23.01.2008. / 14:45

Autor: Marijana Zrinjski, Martina Čizmić

NEOVISNOST KOSOVA

Kosovo bi moglo proglasiti neovisnost 6. veljače

Još se ne zna hoće li Europska unija zajednički priznati neovisnost ili će to svaka država objaviti zasebno

Neovisnost Kosova biti će proglašena 6. veljače. To je danas, pozivajući se na izvore bliske uredu kosovskog premijera Hashima Thaqija, objavio Radio Kosovo. Prema istom izvoru, deklaracija o neovisnosti Kosova trebala bi biti usvojena istog dana na sjednici kosovske skupštine. Odmah nakon toga ostale strane države trebale bi priznati neovisnost Kosova. Još se ne zna hoće li Europska unija zajednički priznati neovisnost ili će to svaka država objaviti zasebno.

Ove najave u skladu su s današnjom izjavom kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua koji je u Japanu, tamošnjim medijima najavio skoro proglašenje neovisnosti. Priznao je da bi im priznaje Japana višestruko pomoglo. Kosovski premijer Hashim Thaqi trenutačno se pak nalazi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu gdje razgovara s najvišim predstavnicima Europske unije i NATO-a o koordinaciji proglašenja neovisnosti Kosova i uspostavi misije EU na Kosovu.

Glasnogovornik KFOR-a Bertrand Bono izjavio je kako će početkom veljače iz Italije na Kosovo stići 560 vojnika.

"Dolazak tog kontigenta ne može se vezati uz proces utvrđivanja statusa Kosova, jer se radi o redovitoj vježbi pripadnika mirovnih snaga", rekao je Bono na konferenciji za novinare.

I u Rumunjskoj su spremni poslati svoje policajce i žandare na Kosovo. U pripremi je 175 ljudi koji bi na Kosovo trebali krenuti nakon što o tome odluči Europska unija. Rumunjski predsjednik Traian Basescu ocijenio je da je time njegova zemlja ispunila obveze preuzete na sjednici Europskog vijeća u prosincu prošle godine.

Ponovio je kako njegova zemlja i dalje podupire dijalog između Beograda i Prištine te kao treba voditi računa o načelu međunarodnog prava o nepovredivosti državnih granica.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika