Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Ante Mihić

TREND

Moćan automobil zbog kojeg ćete biti drukčiji od drugih

Nacionalov novinar Ante Mihić na testnoj vožnji novog LexusaNacionalov novinar Ante Mihić na testnoj vožnji novog LexusaU Sevilli, gradu na jugu Španjolske, prije tjedan dana bili smo jedini hrvatski medij koji je prisustvovao prezentaciji novog Lexusova modela IS F. Automobil koji je napravljen na bazi već postojećeg modela IS 250 oduševio nas je svojim sportskim izgledom, linijama kojih se ne bi posramili ni najbolji talijanski dizajneri i snagom koja je zaštitni znak ovog automobila. Lexus IS F opremljen je snažnim 5,0-litarskim V8 motorom, vrhunskim Sport Direct mjenjačem s osam brzina, sportski podešenim ovjesom, vrlo snažnim kočnicama te s čak 423 KS.


Oznaka “F” je nova oznaka rezervirana za automobile Lexus s iznimno visokim performansama, među kojima je IS F prvi. “F” u nazivu označava “Fuji trkaću stazu” na kojoj je IS F razvijen i testiran. Koliko je snažan motor koji pokreće Lexus IS F dovoljno govori podatak da automobil do 100 km/h ubrzava za samo 4,8 sekundi, a maksimalna brzina mu je 270 km/h, u što smo se i sami uvjerili vozeći ovaj automobil na trkaćoj stazi Monteblanco u blizini Seville.


INOVATIVNI 5-litreni V8 motor koji razvija snagu od 423 KS najbolje pokazuje u kojem su smjeru išli proizvođači, ali i inženjeri ovih automobilaINOVATIVNI 5-litreni V8 motor koji razvija snagu od 423 KS najbolje pokazuje u kojem su smjeru išli proizvođači, ali i inženjeri ovih automobila Posebna priča je zvuk koji proizvodi model IS F. Na broju okretaja većem od 3600 o/min, zvuk sportskog V8 motora postaje snažan i moćan te je gotovo nemoguće opisati doživljaj koji vas ispunjava prilikom stiskanja papučice gasa. Cijena koja će svakako zanimati mnoge još uvijek nije definirana za hrvatsko tržište jer, prema riječima vodećih ljudi Lexusa, IS F će se na europskom tržištu pojaviti tek sredinom travnja.


Mi predviđamo da će se cijena kretati između 50.000 i 60.000 eura, što je objektivno mnogo, ali Lexus IS F vrijedi svakog uloženog eura. Problem bi mogla biti činjenica da je za Europu predviđeno samo 600 modela ovog sportskog automobila, pa je pitanje koliko će se modela IS F uopće moći kupiti u Lexusovu autosalonu u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika