Objavljeno u Nacionalu br. 639, 2008-02-12

Autor: Berislav Jelinić

DOKAZI PROTIV GOSPARSKE MAFIJE

Štrokove snimke ucjenjivača

PODUZETNIK GORAN ŠTROK snimio je diktafonom skrivenim u džepu i nadzornim kamerama Ivu Žeravicu i Antuna Kralja kad su od njega tražili mito kako bi mu pomogli srediti papire za otvaranje hotela Bellevue

GORAN ŠTROK, poduzetnik i vlasnik Jadranskih luksuznih hotela, više se puta sastajao s Ivom Žeravicom i Antunom Kraljem u svom hotelu Palace, a te je sastanke odlučio snimati kad je shvatio da se od njega traži mitoGORAN ŠTROK, poduzetnik i vlasnik Jadranskih luksuznih hotela, više se puta sastajao s Ivom Žeravicom i Antunom Kraljem u svom hotelu Palace, a te je sastanke odlučio snimati kad je shvatio da se od njega traži mitoNacional posjeduje ekskluzivne audio i video snimke sastanaka na kojima su Ivo Žeravica, pomoćnik šefa Ureda državne uprave u Dubrovniku, i Antun Kralj, dubrovački građevinski moćnik, tražili mito od poduzetnika Gorana Štroka kako bi mu pomogli srediti papire za otvaranje hotela Bellevue. Zahvaljujući tim snimkama Uskok se uključio u taj slučaj te pribavio i dodatne snimke na temelju kojih su potkraj prosinca 2007. Žeravica i Kralj uhićeni, a cijeli je slučaj dospio u središte pozornosti kao korupcionaška afera “Pet zvjezdica“.

Od Štroka su Žeravica i Kralj počeli tražiti mito kako bi mu osigurali izdavanje uporabne dozvole za hotel Bellevue. Prvi put su tražili 120 tisuća eura, a zatim se taj iznos povećao na 200 tisuća eura. Štrok nije htio platiti mito te se savjetovao sa svojim suradnicima kako da to izbjegne. Među ostalim, razgovarao je i s Williamom Montgomeryjem, članom upravnog vijeća Štrokovih Jadranskih luksuznih hotela, koji mu je savjetovao da snimi razgovore s osobama koje su od njega tražile mito. Te snimke trebale su poslužiti Štroku kao inicijalna potvrda da on priče o traženju mita ne izmišlja, te na temelju kojih bi se poslije u taj slučaj uključio Uskok. Štrok je odlučio prihvatiti Montgomeryjev savjet.

Više puta sastajao se sa Žeravicom i Kraljem u svom hotelu Palace. Te je sastanke odlučio snimati, ali kako to nikad prije u životu nije radio, isprva je u tome imao problema. Osobe koje su od Štroka tražile mito osjećale su se toliko moćnima da uopće nisu sumnjale da bi zbog toga mogle imati neugodnosti. Zato su se sa Štrokom pristale sastajati praktično na javnom mjestu. Svi sastanci koje je Štrok snimao održali su se u foajeu hotela Palace, gdje je lijepo uređen Sunset bar. Oko njih je uvijek bilo i drugih gostiju hotela.

Prvi razgovor u kojem je Žeravica od Štroka tražio mito Štrok nije uspio snimiti jer je Štrok bio neupućen u te stvari. Štrok je prihvatio Žeravičinu sugestiju da sjednu za stol blizu umjetnog vodopada u hotelskom baru. Sjeli su previše blizu, tako da se na snimci čuo samo šum vode. Ništa drugo se i nije moglo čuti jer je Štrok razgovor snimao digitalnim diktafonom, koji je stavio u džep sakoa. Praktično je snimao te razgovore kao što novinar radi intervjue, ali diktafon nije držao na stolu, nego mu je bio skriven u džepu. Već je to pogoršalo kvalitetu tona, a kad su još sjeli ispod umjetnog vodopada, snimci nije bilo spasa.

Štrok je snimio još jedan razgovor sa Žeravicom. Razgovarali su o mitu koje je on trebao platiti. Ta je snimka bila kvalitetna, ali ju je Štrok nehotice uništio kad ju je htio reproducirati svojim suradnicima. Naprosto nije znao rukovati diktafonom. Bila je to i za njega neugodna i stresna situacija. Na kraju je ipak uspio snimiti najmanje tri razgovora koja su inicirala aferu “Pet zvjezdica“. Zadnji od tih razgovora osim Štroka je snimao i Uskok. Uskok je zamolio upravu hotela Palace i da sačuva snimke sigurnosnih kamera, koje su snimile Žeravicu dok čeka Štroka na recepciji hotela, a kasnije Štroka i Žeravicu kako izlaze iz hotela i rastaju se ispred hotela Palace.


ŠTROK I ŽERAVICA Poduzetnik i pomoćnik šefa Ureda državne uprave u Dubrovniku snimljeni su nadzornom kamerom hotela PalaceŠTROK I ŽERAVICA Poduzetnik i pomoćnik šefa Ureda državne uprave u Dubrovniku snimljeni su nadzornom kamerom hotela PalaceŠtrok je kao investitor u obnovu hotela Bellevue ishodio lokacijsku i građevinsku dozvolu, ali je prilikom izvođenja radova od njih jednim dijelom odstupio. Zato nije uspio proći na tehničkom pregledu hotela, što je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole. Nakon toga Žeravica i Kralj počeli su od njega tražiti mito da mu pomognu riješiti problem. Isprva su tražili 120 tisuća eura mita, što se povećalo na 200 tisuća eura upravo nakon prvog tehničkog pregleda u studenome 2006.

Štrokovim suradnicima već je tada bilo čudno što žena koja je radila taj pregled nije dala jednoznačne primjedbe na neke nedostatke, ali nisu se previše bunili jer su bili svjesni da su napravili prekoračenja u radovima. Ostavljen im je rok od 90 dana za otklanjanje nedostataka, a oni su dotad sanirali oko 90 posto primjedbi. Štrok je poslije istražiteljima Uskoka ispričao da su ga Kralj i Žeravica uvjeravali da će se to moći riješiti bez problema, jer su te preinake bile izvan onoga što mu je bilo dopušteno lokacijskom i građevinskom dozvolom, ali unutar onoga što je dopuštao postojeći GUP. Međutim, Štrok je vrlo brzo doznao da Žeravica od njega očekuje mito kako bi riješio taj problem. To mu je Žeravica ispričao 9. siječnja 2007. na sastanku u hotelu Palace. Žeravica mu je u tom razgovoru otvoreno rekao da bi trebao platiti mito kako bi prošao tehnički pregled, te da će ga to koštati 1,5 milijuna kuna. Dijelovi razgovora iz kojih se to vidi tekli su ovako:

Žeravica: Puno je igara i vi ste u poziciji i sad jednostavno nešto kupujete... Vi ste dovedeni u tu poziciju.
Štrok: Da?
Žeravica: Vi ste dovedeni u poziciju da nešto kupujete.
Štrok: Da nešto kupujem?
Žeravica: Da. Vi sad nešto kupujete. Spletom okolnosti, tako je. Vi sad ovaj tehnički, doslovno...
Štrok: No, no, moram kupit.
Žeravica: Doslovno, ako hoćete, morate kupiti.
Štrok: Da, da, znam, znam. Ja to znam da moram kupiti. Sve mi je jasno...
Žeravica: Kad se sve zbroji, Antunu bi na računu trebalo ostati milijun i pol kuna.
Štrok: Jebem ti, pa to je dvjesto hiljada eura.

Žeravica je Štroku u tom razgovora objasnio kako bi i komu trebao platiti mito. Rekao mu je da bi taj iznos trebao platiti tvrtki Konel, u vlasništvu Antuna Kralja, koja je bila podizvođač radova na obnovi hotela Bellevue. Iznos bi se fakturirao kao nešto uvećana cijena izvođenja radova, koja bi inače bez mita bila 11 milijuna kuna. Žeravica je Štroku rekao i da je o tome razgovarao s Kraljem. Taj svoj razgovor s Kraljem Štroku je opisao ovako: “Ja ne znam sad koliki su njegovi apetiti... Ja sam ga pitao otvoreno: ‘Antune, kolika je cifra u pitanju?’ On je rekao da je u pitanju nekih 11 milijuna kuna. Rekao sam mu: ‘Antune, mislim da se tu može naći sasvim pristojno materijala da se ovo odradi. On mi je na to rekao da može. Znači, to je nešto što vi... Sad otvoreno govorim, kao da se ispovijedam.“

Štrok se pokušao dogovoriti da taj iznos isplati nešto kasnije, potkraj 2008., kad bi se trebali početi izvoditi radovi na obnovi hotela Kompas, ali je to Žeravica odbio, rekavši Štroku da je Kompas zaseban slučaj “po cijenama koje ćete opet vi korigirati“.

Štroka je posebno naljutilo to što se cijena sa 120 popela na 200 tisuća eura. On je o tome razgovarao i s Antunom Kraljem. Kralj ga je također posjetio u hotelu Palace početkom siječnja. Razgovor u nekim dijelovima nije baš bio ugodan, jer je Kralj bio nezadovoljan što mu novac već nije uplaćen. U jednom dijelu tekao je ovako:

NAKON SASTANKA nadzorna kamera je pola sata kasnije zabilježila kako Goran Štrok ispraća Ivu Žeravicu iz hotela Palace. Nastavili su razgovor i pred hotelomNAKON SASTANKA nadzorna kamera je pola sata kasnije zabilježila kako Goran Štrok ispraća Ivu Žeravicu iz hotela Palace. Nastavili su razgovor i pred hotelomKralj: Ti si se napio hladne vode, kako si rekao ono u Bellevueu.
Štrok: Jesam! Jako.
Kralj: Slušaj! Pit ćeš i dalje hladnu vodu, prijatelju...

Potom ga je Kralj podsjećao da mu je sredio izravne sastanke s Anuškom Šutalo i Božidarom Benićem, koji su bili uključeni u tehnički pregled Bellevuea, te da je Štrok zato presedan u Dubrovniku. Taj razgovor pokazuje da Kralj praktično kontrolira dužnosnike koji imaju značajne uloge u postupku koji prethodi izdavanju uporabnih dozvola u Dubrovniku, da on može srediti da se ti dužnosnici neformalno sastanu s investitorima i pomognu im “premostiti“ nedostatke u njihovim projektima. Sumnju da se radi o neprimjerenom odnosu i zakonski upitnom angažmanu državnih službenika pobuđuje ovaj dio razgovora Kralja i Štroka:

Kralj: Pazi, prije tebe nitko, ni s kim nisu sjedali. I tvrdim ti, iza tebe ni s kim neće nikad sjedit.
Štrok: Dobro.
Kralj: A o njima tebi ovisi Bellevue. Ja sam ti rekao, Gorane, molim te, primi ih. Ništa drugo nisam rekao. Obavi razgovor s njima.
Štrok: I ja sam...
Kralj: Obavio si korektno razgovor i to, ali zapamti - ti si prvi u gradu!
Štrok: Dobro.
Kralj: Inače s njima nema razgovora.

Štrok se potom Kralju nakratko požalio zato što mu je Žeravica povisio cijenu mita sa 120 na 200 tisuća eura. Kralj je pokazao razumijevanje za njegovo negodovanje:

Kralj: Nije mi trebao Žera podizat to.
Štrok: Tko to?
Kralj: Žera, Žeravica. Ja ga zovem Žera... Ta dva - ta ženska i taj čovjek. To je moj obraz. To te ne smije koštat. To ja činim Goranu Štroku. I to nitko ne smije doznat.
Štrok: Pa to nitko i ne zna!
Kralj: Pazi, ta dva...
Štrok: To nitko i ne zna!
Kralj: Oni nisu u njegovoj službi. Jedna je iz drugog ministarstva, a drugi je u MUP-u! On je u MUP-u!

Kralj i Štrok sastali su se i početkom ožujka 2007. kako bi razgovarali o tehnici prebacivanja mita za uporabnu dozvolu. Mito je očito već trebalo biti uplaćeno, ali se to još nije dogodilo. Tvrtka Međimurje, koja je bila glavni izvođač radova, trebala je dobiti taj novac na svoj račun, a potom ga transferirati Kraljevu Konelu. Kralj je 5. ožujka 2007. sa Štrokom u hotelu Palace o tome razgovarao ovako:

Kralj: Oni nisu prebacili. Aaa, ja sam ušao u rat s njima sada, definitivno. Možeš li ti organizirati da meni Međimurje prebaci pare?
Štrok: Mogu.
Kralj: Da ih nagaziš i rečeš: “Kompletno prebacite!“
Štrok: Dobro.
Kralj: Ja iz toga izdvajam za njega.
Štrok: Za koga?
Kralj: Za Ivu (Žeravica op. a.).
Štrok: Aha.
Kralj: Nema više dvjesta.
Štrok: Dobro.
Kralj: Rekao sam mu da je bio nekorektan. On je onda meni uzvratio - da je vjerojatno kako su listali dokumentaciju dalje, dok su je išli dizat, da je tu problema ohoho.
Štrok: Ali...

HOTEL BELLEVUE na kojem je tvrtka Antuna Kralja (desno) radila kao podizvođač: mito je trebalo biti isplaćeno kao višak novca na njen računHOTEL BELLEVUE na kojem je tvrtka Antuna Kralja (desno) radila kao podizvođač: mito je trebalo biti isplaćeno kao višak novca na njen računŽeravica je Štroku rekao i da je cijena mita porasla zato što Štrok za izdavanje dokumenata za obnovu hotela Dubrovnik Palace nije platio 60 tisuća eura Stijepi Butijeru, članu dubrovačkog gradskog poglavarstva zaduženom za urbanizam, dugogodišnjem članu Savjeta za prostorno planiranje Hrvatske i vlasniku niza tvrtki pod nazivom Alfa-plan. Butijer je Kraljev blizak poslovni suradnik, a s njim je i suvlasnik tvrtke Dubrovačka investicijska grupa (DIG). Butijera u Dubrovniku smatraju najutjecajnijom sivom eminencijom odjela koji se bavi izdavanjem lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola. Štroka je povećavanje mita jako uzrujalo pa je čak nazvao Butijera da mu objasni zašto bi mu trebao platiti taj novac, pogotovo stoga što s obnovom hotela Dubrovnik Palace nije bilo nikakvih problema, niti je itko prije od njega tražio mito. Međutim, Butijer je o tome odmah informirao Žeravicu.

To se vidi i iz dijela razgovora koji je Žeravica sa Štrokom vodio 28. studenoga 2007. u hotelu Palace. Taj je razgovor snimao i Goran Štrok, a već su u cijelu akciju bili uključeni i agenti Uskoka, koji su također snimali taj sastanak. Žeravica je Štroku ispričao detalje njegova sastanka s Butijerom.

Žeravica: Vi ste u jednom momentu sjeli s gosparom Butijerom, ali ste polučili krajnje negativan rezultat.
Štrok: Ne, ne, to se... Ja se tu apsolutno slažem.
Žeravica: Sami ste sebe zakopali, a da niste bili ni svjesni da ste se zakopali.
Štrok: Zašto? Ja ću vam reći zašto. Ivo, ja sam njemu došao i rekao, Stijepo, od tvoje strane nije fer da si meni rekao da si svoje račune podmirio, što si trebao podmiriti i platiti. Ti to nisi ni podmirio, niti si to platio i to je nefer.
Žeravica: To je njegov obraz.
Štrok: Eto, i ja sam mu rekao da je to nefer.
Žeravica: Sinoć nam je reprezentirao, to je vaš problem...

Kasnije, u istom razgovoru, Štrok i Žeravica razgovarali su o više tehničkih aspekata Štrokovih problema s hotelom Bellevue, ali su se vratili usuglašavanju svih pojedinosti oko isplate mita za uporabnu dozvolu. Kako je u toj fazi u cijeli slučaj bio uključen i Uskok, sljedeći sadržaj razgovora poslužit će i kao dokaz u postupku koji se vodi protiv Kralja i Butijera. Taj je dio razgovora 28. studenoga 2007. tekao ovako:

Štrok: Jel ostaje, jel ostaje, samo malo da se diskauntira naš dogovor. Jel može?
Žeravica: Ako mislite ono kad ste mi dali ruku...
Štrok: Da.
Žeravica: Ja sam to ljudima prenio i to je njima dovoljno.
Štrok: 150 hiljada (eura op. a.).
Žeravica: A?
Štrok: Jel 150 hiljada u redu? Molim?
Žeravica: 120.
Štrok: 120 hiljada. 120. Fine. Evo.
Žeravica: To ste vi rekli.
Štrok: Slažem se. Bilo je - poslije smo išli na 200. Pa ste rekli treba više...
Žeravica: A, ne, ne, ne. To nije bilo moje, to nema šanse.
Štrok: A rekli ste na kraju 200.
Žeravica: Jesam, ali gledajte, ja kurir...
Štrok: Jesam ja rekao, teško mi je. Previše je.
Žeravica: Ne želim biti kurir.
Štrok: Dobro.
Žeravica: Nemojte vi mene krivo shvatit.
Štrok: Dogovoreno. Znači 120 hiljada kada je gotovo - imate ih.
Žeravica: Ali vaš projektant mora potpisati zamolbu i biti spreman 24 sata.
Štrok: I bit će. I bit će...
Žeravica: Oni će ići afirmativno. Možemo li? Ajmo ruku pod ruku... Bez trvenja.
Štrok: Dogovoreno.

Na temelju toga i drugih razgovora koje su Kralj i Žeravica vodili posljednjih mjeseci Uskok je ih je potkraj prošle godine priveo. Nakon uhićenja osumnjičenih pokazalo se da je afera “Pet zvjezdica“ puno šira od slučaja koji je njome zasad obuhvaćen. Afera “Pet zvjezdica“ zapravo je stvorila preduvjete da Uskok temeljito istraži ozbiljnu sumnju da se za najveći dio turističkih investicija u Dubrovniku mora plaćati mito dobro umreženom lokalnom građevinskom i pravosudnom lobiju, koji je poslovno i interesno povezan s lokalnom HDZ-ovom vlašću, ali i tvrtkom IGH. Način na koji je bivši američki ambasador i vojni specijalac William Montgomery osmislio čitavu akciju doveo je do sukoba vrha HDZ-a s lokalnom stranačkom organizacijom. On je osmislio sastanak njega i Štroka s Ivanom Jarnjakom, tadašnjim predsjednikom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i glavnim tajnikom HDZ-a. Kad je Jarnjak čuo snimke razgovora koje posjeduje i Nacional, odmah je osigurao službeni automobil i vozača koji je njegove goste odvezao u Uskok.

Takav scenarij odabrali su zato što su dobro znali da su Žeravica, Kralj i Butijer samo lokalni eksponenti puno utjecajnijeg građevinskog lobija. Butijer i Kralj suvlasnici su Dubrovačke investicijske grupe, zajedno s Petrom Đukanom, najkrupnijim dioničarom IGH, najutjecajnije građevinsko-projektantsko-urbanističke grupacije u Hrvatskoj, čije dionice ima i Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Iako Đukan formalno nema nikakve veze s tim nečasnim radnjama Butijera i Kralja, njihova poslovna povezanost navodi na pomisao da bi oni mogli uživati zaštitu dijela utjecajnih članova HDZ-a.

WILLIAM MONTGOMERY, član upravnog vijeća Štrokovih Jadranskih luksuznih hotela i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, strateški je osmislio cijelu akciju zahvaljujući kojoj su uhićeni dubrovački ucjenjivačiWILLIAM MONTGOMERY, član upravnog vijeća Štrokovih Jadranskih luksuznih hotela i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, strateški je osmislio cijelu akciju zahvaljujući kojoj su uhićeni dubrovački ucjenjivačiAkcija je naknadno otkrila brojne sprege osumnjičenika s lokalnom policijom i pravosuđem. Nedugo nakon izbijanja afere ostavku je podnio Pero Miloglav, dotadašnji predsjednik Županijskog suda, koji je snimljen kako od Kralja prima instrukcije da promijeni jednu svoju odluku u sudskom predmetu vezanom uz jedan građevinski projekt, jer ta odluka Kralju nije odgovarala. Miloglavu je neformalno poručeno da je bolje da podnese ostavku nego da ga smjenjuju. Svoju je funkciju nedugo prije toga zbog odlaska u javne bilježnike, napustio i dotadašnji predsjednik Trgovačkog suda Nikša Mozara. U Dubrovniku su se počele analizirati i druge investicije. Još se ne zna kamo će odvesti obrade tih slučajeva.

Ubrzo nakon izbijanja afere Žeravica i Kralj su, sredinom siječnja, pušteni da se brane sa slobode. U dijelu pravosudnih krugova to se objašnjava utjecajem njihovih snažnih neformalnih zaštitnika. Kralj je u pritvoru boravio u uredu šefa lokalne policije, pio vino i čekao prijevoz do splitskog pritvora. Nakon što je pušten iz pritvora, istražni sudac nije mu oduzeo putovnicu. Tako je u srijedu 30. siječnja iz Dubrovnika zrakoplovom odletio prema Zagrebu, a potom navodno prema Švedskoj. Tom prilikom susreo se s Goranom Štrokom, koji je također putovao u Zagreb. Obojica su bili u poslovnoj klasi. Sjedili su jedan iza drugoga. Kralj je s dozom ironije upitao Štroka može li mu ponijeti kofere. Štrok mu je odgovorio da u njima nema dovoljno novca te da stoga zato nema potrebe.

Iako se prema osumnjičenicima dio pravosuđa odnosi blagonaklono, snimke razgovora koje Nacional posjeduje pokazuju da oni ipak ne bi trebali imati puno prostora za optimizam u predstojećem sudskom postupku.

Razgovori Štroka i Žeravice



ŠTROK: 'Pa to je 200 hiljada eura!'Žeravica: Puno je igara i vi ste u poziciji i sad jednostavno nešto kupujete... Vi ste dovedeni u tu poziciju.
Štrok: Da?
Žeravica: Vi ste dovedeni u poziciju da nešto kupujete.
Štrok: Da nešto kupujem?
Žeravica: Da. Vi sad nešto kupujete. Spletom okolnosti, tako je. Vi sad ovaj tehnički, doslovno...
Štrok: No, no, moram kupit.
Žeravica: Doslovno, ako hoćete, morate kupiti.
Štrok: Da, da, znam, znam. Ja to znam da moram kupiti. Sve mi je jasno...
Žeravica: Kad se sve zbroji, Antunu bi na računu trebalo ostati milijun i pol kuna.
Štrok: Jebem ti, pa to je dvjesto hiljada eura.



ŽERAVICA: 'Ajmo ruku pod ruku... Bez trvenja'Štrok: Jel ostaje, jel ostaje, samo malo da se diskauntira naš dogovor. Jel može?
Žeravica: Ako mislite ono kad ste mi dali ruku...
Štrok: Da.
Žeravica: Ja sam to ljudima prenio i to je njima dovoljno.
Štrok: 150 hiljada (eura op. a.).
Žeravica: A?
Štrok: Jel 150 hiljada u redu? Molim?
Žeravica: 120.
Štrok: 120 hiljada. 120. Fine. Evo.
Žeravica: To ste vi rekli.
Štrok: Slažem se. Bilo je - poslije smo išli na 200. Pa ste rekli treba više...
Žeravica: A, ne, ne, ne. To nije bilo moje, to nema šanse.
Štrok: A rekli ste na kraju 200.
Žeravica: Jesam, ali gledajte, ja kurir...
Štrok: Jesam ja rekao, teško mi je. Previše je.
Žeravica: Ne želim biti kurir.
Štrok: Dobro.
Žeravica: Nemojte vi mene krivo shvatit.
Štrok: Dogovoreno. Znači 120 hiljada kada je gotovo - imate ih.
Žeravica: Ali vaš projektant mora potpisati zamolbu i biti spreman 24 sata.
Štrok: I bit će. I bit će...
Žeravica: Oni će ići afirmativno. Možemo li? Ajmo ruku pod ruku... Bez trvenja.
Štrok: Dogovoreno.

Vezane vijesti

Presudio im kapitalizam

Presudio im kapitalizam

Bila je sparna lipanjska večer 2008. kad je hrvatski poduzetnik Goran Štrok svečano otvorio vrata svog obnovljenog hotela Excelsior u Dubrovniku.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika