Objavljeno u Nacionalu br. 637, 2008-01-29

Autor: Nacionalova redakcija

EKOLOGIJA

Krave više neće biti krive za globalno zatopljenje

JAPANCI suzbili metan u kravljem želucuJAPANCI suzbili metan u kravljem želucuMnogi ljudi ne znaju da među najveće zagađivače atmosfere spadaju krave, jer stvaraju golemu količinu plinova odgovornih za tzv. efekt staklenika i za globalno zatopljenje. Istraživanja su pokazala da su krave krive čak za pet posto tog negativnog efekta, i to zbog metana, koji iz njihovih želudaca kroz usta izlazi u atmosferu.

Grupa japanskih znanstvenika nedavno je pronašla način kako da se smanji kravlja emisija metana. Prilikom jednog eksperimenta ustanovili su da su krave, kojima je dana određena kombinacija kemijskih sredstava, prestale u želucima proizvoditi metan. Ta kemijska sredstva ne stvaraju nikakve štetne kontraefekte, ni na koji način ne utječu ni na meso ni na mlijeko tih krava. Riječ je o vrlo jeftinim kemikalijama koje bi se trebale stavljati u stočnu hranu, čime bi se znatno smanjilo globalno zatopljenje.

Vezane vijesti

Anticiklona spasila naciju od smrzavanja, a Sanadera od blamaže

Anticiklona spasila naciju od smrzavanja, a Sanadera od blamaže

Iako Ina ima ugovor s Gazpromom, Vlada nije sigurna kada prirodni plin stiže iz Rusije u europske zemlje i Hrvatsku. No, olakotna okolnost je da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika