Objavljeno u Nacionalu br. 637, 2008-01-29

Autor: Maroje Mihovilović

RAT ZA SRBIJU

Sve se vrti oko Kosova

ŠEF NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nije pridobio srbijanskog predsjednika Borisa TadićaŠEF NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nije pridobio srbijanskog predsjednika Borisa TadićaSadašnji događaji u Srbiji i oko Srbije bitno će utjecati na rasplet u jugoistočnoj Europi sljedećih godina, a možda i desetljeća. Oni na prvi pogled izgledaju nepovezani, ali su zapravo tijesno uzajamno povezani. Jedan od tih događaja već se zbio - potpisivanje rusko-srbijanskog energetskog sporazuma u Moskvi u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i srbijanskog premijera Vojislava Koštunice. Tim je činom Srbija svoju sudbinu u energetskoj sferi potpuno vezala za Rusiju, ali joj je omogućila i veliki ulazak u druge privredne sfere. Učinila je to ne samo zbog energije, nego i zbog političkih razloga, jer Rusija podržava Srbiju u pitanju Kosova.

Drugi događaj, sljedeće nedjelje, bit će drugi krug srbijanskih predsjedničkih izbora, čiji je ishod neizvjesniji nego ikad dosad. U prvom krugu nacionalist Tomislav Nikolić dobio je više glasove od Tadića, njih dvojica idu u drugi krug, a sad se procjenjuje kome će pripasti glasovi kandidata koji su u prvom krugu otpali. Ključno je kome će pripasti glasovi Velje Ilića, kandidata kojeg je u prvom krugu podržavao premijer Koštunica. Iako su Tadićeva Demokratska stranka, Koštuničina Demokratska stranka Srbije i Ilićeva Nova Srbija skupa u vladinoj koaliciji, Koštunica i Ilić zasad ne žele dati podršku Tadiću, nego ga ucjenjuju, i to u vezi s onim što se trebalo dogoditi ovog ponedjeljka.


Bilo je najavljeno da će 28. siječnja Srbija s Europskom Unijom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Značajan broj država članica Europske Unije podržao je potpisivanje tog sporazuma, iako Srbija ni izdaleka nije ispunila sve obveze koje su joj bile dane, u prvom redu obvezu pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Te su zemlje spremne na ovakvo popuštanje Srbiji iz dva ključna razloga.

Jedan je pariranje Rusiji u njenim naporima da proširi svoj utjecaj na Srbiju, gdje Rusija ima dva velika simpatizera, Koštunicu i Nikolića, a gdje je Rusija povukla i neke poteze da k sebi privuče i Tadića. No drugi je razlog još važniji, a taj je povezan s četvrtim događajem koji treba uslijediti.

Riječ je o proglašenju neovisnosti Kosova. Ključne zapadne zemlje već su odlučile da Kosovo bude neovisno, pa se čeka pogodan trenutak kad će vlada Kosova proglasiti neovisnost, a te zapadne zemlje - među kojima su SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija - priznati neovisno Kosovo. Iako su vodeći ljudi Kosova najavljivali da će neovisnost proglasiti još u prosincu, dogovoreno je da se s tim pričeka dok prođu srbijanski predsjednički izbori, jer je svima jasno da bi proglašenje neovisnosti Kosova raspirilo nacionalističke strasti u Srbiji, što bi pak sigurno dovelo do pobjede Nikolića na izborima, raspada sadašnje vladine koalicije i stvaranja antizapadne, proruske vladajuće koalicije Nikolića i Koštunice.

Zato su vodeće zapadne zemlje skovale plan da se takav razvoj događaja spriječi unatoč proglašenju neovisnosti Kosova. Prema tom planu, 28. siječnja trebao se u Bruxellesu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europske Unije i Srbije, čime bi Unija dala veliki dar Srbiji, a Srbija pokazala svoje europske namjere, što bi pomoglo na izborima proeuropski nastrojenom Borisu Tadiću, a i ojačalo položaj njegove stranke u vladinoj koaliciji.

No to je potpisivanje spriječio Koštunica. On je već nekoliko puta ucjenjivao Tadića a sad mu je u postavio novi ultimatum ako želi da ga podrži na izborima. Koštunica je rekao da se neće protiviti potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom Unijom pod uvjetom da će se taj sporazum automatski razvrgnuti ako Europska Unija pošalje na Kosovo svoju misiju, koja bi trebala preuzeti kontrolu nad Kosovom od Ujedinjenih naroda i pripremiti njegovu potpunu neovisnost. Sporazum, naravno, ne bi vrijedio ni ako Unija prizna neovisnost Kosova. Tadić je - zasad - taj ultimatum odbio, procjenjujući da bi politički mnogo izgubio kad bi ga potpisao. Upravo zbog tog Koštuničina ultimatuma u Europskoj Uniji su odustali od potpisivanja sporazuma dok se situacija ne razbistri.

Drugi krug izbora bit će vrlo značajan. Naravno, ako pobijedi Nikolić, situacija će biti mnogo jasnija. Ako pobijedi Tadić, trebat će pričekati kakvi će biti daljnji koraci, hoće li biti potpisan sporazum s EU, te što će se događati kad Kosovo proglasi neovisnost, što će biti ključni trenutak koji će definirati poziciju Srbije.

Srbija je na prekretnici, zbog toga je na prekretnici uvelike i razvoj ukupnih političkih procesa u jugoistočnoj Europi. Ovisno o raspletu, politika zapadnih zemalja prema ovom području morat će se redefinirati. Ona nije bila uspješna, što se vidi po tome što je Rusija uspjela izigrati Europsku Uniju na ovom važnom europskom području.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika