Objavljeno u Nacionalu br. 639, 2008-02-12

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Lešade iz mora strasti

Kama napne luk od šećerne trske, na tetivu od pčela umetne strelicu s vrškom od bodljikavog cvijeća prepunog ljubavnog napitka i odapne je ravno u srce nepomičnog Šive

Veljko BarbieriVeljko BarbieriKama, indijski bog žudnje i strasti, sličan grčkom Erosu koji je stvarao svijet plivajući podmorjem s krilatim ražama, rođen je voljom bogova iz svemirske plodne vode kao njihov prvorođeni sin. Odmah je oko sebe počeo širiti Žudnju, prvu tjelesnu silu svijeta u kojoj se krio zametak uma i mudrosti. Iako tek rođen, nikad nije poprimio izgled bucmastog dječarca poput rimskog Kupida, inačice grčkog Erosa, više djeteta nego dječaka, nego je od početka izgledao kao prekrasan mladić u kojeg se odmah zaljubila boginja spolne strasti, prelijepa Rati, i oni su se podavali jedno drugome, blagoslivljajući ljude i bogove žudnjom, tjelesnim užitkom i strašću. Zanesene bogove napao je strašni demon Taraka, koji je zahvaljujući svom ratničkom životu i tjelesnoj suzdržanosti od stvoritelja Brahme dobio snagu kojoj se nitko nije mogao suprostaviti. Dobio je i okrutnost i nesmiljenost i svi njegovi neprijatelji, bilo da su se Taraki zamjerili, bilo da su bili potpuno nevini, završavali su krvavom smrću, u teškim mukama. Bogovi su vijećali kako da se suprostave nepobjedivom demonu pa su pozvali k sebi lijepoga Kamu i njegovu ljepoticu Rati, koji su bili u stalnom zgrljaju, i izgovore im svoju molbu: “Poslušaj nas, lijepi Kama, ti koji širiš žudnju. Tarakiju se može suprostaviti samo potomak Šive, najvećeg među nama, koji nas izbjegava zbog strasti i nagona kojima si nas obdario, a i kloni se onako nesavladiv i strašan već odavno sukoba sa svojim i našim neprijateljima, jer je svoju tjelesnost potpuno potisnuo i samo meditira na obali mora stvaranja. Pođi stoga k Šivi i spasi nas od nepobjedivog i krvavog Tarake.“ “Mili oci i bogovi nastanka, pa kako ja, ovako nježan i stalno nošen žudnjom, mogu nagovoriti moćnog, ozbiljnog i strašnog Šivu, kojemu je nadređen jedino nedodirljivi Brahma, i privoljeti ga da nam pomogne?“ “Ti i tvoja Rati posjedujete moći kojima možete potaknuti srce i tijelo velikog Šive da pogleda svoju nekoć ljubljenu družicu, silnu boginju Parvati, te da se opet sjedine i podare nam sina koji će svladati groznoga Taraku.“ I upute se Kama i Rati na obalu mora gdje je meditirao moćni Šiva.


Kad se dovoljno prikradoše, napne Kama svoj luk od šećerne trske i na tetivu od postrojenih pčela umetnu strelicu s vrškom od bodljikava cvijeća prepunog ljubavnog napitka i odapne je ravno u srce nepomičnog Šive. Velikog boga obuzme žudnja, duh mu se vrati u tijelo i stade dozivati svoju ženu Parvati. Ona je radosna doletjela na krilatim slonovima i odmah se podadoše jedno drugome u dugotrajnom zagrljaju. Kad je Šiva izišao iz njezina tijela, rodi Parvati moćnog boga rata, nesavladivog Kartikeju, i on odmah pohita u boj s Tarakom, sustigne ga u bijegu i odmah pogubi. Bogovi su bili spašeni. No umjesto zahvalnosti što je pomogao da svi ne izginu, Šiva, koji više nije mogao izići iz svog tijela, za kaznu oduzme Kami njegovo tijelo i bog žudnje sada je bio samo duh pa ga nije mogla dotaknuti ni utješiti njegova ljubljena Rati. No i dalje je oko sebe širio žudnju, koju i danas osjete ribari brahmani kada love ribu u svemirskom moru.

LEŠADA OD ŠARUNA ILI ŠNJURA

Na posteljicu od 1 kg ploški krumpira, 0,5 kg sjeckane španjolske kapule i 2 bijele kapule, 5 režnjeva češnjaka i stručka petrusimula položite 1 kg šaruna s dva lista lovora. Podlijte bijelom bevandom i ulijte 1 dl maslinova ulja.
Posolite i popaprite paprom u zrnu pa skuhajte gustu lešadu.

CRNA LEŠADA OD PAUKA

Na 1 dl maslinova ulja zastaklite 75 dag kapule i 6 režnjeva češnjaka. Dodajte ribu pauka od 1 kg, izrezanog na komade, obrašnite, posolite, popaprite, zalijte s 2 dl crna vina i kuhajte podlijevajući istim vinom pomiješanim s 1 dl prošeka dok ne dobijete gotovo ljepljivu lešadu. Ostavite da se stisne i ohladi u hladioniku. (Umjesto pauka možete upotrijebiti škarpinu ili škarpuna.)

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika