15.02.2008. / 12:39

Autor: Berislav Jelinić

BORBA PROTIV KRIMINALA

Hrvatski FBI najavljivan je još 2005. godine

Akcijski plan Vlade za borbu protiv kriminala i korupcije, u čijoj su pripremi pomagali i američki eksperti, a koji je Vlada nedavno dovršila, pokazuje da Vlada nema jasnu strategiju djelovanja, da za borbu protiv korupcije ne želi iskoristiti vlastite potencijale te da kreativne ljude unutar svojih redova trajno i sustavno destimulira. Taj akcijski plan Vlade prošlog tjedna predstavili su tjednik Globus i Jutarnji list, a kao najatraktivniji zazvučao je dio tog plana koji najavljuje osnivanje posebnog dijela hrvatske policije po uzoru na američki FBI.

Vlada je u tom dijelu slušala savjete američkih pravnika i kriminalista koji su surađivali s Uskokom, Ministarstvom pravosuđa i Ravnateljstvom policije, a u Ravnateljstvu policije upravo se dovršava ambiciozni projekt preustroja koji će uzeti u obzir i savjete Amerikanaca. Najveća “novost“ u novom ustroju policijskog i pravosudnog aparata koji će provoditi Akcijski plan jest formiranje Nacionalne uprave za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ta nova uprava, tzv. “policijski uskok“, bit će hijerarhijski podređena isključivo Ravnateljstvu policije, a imat će ispostave u svim većim hrvatskim središtima. Plan je ambiciozan i zvuči atraktivno, američki stručnjaci vrlo su vjerojatno za svoj boravak i savjete u Hrvatskoj primili unosne honorare, ali plan ima jedan bitni problem.

Još 12. prosinca 2005. Nacionalu je Ravnateljstvo policije predstavilo gotovo identičan plan. Još početkom 2006. planiralo se formiranje specijalnog sektora koji bi se bavio mafijom, a imao bi ovlasti infiltrirati agente među kriminalce i plaćati informacije od doušnika. Ravnateljstvo policije tada je javno prezentiralo da će početkom 2006. osnovati specijalnu jedinicu kriminalističke policije koja će se boriti protiv organiziranog kriminala. U sastavu jedinice koja se radno zvala Sektor za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta trebalo je biti između 250 i 300 najboljih kriminalista u Hrvatskoj, koji će u timovima od pet ljudi u suradnji s USKOK-om rješavati najteže zločine, slučajeve korupcije i organiziranog kriminala na cijelom teritoriju Hrvatske.

Na čelu Sektora trebao je biti tadašnji šef hrvatske kriminalističke policije, 33-godišnji Željko Cvrtila. Cvrtila je u Nacionalu progovorio o tom projektu. On je na mjesto šefa kriminalističke policije došao s položaja prvog čovjeka unutarnje kontrole MUP-a. Završio je 1991. policijsku školu, a zatim tri godine proveo u specijalnoj policiji. Prešavši u temeljnu policiju, brzo je od pozornika u Policijskoj postaji Medveščak postao vođa ophodnje, zatim vođa sektora i šef smjene. Imenovan je 1998. načelnikom u PP Medveščak. Nakon promjene vlasti 2001. degradiran je na mjesto vođe grupe u PP Novi Zagreb uz obrazloženje da je premlad, jer je s 26 godina bio najmlađi zapovjednik postaje u Hrvatskoj. Njegov ponovni uspon u policijskoj hijerarhiji počeo je 2003: imenovan je pomoćnikom za kriminalističku policiju u zagrebačkoj Policijskoj postaji Centar, a zatim i načelnikom unutarnje kontrole MUP-a. Završio je Policijsku akademiju, a na postdiplomskom studiju iz nasilničkog kriminaliteta ostao mu je još jedan ispit.

Nedugo nakon što je progovorio o novom projektu Ravnateljstva, tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin Cvrtilu je degradirao, tvrdeći da MUP to neće raditi. Dvije godine poslije Vlada pompozno najavljuje projekt koji je Cvrtila odavno predstavio, a Vlada ga odbila provesti. U međuvremenu su za iste savjete angažirali stranu pamet, a vlastite stručnjake Vlada i dalje drži na minornim poslovima. Doista lijep primjer konzistentnosti Vladine politike na početku novoga mandata.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika