijaju, Štrok se posavjetovao sa svojim suradnicima, a posebno je nasamo razgovarao s Williamom Montgomeryjem. Nakon konzultacija s Montgomeryjem, Štrok je samoinicijativno odlučio snimiti razgovor s Ivom Žeravicom u kojem je on od njega tražio mito. Snimku tog razgovora Montgomery i Štrok odnijeli su Ivanu Jarnjaku, tadašnjem predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i glavnom tajniku HDZ-a.

Kad je Jarnjak čuo snimku tog razgovora, odmah je osigurao službeni automobil i vozača koji je njegove goste odvezao u Uskok. Tako je Uskokovu akciju “pet zvjezdica“ formalno inicirao Ivan Jarnjak. On je zapravo hitno inicirao Uskokov lov na osobe koje su praktično dio lokalne dubrovačke vlasti koju drži njegova stranka HDZ, te koje su na drugim razinama poslovno i interesno umrežene s nekim njegovim stranačkim kolegama iz vrha HDZ-a i Vlade.


Po svemu sudeći, sastanak s Jarnjakom organizirao je, dogovorio i isplanirao William Montgomery. On se na taj potez najvjerojatnije odlučio jer je dobro znao da su Žeravica, Kralj i Butijer samo lokalni eksponenti puno utjecajnijeg građevinskog lobija. Butijer i Kralj suvlasnici su Dubrovačke investicijske grupe, zajedno s Petrom Đukanom, najkrupnijim dioničarom IGH, najutjecajnije građevinsko-projektantsko-urbanističke grupacije u Hrvatskoj, čije dionice ima i Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva. Iako Đukan formalno nema nikakve veze s tim nečasnim radnjama Butijera i Kralja, njihova poslovna povezanost navodi na pomisao da bi oni mogli imati zaštitu dijela utjecajnih članova HDZ-a. Najvjerojatnije su upravo zato Štrok i Montgomery odlučili posjetiti Jarnjaka i suočiti ga s kompromitantnim snimkama osoba koje bi možda pokušale zaštititi neke njegove stranačke kolege. Tim potezom osigurali su uvjete za žurnu akciju Uskoka bez ikakvih mogućih političkih intervencija.

ANTUN KRALJ skrivao je lice tijekom privođenja u splitski istražni zatvorANTUN KRALJ skrivao je lice tijekom privođenja u splitski istražni zatvorDužnosnici Uskoka nimalo nisu oklijevali i otvorili su tajnu istragu o kojoj nikoga u Dubrovniku nisu informirali. Protagoniste afere stavili su pod tajni nadzor. Među ostalim, prisluškivali su im sve telefonske razgovore duže vrijeme. Ivu Žeravicu, pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovniku, istražitelji Uskoka s tri različito pozicionirane kamere snimili su kako u Dubrovniku od poznatog hotelijera Gorana Štroka traži mito kako bi mu pomogao srediti sve potrebne papire za otvaranje hotela Bellevue, a to nije jedina snimka koja ga u dubrovačkoj korupcionaškoj aferi “pet zvjezdica“ vrlo teško optužuje i kompromitira. Antuna Kralja, vlasnika građevinske tvrtke Konel i drugog protagonista te korupcionaške afere, Uskok je, među ostalim, snimio kako telefonom razgovara s jednim dubrovačkim sucem i instruira ga da promijeniti jednu svoju odluku u sudskom predmetu vezanom uz jedan građevinski projekt, jer Kralju ta odluka nije odgovarala. Prateći razvoj situacije, Uskok je došao do saznanja da je taj sudac naknadno doista promijenio tu svoju odluku. Ta i ostale informacije, koje je Uskok prikupio tajno nadzirući protagoniste korupcionaške afere “pet zvjezdica“, istražitelje Uskoka dovele su do zaključka da su Žeravica i Kralj tek mali dio dobro uhodanog korumpiranog lobija koji je vrlo blisko osobno, a najvjerojatnije i interesno povezan i s lokalnim pravosudnim i policijskim krugovima.

ANTUN KRALJ, dubrovački građevinski moćnikANTUN KRALJ, dubrovački građevinski moćnikUskok je snimio i telefonske razgovore između Antuna Kralja i njegove kolegice koja je zadužena za izdavanje uporabnih dozvola, među ostalim i za hotel Bellevue. Kralj je s njom razgovarao o tome kako Štrok nema šanse dobiti sve papire dok ne plati. Ona je na kraju dvaput davala posve različite primjedbe prilikom tehničkih pregleda Štrokova hotela Bellevue, zbog kojih on nije mogao dobiti uporabnu dozvolu.

Te su informacije navele dužnosnike Uskoka i na zaključak da bi lanac korumpiranih osoba u toj aferi mogao biti širi i po svemu sudeći obuhvaća i neke lokalne suce i policajce, te da su problemi Gorana Štroka tek kap u moru kriminala u režiji lokalnih dužnosnika i poduzetnika.

Istražitelji Uskoka posebno su se šokirali i kad su doznali da je Antun Kralj nakon privođenja u cavtatsku policiju ondje imao privilegirani tretman. Lokalni policajci nisu Kralja pritvorili u ćeliju, nego su ga do prebacivanja u splitski pritvor držali u uredskim prostorijama policijskih šefova koji su ga počastili i bocom vina, da mu boravak u policiji ne bude odveć neugodan. Ta epizoda bila je dužnosnicima Uskoka najbolja potvrda da nimalo nisu pogriješili što o akciji “pet zvjezdica“ nisu informirali apsolutno nikoga na području Dubrovačko-neretvanske županije, nego su cijeli postupak prebacili u Split. Od Gorana Štroka su Ivo Žeravica i Antun Kralj počeli tražiti mito kako bi mu osigurali izdavanje uporabne dozvole za hotel Bellevue. Prvi put tražili su 120 tisuća eura.

PANORAMSKI LIFT HOTELA BELLEVUE bio je povod za ucjenjivanje ŠtrokaPANORAMSKI LIFT HOTELA BELLEVUE bio je povod za ucjenjivanje ŠtrokaŠtrok je kao investitor u obnovu tog hotela bio ishodio lokacijsku i građevinsku dozvolu, ali je prilikom izvođenja radova od njih jednim dijelom odstupio. Štrok je dao nalog izvođačima radova da izgrade panoramski lift, te da se dio skladišta pretvori u desetak novih soba, jer se nakon urušavanja jedne porozne stijene na tom dijelu hotela otvarao pogled na more. Bilo je i još nekih odstupanja za koja Štrok nije ni znao. Primjerice, protupožarna vrata na sebi su imala običnu bravu, a trebala su imati poprečnu širinom cijelih vrata, koja se otvara na naslon tijela. Bilo je problema oko razdvajanja protupožarnih sektora u hotelu, manjih nedostataka u pojedinim sobama, poput nedostatka rampe za izlazak invalida na balkon, a i visine stropova u pripremnici hrane, kuhinji i slastičarnici bile su manje od propisanih.

Iznos od 120 tisuća eura, koliko su prvotno tražili od Štroka, povećao se na 200 tisuća eura nakon prvog tehničkog pregleda, koji je napravljen u studenome 2006. Štrokovim suradnicima činilo se čudnim to što žena koja je radila taj pregled nije dala jednoznačne primjedbe o visini stropova, ali nisu se previše bunili, jer su i sami bili svjesni da su napravili prekoračenja u radovima, te su ostale primjedbe prihvatili kao utemeljene. Ostavljen im je rok od 90 dana za otklanjanje nedostataka. U tom roku sanirali su oko 90 posto primjedbi.

ANTUN KRALJ sa županicom Mirom Buconjić i dogradonačelnikom Antunom Kisićem na otvorenju Konelove poslovne zgrade u rujnu prošle godineANTUN KRALJ sa županicom Mirom Buconjić i dogradonačelnikom Antunom Kisićem na otvorenju Konelove poslovne zgrade u rujnu prošle godineŠtrok je istražiteljima Uskoka ispričao da su ga Kralj i Žeravica, što izravno, što posredno, uvjeravali da će se to moći riješiti bez problema, jer su te preinake bile izvan onoga što mu je bilo dopušteno lokacijskom i građevinskom dozvolom, ali unutar onoga što je dopuštao postojeći GUP. Štrok je istražiteljima Uskoka ispričao da su mu oni rekli da će se to riješiti tako što će mu se dati nova lokacijska i građevinska dozvola, prilagođena poduzetim zahvatima.

PRVI SUSJEDI Konelov shopping centar Mercante u Dubrovniku; iznad centra nalzi se zgrada Ureda državne uprave, u kojoj je radio Ivo ŽeravicaPRVI SUSJEDI Konelov shopping centar Mercante u Dubrovniku; iznad centra nalzi se zgrada Ureda državne uprave, u kojoj je radio Ivo ŽeravicaŠtrok je odmah nakon prvog tehničkog pregleda ušao u prve polemike sa Žeravicom i Kraljem. To se dogodilo kad mu je Žeravica rekao da se cijena mita povećala sa 120 na 200 tisuća eura. Žeravica je Štroku tada ispričao da je cijena porasla zato što Štrok za izdavanje papira za obnovu hotela Dubrovnik Palace nije platio 60 tisuća eura Stijepi Butijeru, članu dubrovačkog gradskog poglavarstva zaduženom za urbanizam, dugogodišnjem članu Savjeta za prostorno planiranje Hrvatske i vlasniku niza tvrtki pod nazivom Alfaplan. Butijer je inače Kraljev blizak poslovni suradnik, a s njim je i suvlasnik tvrtke Dubrovačka investicijska grupa (DIG). Butijera u Dubrovniku inače smatraju najutjecajnijom sivom eminencijom odjela koji se bavi izdavanjem lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola. Štroka je povećavanje mita jako uzrujalo, pa je čak nazvao Butijera da mu objasni zašto bi mu trebao platiti taj novac, posebice jer oko obnove hotela Dubrovnik Palace nije bilo nikakvih problema, niti je itko prije od njega tražio mito. Od Štroka su još jednom tražili mito, što se vremenski otprilike podudaralo s drugim tehničkim pregledom hotela u travnju 2007.

KONELOVA UPRAVNA ZGRADA u Dubrovniku svečano je otvorena u prisutnosti gradskih čelnikaKONELOVA UPRAVNA ZGRADA u Dubrovniku svečano je otvorena u prisutnosti gradskih čelnikaKako Štrok nije platio traženi iznos, hotel nije prošao na drugom pregledu. Bilo je za takvu odluku i realnih razloga, ali je Tajana Pendo tom prilikom iznijela i neke druge primjedbe, koje uopće nije spominjala pri prvom tehničkom pregledu. Štroka je sve upućivalo na to da je ona u dosluhu i vrlo koordinirana sa Žeravicom, Kraljem i Butijerom. Kralj i Žeravica uhićeni su potkraj prosinca i afera “pet zvjezdica“ dospjela je u žarište zanimanja javnosti.

SUMNJA U KORUPCIJU U Dubrovniku tvrde da je za Libertas nezakonito izdana lokacijska i građevinska dozvolaSUMNJA U KORUPCIJU U Dubrovniku tvrde da je za Libertas nezakonito izdana lokacijska i građevinska dozvolaNakon njihova uhićenja doznalo se i da je protiv Žeravice prošle godine vođena interna istraga zbog teške povrede službene dužnosti. Prijavu je podnio predstojnik ureda Državne uprave Baldo Pušić nakon nekoliko dopisa Ministarstva graditeljstva zbog nepravilnosti pri izdavanju lokacijskih dozvola.

Antun Kralj vlasnik je i osnivač tvrtke Konel, koju vodi sa sinovima. Rast te tvrtke temelji se na brojnim poslovima u sektoru obnove i izgradnje dubrovačkih hotelskih kompleksa, ali i na velikim infrastrukturnim projektima u Dubrovniku i okolici. To se osobito odnosi na Cavtat, gdje je Konel gradio kanalizacijski sustav i lučko pristanište. Sumnja se kako je Kraljeva tvrtka te poslove dobila uz pomoć Luke Korde, načelnika općine Konavle, kojemu je Kralj navodno vrlo blizak. Kraljev Konel, IGH, Butijerova tvrtka Alfaplan, PGM Ragusa i Bilina osnovali su Dubrovačku investicijsku grupu DIG, financijski konglomerat čije su se ponude pojavile na već nekoliko natječaja za kupnju dubrovačkih hotela.

GRADSKI VIJEĆNIK Milo Hrnić kaže da je investitor za hotel More na sumnjiv način ishodio potrebne dozvoleGRADSKI VIJEĆNIK Milo Hrnić kaže da je investitor za hotel More na sumnjiv način ishodio potrebne dozvoleTvrdi se da je tajna poslovnog uspjeha Kraljeva Konela djelomice i u tome što bi Kralj i Žeravica investitorima omogućili brzo rješavanje zahtjeva za građevinsku i lokacijsku dozvolu, a zauzvrat bi investitor kao izvođača radova na projektu uzeo Konel, nerijetko i po dvostruko većoj cijeni od tržišne. U tom višku cijene, koju se plaćalo Konelu, navodno se skrivao mito. S obzirom na visoku cijenu nekretnina u Dubrovniku investitori su često bili skloniji platiti traženi mito nego čekati i po tri godine dok se pitanje građevinske dozvole riješi redovnim kanalima. Kralj je na taj način navodno ucjenjivao brojne privatne građevinske investitore na području Dubrovnika, a navodno su meta njegovih ucjena bile i velike turističke tvrtke poput Valamara.

ŽERAVICA JE OD ŠTROKA tražio još 60 tisuća eura koje treba navodno platiti Stijepi Butijeru iz gradskog poglavarstvaŽERAVICA JE OD ŠTROKA tražio još 60 tisuća eura koje treba navodno platiti Stijepi Butijeru iz gradskog poglavarstvaS druge strane, svi projekti na kojima je Konel izvođač radova teku bez ikakvih problema, a dozvole im bivaju izdane u rekordnom roku. Zato je Uskok počeo istraživati i neke druge građevinske projekte na području Dubrovnika, koji su politički izrazito neugodni za lokalnu HDZ-ovu vlast. Ti projekti sugeriraju da se zakon u Dubrovniku kršio onako kako je to odgovaralo pojedinim građevinskim investitorima, koji su bili spremni potkupiti neke lokalne HDZ-ove dužnosnike.

Kad su Kralj i Žeravica sredinom prošlog tjedna pušteni iz pritvora, Uskok se na takvu odluku žalio, jer kod istražnog suca u vrijeme donošenja te odluke još nije svoj iskaz dao jedan njihov svjedok. To bio lako mogao biti poznati dubrovački arhitekt Vlaho Alamat, koji je surađivao s Kraljem na jednom građevinskom projektu u dubrovačkoj četvrti Lapad. Alamat i Kralj nisu potpisali ugovor, nego se radilo o usmenom dogovoru. Na kraju je Kralj izgurao Alamata iz projekta a za dovršetak gradnje angažirao je jedan zagrebački arhitektonski biro, iako na to nije imao pravo jer je u svim službenim spisima i dozvolama kao projektant bio naveden Vlaho Alamat. Objektu je ipak odobrena uporabna dozvola, iako je zgrada imala više odstupanja od građevinske dozvole. Zbog istog je prekršaja uskraćena lokacijska dozvola hotelu Bellevue Gorana Štroka. Tehnički pregled obaju objekata obavila je Tajana Pendo.

IVAN JARNJAK osobno je otpratio Štroka i Montgomeryja u UskokIVAN JARNJAK osobno je otpratio Štroka i Montgomeryja u UskokAlamat je posjetio Štroka prije nego što se ovaj odlučio javiti Uskoku i ispričao mu što mu se dogodilo. Kad je poslije Uskok ušao u cijelu priču, Alamat je istražiteljima također dao iskaz. Kako je on bio vrlo blizak s Kraljem i s njim surađivao i na drugim projektima, vjerojatno je mogao biti dragocjen izvor informacija Uskoku. Ako je on svjedok koji još nije dao iskaz, Uskok se s pravom boji da bi Žeravica i Kralj mogli utjecati na njegov iskaz sa slobode. Nacional je pokušao stupiti u kontakt s Goranom Štrokom, Williamom Montgomeryjem i Vlahom Alamatom, ali su oni odlučili ostati nedostupni za bilo kakav komentar vezan uz tu aferu.

Razgovor sa sucem

Antuna Kralja Uskok je snimio kako preko telefona nagovara jednog dubrovačkog suca da promijeni svoju odluku u predmetu vezanom uz jedan građevinski projekt. Prateći razvoj situacije, Uskok je došao do saznanja da je taj sudac naknadno doista promijenio tu svoju odluku.

Sukob unutar HDZ-a

William Montgomery znao je da su Kralj i Žeravica samo lokalni eksponenti puno šireg građevinskog lobija, povezanog s vladajućom strankom. Stoga je Štroka sa snimkom ucjene odveo glavnom tajniku HDZ-a Jarnjaku, koji je tako postao inicijator akcije Uskoka.

Kako je Kralj stvorio carstvo

Antun Kralj vlasnik je i osnivač tvrtke Konel, koju vodi sa sinovima. Rast te tvrtke temelji se na brojnim poslovima u sektoru obnove i izgradnje dubrovačkih hotelskih kompleksa, ali i na velikim infrastrukturnim projektima u Dubrovniku i okolici. Tajna poslovnog uspjeha Kraljeva Konela djelomice je i u tome što bi Kralj i Žeravica investitorima omogućili brzo rješavanje zahtjeva za građevinsku i lokacijsku dozvolu, a zauzvrat bi investitor kao izvođača radova na projektu uzeo Konel, nerijetko i po dvostruko većoj cijeni od tržišne. U tom višku cijene, koju se plaćalo Konelu, navodno se skrivao mito.

Vezane vijesti

Presudio im kapitalizam

Presudio im kapitalizam

Bila je sparna lipanjska večer 2008. kad je hrvatski poduzetnik Goran Štrok svečano otvorio vrata svog obnovljenog hotela Excelsior u Dubrovniku.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika