23.01.2008. / 13:27

Autor: Marijana Zrinjski

PRAVA RADNIKA

Sindikat upozorio na sramotno kršenje prava radnika HT-a

U Hrvatskom telekomu kontinuirano se smanjuju radnička prava, a većinski vlasnik, Deutsche Telecom, želi izvući što veći profit iz HT-a na štetu radnika. Sve to pokazuje kako se velike multinacionalne kompanije ponašaju na hrvatskom tržištu, izvlače kapital iz Hrvatske, ne otvaraju nova radna mjesta, već ih zatvaraju. Kazao je danas predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar na konferenciji za novinare i ustvrdio:

"HT se u javnosti proglašava jednom od najpoželjnijih firmi za radnike, ali on to zadnjih godina nikako nije. Plaće radnika HT-a u posljednjih šest godina pale za oko 30 posto, onima sa srednjom stručnom spremom niže su za 11 posto od prosječne hrvatske plaće, a radnicima s visokom spremom plaća se u zadnjih šest godina povećala za svega osam posto, dok se prosječna hrvatska plaća istodobno povećala za 35 posto".

Upozorio je i na to da će novi sustav plaća koji Uprava namjerava uvesti još više oštetiti radnike, jer nije predviđen veći budžet za plaće pa će 60 posto radnika dobiti manju plaću, 25 posto će ostati na istoj, a 15 posto će dobiti veću plaću. Isto tako, upozorio je, u HT-u se radikalno smanjenu jubilarne nagrade, ukinut je dodatak od 0,5 posto na godinu staža, a radnicima koji na posao dolaze u Zagreb iz drugih gradova ne plaćaju se troškovi prijevoza.

Sindikat traži da se masa plaća poveća za 22,5 posto, kako nitko od radnika ne bi dobio manju plaću od sadašnje. Također zahtijevaju plaćanje stvarnih troškova prijevoza, povećanje otpremnina za 20 posto i poštivanje ostalih prava radnika.

Ako se zahtjevi ne ispune, RSRH će organizirati prosvjed ispred uprave Deutsche Telecoma u Bonnu krajem veljača, kao i prosvjede ispred zgrade HT-a u Zagrebu do ispunjenja zahtjeva.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika