Objavljeno u Nacionalu br. 637, 2008-01-29

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Divljač za Hipolita

Afrodita se toliko razbjesnila što se Hipolit zavjetovao Artemidi na nevinost da je iz ljubomore prouzročila da se u njega zaljubi Fedra, žena njegova oca, kralja Tezeja

N ije u Ateni bilo ljepšeg mladića od Hipolita, Tezejeva sina. Mladić je bio toliko naočit da su se za njim okretali i muškarci i žene, a posebno mlade djevojke. A on, potpuno nesvjestan svoje ljepote, a uz to poklonik djevice Artemide, stroge boginje lova i Apolonove sestre, izbjegavao je žene i tjelesnu ljubav, iako su mu krišom slale poruke, darove i pisma, nudile mu se na svakom koraku. Na njegovu nesreću, vijest o njegovoj predanosti boginji lova, koja mu je često dopuštala da je prati u traganju za raznim vrstama divljači, koju su zajedno pripremali i jeli, o njegovoj nevinosti i privrženosti Artemidi, koju su Grci smatrali ljepšom čak i od boginje ljubavi, čula je ljubomorna Afrodita i odlučila se uplesti u život atenskog kraljevića. Jedne noć pojavila se, nošena sjevernim povjetarcem, u Hipolitovoj ložnici i počela ga dodirivati dok je spavao. Kad je osjetio kako mu se budi muškost, probudio se i Hipolit, ali na Afroditino iznenađenje hitro skoči iz postelje i zamota se u svilene plahte preplašen, strijeljajući boginju oštrim pogledom: “Velika i zanosna boginjo, koja pokrećeš rađanje i ljubav, zbog koje se pišu ljubavne ode i osjeća puteni zanos bez kojega bi svijet bio pust, molim te da moje ponašanje ne smatraš uvredom. To mi, najljepša od svih, nije bila namjera. Oprosti stoga meni smrtniku i poštuj moj zavjet Artemidi, a to je bezuvjetna nevinost. Da nije tako, nikada ne bih mogao ustuknuti pred tvojim čarima i ljubavnim zovom, štoviše, da taknem tvoje tijelo, za mene smrtnika to bi bila najveća čast.“ Stajao je ogrnut svilom dok mu je lice obasjavala mjesečina, poželjniji nego ikad. I Afrodita ustane iz postelje i priljubi se uz njega. Ali on je blago odgurne i povuče se nekoliko koraka unatrag. Na to je pobjesnila: “Ti smrtni i praznoglavi bijedniče, nema boga ni čovjeka koji me ovako povrijedio. Stoga ću te kazniti najgorom kaznom i neće ti pomoći ni tvoja gospodarica, krvožedna divljakinja Artemida koja se usuđuje uspoređivati se s mojom ljepotom.“ I nestane iz ložnice.


Već sutradan Afrodita je izazvala ljubavni zanos njegove maćehe Fedre, nove žene Hipolitova oca Tezeja, i iz još neugašene ljubomore prouzročila da se ona zaljubi u prelijepog kraljevića. Čuvajući očevu čast, Hipolit je svakodnevno odbijao Fedrina udvaranja, a kad se prelila čaša kraljičina strpljenja, ona se pripremi za groznu osvetu. Pohitala je i prijestolnu dvoranu, u kojoj je Tezej, sjedeći na visokom tronu, vijećao s dvorjanima. i pred svima optužla nevinog Hipolita da ju je htio zavesti. Sav izvan sebe od bijesa, Tezej zazove svog oca Posejdona da ga osveti i spere ljagu s kraljevske kuće. Bog mora odmah na Hipolita pošalje morsku neman koja ga je zatekla u konjušnici dok se spremao na bijeg i preplaši sve konje, koji su ga pregazili i ubili. Tako je skončao jadni Hipolit. Ali ne zauvijek. Inače neumoljiva i okrutna Artemida toliko je tugovala da zamoli boga liječništva Asklepija za pomoć i on oživi Hipolita, a Artemida ga povede sa sobom u južnu Italiju, u Ariciju nedaleko od Rima, gdje je živio pod imenom Virbije i bio za života i poslije smrti štovan kao bog.

Pečeni vepar s oskorušama

Veprovih 6 kotleta prepecite na gradelama. Potopite ih u umak od 10 dag masla i 5 dag pirjane slanine kojoj ste dodali 10 dag suhih oskoruša koje ste 2 sata omekšavali u vodi, žlicu meda od kadulje i 3 grančice ružmarina. Stavite posudu s veprovinom na vatru dok umak uzavre. Začinite i služite s njokima.

Zec u prošeku

Divljeg zeca od 2 kg istavite u pajc od 1 l crne bevande i 1 dl kvasine, s 3 nasjeckane mrkve, korijenom selena, 2 kapule i listovima lovora. Pajc procijedite a povrće ostavite. Na 1,5 dl maslinova ulja zazlatite 2 kapule, 5 režnjeva češnjaka i 10 dag pancete. Kad uvene, dodajte komade zeca, povrće iz pajca, 4 klinčića, žlicu slatke paprike, 2 grančice ružmarina, 2 lista lovora i podlijte s 3 dl mesnog temeljca, 2 dl pajca i 2 dl prošeka. Služite s lovačkim okruglicama.

Vezane vijesti

Otto, zec koji je umislio da je kokoš

Otto, zec koji je umislio da je kokoš

Sjedenje na jajima, kljucanje kukuruzne smjese i odmaranje na prečki u kokošinjcu svakodnevica je svake kokoši, ali su prilično neobične navike za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika