16.02.2008. / 09:37

Autor: Igor Ćutuk

NEVEN MIMICA

Ulazak u EU mogao bi biti odgođen za godinu i pol

SDP-ov stručnjak za europska pitanja Neven Mimica smatra da postoji opasnost da Hrvatska za slovenskog predsjedanja ne napravi nikakav pomak u pristupu Europskoj uniji, zbog čega će i daljnji tijek pristupa biti usporen

Postoji realna opasnost da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bude odgođeno za najmanje godinu i pol, ocijenio je u današnjem Jutarnjem listu SDP-ov stručnjak za europska pitanja Neven Mimica.

Reakcija je to na ocjene koje stižu iz švedskog Ministarstva vanjskih poslova, na čijem je čelu ministar Carl Bildt, koje smatra da Hrvatska neće uspjeti okončati pristupne pregovore do kraja ove ili početka iduće godine. Šveđani smatraju da samim time Ugovor o članstvu neće uspjeti odobriti sadašnji saziv Europskoga parlamenta, zbog čega će ulazak Hrvatske u Europsku uniju kasniti oko dvije godine.

“Nadamo se da će biti moguće ubrzati proces reformi u Hrvatskoj kako bi postojala realna mogućnost da se pristupni pregovori zaključe tijekom švedskog predsjedanja Unijom”, stoji u izjavi švedskog Ministarstva vanjskih poslova.

Od dužnosnika EU-a već neko vrijeme stižu upozorenja da rokovi Hrvatske nisu realni te da proces pregovora i reforme idu presporo. Međutim, sada je takvo upozorenje stiglo od zemlje koja će nakon Slovenije, Francuske i Češke predsjedati Europskom unijom u drugoj polovici 2009. godine, upozorava Jutarnji list u kojemu u sličnom tonu o rokovima i ulasku naše zemlje u EU govori i bivši ministar za europske integracije u Račanovoj vladi Neven Mimica.

"Šveđani su, bojim se, realni. Prijeti nam opasnost da za slovenskog predsjedanja ne napravimo nikakav pomak. Ostvare li se švedska predviđanja, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji odgađa se barem za godinu i pol ili dvije", ističe Mimica.

Švedska su predviđanja dovela u pitanje pozitivne signale koje je premijer Ivo Sanader nedavno dobio u Češkoj, gdje je naglasio da kraj pregovora očekuje najkasnije u prvoj polovici 2009., za češkoga predsjedanja Europskom unijom.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković jučer je, najavljujući da Hrvatska u travnju očekuje pozivnicu za NATO, ocijenio da pregovori s Europskom unijom idu dobro i da je pređeno pola puta.

"Imamo zastoj koji je povezan sa ZERP-om, ali mi na ZERP imamo pravo i sad kritičari, od SDP-a pa dalje, kažu da treba odabrati ili ZERP ili EU. Oni su bili za oboje, ali sad kad je došlo stani-pani, povlače se i prodali bi jedno za drugo. A mi ćemo do zadnjeg trenutka ustrajati kako bismo se izborili i za jedno i za drugo jer je oboje u interesu Hrvatske", rekao je Jandroković. O ocjenama pristiglima iz Švedske zasad se nije očitovao.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika