Objavljeno u Nacionalu br. 637, 2008-01-29

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

Sve je bolje uz Tarikov šarm

Priznajem da mi je Tarik super i simpa kad vodi kvizove, pjeva, šali se, daje intervjue, imitira Ćiru… u svakom agregatnom stanju, osim glumačkom. Tako je i s ovim novim kvizom - iako su pravila potpuno drukčija nego u 'Milijunašu', filing je isti

Zrinka PavlićZrinka Pavlić AVET ČARAPE NADVIJA SE NAD HRVATSKOM

Dan za danom, HTV1, petak, 13.25

Još jednu bljutavu juhu za ispunjavanje programskih rupa radnim danom popodne od svih dosadašnjih izdvaja to što je još gluplja i dosadnija. Barbara Štrbac ovaj je petak imala problema s izražavanjem već od samog početka, kada je Maji Posavec, pjevačici grupe Detour rekla: „Mnogi naši gledatelji sada vas gledaju i misle: OVO NIJE DETOUR, TO JE NEKI DRUGI BEND“. Sirota Posavčeva na nekoliko se sekundi zbunila kao da ju je dugokoso blebetalo upravo zapitalo smije li si njezinim mikrofonom iskopat šmrklju iz nosa, a kako i ne bi?! No tu nije bio kraj. Nakon benda koji i jest i nije Detour Barbara je ugostila uzgajivača bonsai stabala, kojemu je postavila pitanje: „Uživate li u uzgajanju bonsai stabala? Smiruje li vas to“?

Ne, Barbara, to ga živcira. Dapače, najradije bi na svaki mini-borić navalio posebnom vrstom zabranjenih pesticida jer ih MRZI. Zato je i postao uzgajivač bonsaija. Barbarini su se biseri nastavili nizati u nepreglednu ogrlicu kada joj se u studiju pridružila izvjesna „gospođa Branka“, koja će, rekoše nam, svakoga dana (ili svakoga petka, vrag bi ga znao) govoriti o modi ZA SVIH! Super mi je taj izričaj, u kojem nakon prijedloga ZA dolazi genitiv (SVIH). Evo jedinice iz hrvatskog za MUTAVIH VODITELJICA!

Gospođa Branka se, pak, pobrinula da Barbara ne ostane jedina s govornim problemom iz kategorije „mala matura mi je Mount Everest“ pa je razvezla o čarapama, ali isključivo u jednini. „Svilena čarapa pojavljuje se u osamnaestom stoljeću“, reče, a ja odmah zamislih jednu jedinu svilenu čarapu kako se poput aveti nadvija nad Europom. Bolje da vam niti ne kažem što sam zamislila kada je rekla da muškarci vole pogledati „lijepu žensku nogu“. S tim izbjegavanjem množine pri spominjanju stvari koje obavezno dolaze u paru odgojit će cijelu generaciju fetišista koji se pale na amputacije. Dodamo li i zaključni dio emisije, u kojem je riječ bila ni manje ni više nego o horoskopu (još samo fali da dovedu babu Ikušu koja će gatat iz kave), ispada da će emisija odgojiti i cijeli jedan naraštaj koji se pali na lobotomiju.
Ocjena: teški užas (1)


TARIK I FRIZERKE

Jedan protiv sto, HTV1, nedjelja, 20.00

Priznajem da mi je Tarik super i simpa kad vodi kvizove, pjeva, šali se, daje intervjue, imitira Ćiru… u svakom agregatnom stanju, osim glumačkom. Tako je i s ovim novim kvizom - iako su pravila potpuno drukčija nego u „Milijunašu“, filing je isti. Emisija nema nikakve veze s kvizovima znanja u kojima sudjeluju pametnjakovići (Kviskoteka), nego je više nalik nagradnoj igri s pitanjima izvučenim iz Smiba, Modre laste i Mikijevog zabavnika, ali uz Tarika i njegov tko-pjeva-zlo-ne-misli šarm sve je bolje. Gledanje Tarika kako električaru iz Gornjih Bunjevaca i frizerki iz Lijevih Štefanki pomaže osvojiti desetak tisuća kuna zabavnije je i manje uvredljivo za inteligenciju nego gledanje isto takvih vratolomija, ali bez Tarika.
Ocjena: sasvim solidno (+3)

SOVA I SJENICA

Red Carpet, Nova TV, nedjelja, 22.50

Ovotjedno izdanje „Red Carpeta“ vrlo je ilustrativan primjer razloga iz kojeg me užasno nervira kada u propagandnoj pjesmi za Novu TV voditeljica Mia Kovačić odrepa: „Ako te zanima nešto iz KULTURE, glazbe ili filma…“ pa potom najavi RC. Mislim, ak u toj trač-treš ljigi ima ičega što ima veze s kulturom, mora da će ta kultura postati prepoznatljiva tek arheolozima iz 250. stoljeća nakon drugog Kristovog do-laska. Jer će tada kultura biti svaki fosilizirani žniranac i kostur pazinskog purana. U bilo kojem drugom kontekstu, Red Carpet je, s iznimkom povremenih i izoliranih incidenata inteligencije, jednostavno glup. Napravili su prilog o nekakvom trash-festu u Srbiji koji se zove „Grand Show“, a Daniel i Mia u studiju to su tak frfljavo najavili (misleći, naravno, da su kul i otkačeni ko em-ti-vi) da nisam bila sigurna govore li o turbo-folk manifestaciji ili bombardiranju Srbije i Čačka. U nji-hovu obranu može se kazati samo to da ni prilog nije mnogo pomogao. Tako je dobro opisao čitav fenomen da sam morala guglat ne bih li si cijelu priču prevela s marsovskog. Nastavljajući s velebnim kulturnim ozračjem potom su napravili prilog o nekakvoj curi koja je kakti „bosanska Paris Hilton“, a nitko živ osim njih i šljokičavo nalarfanog polusvijeta koji se muva tamo gdje se pojave njihove kamere - nema BLAGE VEZE o kome to oni. Nadrealno dobar bio je i ljubljeni mi Boris Banović, koji je prilog iz Park Cityja i odijevanju filmskih zvijezda na filmskom festivalu u Sundanceu snimio bacakajući se po snijegu, čučeći uz kamin i preuzimajući snimke slavnih valjda s Youtubea. Tak je prilog mogao snimiti i u Korenici. Sve u svemu, bijedna neka ekipa. Nit imaju veze s kulturom nit s glamurom. A rugaju se kojekakvim „posvudušama“ i „iventušama“. Sova i sjenica su za njih Kant i Hegel.
Ocjena: božesačuvaj (-1)

SKRIVENI TALENTI

Iza ekrana, HTV1, petak, 17.25

Prilog o snimatelju HTV-a, Vladimiru Bartolecu, prikazao je simpatičnog čovjeka koji je, iako govori striktno „purgerskom spikom“, ono što radi objasnio elokventnije i inteligentnije nego devedeset posto profesionalnih TV voditelja. Nekoliko kadrova u kojima su prikazane snimateljeve slike zagrebačkih fragmenata pokazale su pak da najveće kreativce na Hrvatskoj televiziji najčešće ne vidimo pred ka-merama, iako bez njih ne bi bilo većine domaćeg programa.
Ocjena: odličan (5)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika